Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Капітальні витрати проекту



Статті Рік 1 Рік 2
0. Передінвестиційні дослідження і підготовчі роботи 1. Купівля землі, підготовка та освоєння земельної ділянки 2. Будівництво, будівлі й споруди 3. Машини та обладнання (автомобільний транспорт, меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти) 4 Захист довколишнього середовища 5. Технологія 6. Накладні витрати, в т.ч. 6.1 Створення компанії та організаційна діяльність 6.2 Управління проектом, 6.3 Придбання і передача технології 6.4.Детальне проектування 6.5 Маркетинг і постачання 6.7.Здача підприємства в експлуатацію 6.8 Інші витрати 7. Непередбачені обставини (резерв) РАЗОМ капітальні витрати      

По статті "Передінвестиційні дослідження й підготовчі роботи" плануються витрати, пов'язані з підготовкою даного проекту. До таких витрат відноситься власне розробка інвестиційного проекту, включаючи бізнес-план. За типами витрат це можуть бути: оплата послуг сторонніх організацій, консультантів, власні або за рахунок залучених коштів витрати на виконання робіт, пов'язаних з підготовкою даного проекту, а також з купів­лею супутніх товарів та послуг.

По статті "Купівля землі, підготовка та освоєння земельної ділянки" плануються витрати, пов'язані з підготовкою земельної ділянки до будівництва, а також витрати на її придбання або придбання прав користування нею, якщо це передбачено проектом. Для сільськогосподарських проектів по цій статті плануються витрати на придбання робочої та продуктивної худоби, закладення і вирощування багаторічних насаджень, а також капітальні витрати на поліпшення земель.

По статті "Будівництво, будівлі й споруди" вказується вар­тість будівель і споруд, придбаних для цілей проекту, або прав користування ними, а також витрати на нове будівництво, вклю­чаючи витрати на прокладення інженерних комунікацій, шляхів, систем водо- і енергопостачання та інших елементів виробничої інфраструктури, або їх вартість чи вартість прав користування ними як вклад у проект.

По статтях "Машини та обладнання" плануються витрати на купівлю, монтаж і пусконалагодження придбаного або внесеного у вигляді майна виробничого технологічного обладнання, допо­міжного й сервісного обладнання, інженерних комунікацій, сис­тем управління, передавальних пристроїв, транспортних засобів, інструменту та інвентарю.

Стаття "Автомобільний транспорт, меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти" виділяється з огляду на специфіку амортизації цього виду ос­новних фондів. Ця стаття включає витрати на придбання, виготовлення для власних потреб, ремонт і модернізацію електронно-обчислювальної техніки, інших машин для автоматизованого опрацювання інформації, інформаційних систем, телефонів, мікрофонів і рацій, іншого офісного обладнання.

Стаття "Захист довколишнього середовища" передбачає ка­пітальні витрати на підготовку ділянок землі, будівництво, прид­бання машин та обладнання, пов'язані з захистом довколишньо­го середовища. Ці витрати обґрунтовуються у ході екологічного аналізу проекту.

По статті "Технологія" вказується вартість технічної документації, ліцензій, "ноу-хау", патентів, програмних продуктів та інших об'єктів промислової та інтелектуальної власності або вартість прав користування ними.

Стаття "Накладні витрати" відображає витрати на здійснення проекту і є комплексною.

По статті "Створення компанії та організаційна діяльність" вказуються витрати на підготовку і реєстрацію установчих документів, витрати по набору та навчанню персоналу, плата за оренду й експлуатацію офісів, витрати на відрядження і зв'язок, плата за послуги консультантів тощо.

По статті "Управління проектом" показується зарплата управлінського персоналу проекту, витрати на юридичні та управлінські консультації тощо.

По статті "Придбання і передача технології" вказуються витрати на навчання по передачі технології, випробування та оцінку технології, роялті тощо.

По статті "Детальне проектування" плануються витрати по детальному проектуванню обладнання та об'єктів будівництва, участі в тендерах, веденню переговорів та укладенню договорів на поставки обладнання, сировини і т.п.

По статті "Маркетинг і постачання" відображаються витрати на рекламу, зарплату персоналу, зайнятого маркетингом і поста­чанням, навчання продавців і дилерів, створення мережі збуту, друкування матеріалів для публічного іміджу і т.п.

По статті "Здача підприємства в експлуатацію" показуються витрати на контроль і координацію будівельних робіт, монтаж, випробування, пусконалагодження та здачу в експлуатацію проекту, витрати на закупівлю пускової партії сировини і матеріалів для виробництва й виробничої інфраструктури, витрати (а утримання штату заводу на період будівництва та експлуатаційних випробувань.

По статті "Витрати на випуск цінних паперів" показується плата за реєстрацію та оформлення випуску цінних паперів, друкарські витрати, витрати по розкриттю інформації емітента про випуск, оплата послуг андеррайтера (торговця цінними папера­ми, який здійснює передплату за договором з емітентом) тощо.

Капітальні витрати необхідно спланувати по видах потоків (грошовий, матеріальний, нематеріальний). Для цього за тією схемою, що її було використано в тексті, виділяються тільки гро­шові витрати.

У проектному аналізі надзвичайно важливо віднести ті чи інші види капітальних витрат до різних видів активів підприємства. При цьому можна виділити дві ситуації: створення нового підприємства (формування статутного фонду) та збільшен­ня статутного фонду діючого підприємства (якщо підприємство організовано у вигляді акціонерного товариства, це означає додатковий випуск акцій з метою розповсюдження їх серед нових інвесторів). Різниця між цими двома ситуаціями регламентується законодавством. Наприклад, можуть бути накладені обмеження на внесення активів певного виду в статутний фонд, збільшення статутного фонду може здійснюватися лише за раху­нок коштів або цінних паперів і т.п.

Накладні витрати у складі капітальних витрат можуть, за­лежно від встановлених для бухгалтерського і фінансового об­ліку правил, враховуватись як оборотні кошти або передплачені витрати.

Таблиця показує можливість віднесення тих чи інших видів

капітальних витрат до активів підприємства.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 715 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...