Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет, об'єкт, мета та завдання економічної діагностики. Зв’язок економічної діагностики з іншими дисциплінами



Економічна діагностика як дослідницький, пошуковий, пізнавальний процес, має свій предмет, який з розвитком самої науки конкретизується і видозмінюється.

Стосовно до підприємства, на нашу думку, більш сучасним та вдалим є таке його визначення.

Предметом економічної діагностики – кількісна характеристика та якісна ідентифікація стану підприємства [5].

Предмет даної дисципліни тісно пов’язаний з його об’єктом та суб’єктами.

Об’єктом економічної діагностики є власне підприємство як цілісна високоорганізована система з усіма її функціональними підсистемами.

Суб’єктами економічної діагностики є його виконавці як зовнішні по відношенню до підприємства (акціонери, комерційні банки, органи державної та місцевої влади і т. ін.), так і внутрішні (аналітичні служби підприємства).

Мета економічної діагностики діяльності підприємства полягає в установленні стану підприємства за допомогою реалізації комплексу дослідницьких аналітичних процедур.

Завдання економічної діагностики призначені реалізувати її мету. Основними з них є наступні:

· ідентифікація реального стану підприємства;

· виявлення змін у стані підприємства в просторово-часовому вимірі;

· встановлення основних факторів, що викликали зміни у стані підприємства та визначення їх впливу;

· прогноз основних тенденцій розвитку;

· узагальнення результатів діагностики;

· обґрунтування заходів, управлінських рішень, спрямованих на налагодження діяльності підприємства, запобігання або зменшення впливу небажаних відхилень від заданого режиму функціонування.

Структура дисципліни «Економічна діагностика», взаємозв’язки та послідовність викладення складових елементів діяльності підприємства наведені на рис. 1.1.


Рис. 1.1. Структурно-логічна схема вивчення дисципліни «Економічна діагностика»


Економічна діагностика тісно пов’язана з багатьма науковими дисциплінами.

Теоретичною і методологічною основою усіх економічних наук, в тому числі і економічної діагностики, є філософія і економічна теорія.

Базовими для використання в економічній діагностиці є загальнонаукові філософські категорії, зокрема, діалектичний метод дослідження, основними принципами якого є рух, розвиток, саморозвиток, взаємообумовленість, взаємозалежність, причинно-наслідкова підпорядкованість, перехід кількості в якість.

До загальнометодологічних наук, які розкривають основи суспільного виробництва, розподіл, обмін, споживання матеріальних благ, закони функціонування і розвитку виробництва, озброюють майбутніх фахівців в галузі економіки системою економічних категорій і показників, відносяться «Політична економія», «Макроекономіка», «Мікроекономіка».

Серед конкретних економічних наук, з якими пов’язана економічна діагностика, - «Економіка підприємства», «Планування і контроль на підприємстві», «Стратегія підприємства», «Фінансовий менеджмент», «Стратегічне управління підприємством», «Управління потенціалом підприємства», «Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків» тощо.

До методичного апарату і інструментарію економічної діагностики залучаються відповідні засоби дисциплін «Статистика», «Бухгалтерський облік», «Економічний аналіз», «Менеджмент», «Маркетинг», «Економічна інформатика».





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 653 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...