Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Номінальний та реальний ВВП. Темпи зростання та приросту ВВП



Номінальний ВВП (ВВПн) – це загальний обсяг виробництва, який вимірюється в поточних цінах, тобто в цінах, що існують на момент виробництва.

Номінальний ВВП = S piqi,

де qi – обсяг виробництва і-го товару в поточному році, pi – ціна і-го товару в поточному році. Таким чином, на величину номінального ВВП впливають два процеси:

динаміка обсягу виробництва; динаміка рівня цін.

Реальний ВВП (ВВПр) – загальний обсяг виробництва, який вимірюється в постійних цінах,,тобто на величину цього показника впливає лише зміна обсягів виробництва:

Реальний ВВП = S p0qi, де p0 – ціна і-го товару в базисному році.

Темп зростання ( ВВП або ВВП на душу населення) — коефіцієнт зростання,помножений на 100 %. Темп приросту (ВВП або ВВП на душу населення)Зауважимо, що в теорії та моделях економічного зростання не враховуєтьсявідмінність між показниками ВВП, ВНП або НД. її означують однієюкатегорією "випуск" або "дохід" і позначають символом Y.Існують два типи економічного зростання:1) екстенсивний, коли збільшується кількість залучених у процесвиробництва ресурсів. До нього належать збільшення чисельності зайнятихта фізичного обсягу капіталу;2) інтенсивний, коли зростає ефективність використання ресурсів шляхомвдосконалення техніки та технологій. До цього типу економічногозростання відносять: технологічний прогрес, рівень освіти та професійноїперепідготовки кадрів, економія за рахунок зростання масштабувиробництва, поліпшення розподілу ресурсів, законодавчі, інституційні таінші чинники.




Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1695 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...