Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етап 3. Визначення впливу зовнішніх факторів на діяльність підприємства



Для успішного аналізу оточення підприємства методом SWOT важливо не тільки виявити загрози і можливості, а й оцінити їх з точки зору важливості та ступеня впливу на діяльність підприємства та його стратегію.

Для виявлення найбільш впливових чинників може використовуватись матриця, за допомогою якої визначається вплив фактора на підприємство та імовірність посилення його впливу (табл. 3.6).

Таблиця 3.6

Оцінка впливу факторів на діяльність підприємства

Вплив фактора на діяльність організації Ймовірність посилення впливу фактора на діяльність організації
Висока Середня Низька
Високий Поле ВВ Поле ВС Поле ВН
Середній Поле СВ Поле СС Поле СН
Низький Поле НВ Поле НС Поле НН

Значення факторів середовища підприємства, які містяться в полях матриці ВВ, ВС, СВ, вважаються високими; їх обов`язково необхідно враховувати при розробці стратегії. Значну вагу необхідно приділити факторам, що знаходяться на полях ВН, СС, хоча їх вплив середній, а значення досить високе. Останні чинники потребують меншої уваги.

Для оцінки ймовірності використання можливостей та їх впливу на діяльність підприємство доцільно використовувати матрицю можливостей (табл. 3.7).

Аналогічно здійснюється аналіз загроз та будується матриця загроз (табл.3.8).

Наслідки, до яких може призвести реалізація загроз, можуть проявитися через руйнування підприємства, доведення його до кризового стану. Виявлені в процесі аналізу фактори, які класифікуються як загрози зовнішнього середовища, записують на полях матриці.

Фактори, які потрапили на поля ВР, ВК, СР, є найбільш небезпечними для подальшого розвитку організації і вимагають термінового врахування. Фактори, які потрапили на поля ВВ, СК, НР, також повинні перебувати під наглядом керівництва і мають бути усунені якомога швидше.

Таблиця 3.7

Матриця можливостей

Ймовірність використання можливостей Ступінь впливу можливості на діяльність підприємства
Висока Середня Низька
Висока ПОЛЕ «Висока ймовірність із сильним впливом» ПОЛЕ «Висока ймовірність з помірним впливом» ПОЛЕ «Висока ймовірність з невеликим впливом»
Середня Поле «Середня ймовірність із сильним впливом» ПОЛЕ «Середня ймовірність з помірним впливом» ПОЛЕ «Середня ймовірність з невеликим впливом
Низька ПОЛЕ «Низька ймовірність із сильним впливом» ПОЛЕ «Низька ймовірність з помірним впливом» ПОЛЕ «Низька ймовірність з невеликим впливом»

- можливості, що потрапили на ці поля, мають велике значення для організації і повинні бути обов`язково використані;

- можливості, що потрапили на ці поля, можна використати при наявності достатніх ресурсів або певних умов.

Таблиця 3.8

Матриця загроз





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 665 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...