Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняння проектів по ефективності витрат



Методи аналізу вигод і витрат, розглянуті вище, застосовні до більшості проектів, у яких можна оцінити вигоди і витрати. Проте існує ряд проектів, що не дозволяють виміряти вигоди. У останніх випадках аналіз ефективності витрат дає можливість оцінити варіанти проекту.

Аналіз ефективності витрат застосовується для вибору з ряду варіантів найменш дорогого проекту, що забезпечує виконання поставленої задачі. До таких проектів відносяться проекти в області охорони здоров'я, харчування, суспільного управління, утворення, житлового будівництва, водопостачання і деякі інші види суспільних робіт. У ряді випадків вигоди характеризуються з позиції досягнення визначених цілей економічної політики, а в інших випадках - вигода, виражена кількісно, або намічена ціль має фіксоване значення. Також відомі випадки, коли вигоди мають тільки фізичне вираження і тим самим відрізняються від фінансових витрат. У тій ситуації, коли дані про витрати утримуються тільки в звітах про прибуток і збитки, природними є головна увага до витрат і вибір найдешевшого варіанта досягнення поставленої задачі.

Аналіз ефективності витрат використовується для вибору найбільше ефективного шляху виконання поставленої задачі. Він включає калькуляцію усіх витрат (як капітальних, так і поточних) на проект і дисконтування маного потоку для одержання поточної вартості усіх витрат. Ця процедура повторюється з іншими варіантами здійснення проекту. Варіант, що забезпечує одержання бажаного результату при найменших дисконтованних витратах або досягаючий поставленої цілі при найменших витратах на одиницю продукції (наприклад, найменші витрати на навчання одного студента), вважається кращим. Зазначений критерій припускає, що всі порівнювані варіанти однаково гарні. З іншого боку, якщо є якісне розходження в послугах що подаються в проекті, то це розходження слід врахувати при зваженому виборі оптимального варіанта. При розгляді етапів в проектному аналізі підводиться проблема неповернутих витрат. Неповернутими витратами (sunk cost - "потоплені витрати" або "витрати минулих періодів") називають витрати, зроблені в зв'язку з проектом до проведення аналізу, причому їх не можна ні уникнути, ні відшкодувати. Подібні витрати слід виключити з вартості проекту при. рішенні питання про продовження або припинення робіт із проекту; на цьому етапі важливі тільки ті витрати, які треба буде зробити (і котрих ще можна уникнути). Вартість проекту, призначеного завершити інший проект, що був початий раніш і залишений у незакінченому виді, не залежить від зроблених раніше витрат і враховує вартість завершення проекту. Аналогічною уявою по новому проекті вигодами є лише ті вигоди, що з'являться після і понад ті вигоди (якщо такі є), що, можливо, уже надходять від попередньої незавершеної діяльності. Таке трактування неповернутих витрат може призвести до одержання високого прибутку на капіталовкладення, зроблені для завершення проекту, і цей підхід відбиває природу прийнятого рішення. Прийнятий, приміром, сьогодні проект може зажадати для здійснення п'ять або більш років, причому позитивні результати реалізованого проекту будуть помітні протягом багатьох наступних років. Для визначення цінності проекту недостатньо установити витрати на його здійснення і вишукати джерело фінансування. Перед ухваленням рішення про здійснення проекту необхідно оцінити всі аспекти проекту протягом усього періоду його існування.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 209 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...