Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 5.12



Підприємство вкладає 4500 тис. грн. в будівництво ресторану швидкого харчування. Планується, що ресторан буде приносити приблизно однаковий прибуток впродовж десяти років. Визначить, яким має бути мінімальний середній щорічний прибуток підприємства, якщо ставка дисконтування складає 22 %.

Рішення.

Тобто, підприємство як мінімум повинне заробляти 1 147,03 тис. грн., щоб тільки покрити альтернативні витрати.

5.3 Урахування інфляції в проектних розрахунках.

Проблема урахування інфляції є важливою в проектних розрахунках, особливо в країнах з гіперінфляцією або галопуючою інфляцією.

Захистити дохід інвестора від дії інфляції можна, якщо включати в ставку дисконтування інфляційну премію.

Інфляційна премія(IP) – це надбавка до ставки прибутковості, яку спрямовано на нівелювання дії інфляції на дохід інвестора.

Інфляційну премію можна представити таким чином.

(5.22)

де IP – інфляційна премія, яку виражено в коефіцієнтній формі;

rp – реальна процентна ставка, яку виражено в коефіцієнтній формі;

τ – темп інфляції в економіці у коефіцієнтній формі.

У формулі (5.22) вживання значення темпу інфляції τ забезпечує урахування дії інфляції на суму інвестицій в інфляційній премії, а значення r×τ - урахування дії інфляції на суму доходу,що отримується (дія інфляції на відсотки, що нараховуються).

Реальна процентна ставка (реальна прибутковість) – це прибутковість, яку очищено від дії інфляції. Тобто, це прибутковість, яку дійсно планує отримати інвестор, яку він заробив би, якби ціни залишалися незмінними.

Коли інвестор обгрунтовує ставку дисконтування, він завжди повинен враховувати інфляцію – закладати інфляційну премію.

Якщо ставка прибутковості менше темпу інфляції, тобто r<τ, то інвестор втрачає більше, ніж вкладає – інфляція знецінює не тільки отриманий дохід, але і частину або всю суму інвестицій.

Якщо ставка прибутковості дорівнює темпу інфляції, тобто r=τ, то інфляція знецінює повністю дохід інвестора, проте не впливає на суму інвестицій.

Якщо ставка прибутковості більше за темп інфляції, тобто r>τ, то інвестор отримує дохід від інвестиції – інфляція знецінює тільки частину доходу. Яку частину доходу знецінює інфляція, залежить від рівня інфляції і рівня номінальної прибутковості.

Номінальна прибутковість (номінальна процентна ставка) – це прибутковість, яка не враховує знецінення доходу інвестора під впливом інфляції. Тобто, із значення номінальної процентної ставки неможливо зрозуміти, скільки дійсно заробляє інвестор, а скільки знецінюється під впливом інфляції.

Для того, щоб нівелювати вплив інфляції на прибутковість, необхідно до прибутковості, яку планує інвестор, додати інфляційну премію.

(5.23)

де r – номінальна дохідність у коефіцієнтній формі;

rp – реальна процентна ставка, яку виражено у коефіцієнтній формі;

IP – інфляційна премія, яку виражено у коефіцієнтній формі.

Тобто, якщо підставити формулу (5.22) до формули (5.23), номінальну ставку відсотка можна визначити за наступною формулою.

(5.24)

де r – номінальна дохідність у коефіцієнтній формі;

rp – реальна процентна ставка, яку виражено у коефіцієнтній формі;

τ – темп інфляції в економіці у коефіцієнтній формі.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...