Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етап 2. Визначення загроз та можливостей підприємства



Сутністю другого етапу є визначення таких факторів зовнішнього середовища, які мають позитивний (можливості) або негативний (загрози) вплив на діяльність підприємств в поточному часі або в перспективі. Можливості для організації зазвичай виникають в зв`язку зі змінами зовнішнього середовища. Підприємство повинно бути чуттєвим до подій, які відбуваються на ринках, в галузі нових продуктів, технологій. Вітчизняний досвід свідчить про те, що успіх приходить до тих підприємств, які раніше та більш рішуче інших використовували можливості.

Загрози є зворотною стороною можливостей. Вони також пов`язані з зовнішніми змінами, однак з такими, які потенційно погіршують умови діяльності підприємства, наприклад, просування конкурентами на ринку радикально нового продукту. Основні загрози для вітчизняних підприємств полягають у слабкій конкурентоспроможності продукції, що виготовляється, використанні застарілих технологій, а також відсутності досвіду розробки стратегічних планів та проектів. Підприємство повинно не тільки аналізувати зміни, що вже відбулись, але й вміти передбачати їх для того, щоб своєчасно відреагувати на них.

Можливий перелік цих факторів наведено в табл. 3.5.

Таблиця 3.5

Можливості та загрози зовнішнього середовища

Потенційні зовнішні можливості для підприємства Потенційні зовнішні загрози для підприємства
· Вихід на нові ринки · Розширення асортименту · Вертикальна інтеграція · Зростання ємності цільових ринків · Обслуговування додаткової групи споживачів · Підвищення цін на продукцію   · Можлива поява нових конкурентів · Зменшення ємності цільових ринків · Посилення конкурентного тиску · Зміна потреб споживачів · Несприятлива політика уряду · Зростання цін на сировину та енергоресурси · Зниження цін продукцію

У практичній діяльності підприємство може доповнити список тими характеристиками зовнішнього та внутрішнього середовища, які відображають конкретну ситуацію та є для нього важливими.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...