Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи і етапи структурної перебудови економіки України



Структурна перебудова має здійснюватися за деякими основними принципами.

1.Підвищення регулюючої ролі держави, яка повинна забезпечити реалізацію заходів, здатних суттєво змінити структурні пропорції.

2.Забезпечення фінансовими коштами в основному за рахунок власних ресурсів. Це не виключає і залучення іноземних інвестицій, але головну роль мають виконувати внутрішні заощадження. Реалізація їх пов'язана, насамперед, з підвищенням дієвості й надійності кредитно-фінансової системи держави.

3.Забезпечення інноваційного типу економічного розвитку. Структурні зрушення повинні відбутись на основі найновіших досягнень науки і техніки. Пріоритетну увагу слід приділяти розвитку високотехнологічних та науково містких галузей економіки

Перший етап /перехідний/ – це подолання еколого-економічної кризи, забезпечення макроекономічної стабілізації і створення умов для відновлення економічного зростання, розробка нормативної та методологічної бази, формування передумов для підвищення рівня життя населення, збалансування виробництва та споживання, перехід до світових стандартів екологічної безпеки. Перехідний етап України до сталого розвитку повинен передбачати три стадії подолання кризи в економіці – стабілізацію, пожвавлення та зростання. Для кожної стадії мають бути виділені пріоритети і встановлена їх ієрархія. Стабілізація - забезпечення народного господарства енергоресурсами, енерго- та ресурсозбереження, підтримка соціального сектора економіки та інш. Пожвавлення - першим в ієрархії пріоритетів стає технічне переозброєння матеріального виробництвва та невиробничої сфери, удосконалення організаційних форм управління. Зростання - соціальний розвиток, екологічне оздоровлення, освоєння нових форм планування та організаційно-управлінської діяльності.

Другий етап – передбачає ефективне вирішення завдань структурної перебудови економіки держави, перехід до застосування переважно економічних механізмів стимулювання та регулювання структурних перетворень, розв’язання паливно-енергетичної проблеми, забезпечення високої якості життя населення та рівноправного партнерства України у світовому економічному співтоваристві, демократизацію суспільства, гармонізацію відносин суспільства і природи, забезпечення збалансованого використання природно-ресурсного потенціалу.

Третій етап – передбачає забезпечення сталого розвитку виробництва на базі нових секторів і галузей, створення екологічно чистих виробництв, задоволення потреб населення з урахуванням екологічних вимог, створення глобальної системи екологічної безпеки та фундаменту ноосферного розвитку.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...