Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологія



Обґрунтування вибору технології має показати, чому зроблено вибір саме на користь пропоно­ваної технології, а не будь-якої іншої, тобто, треба продемонструвати альтернативність технологічних рішень і не випадковість вибору саме такого варіанта. В разі підготовки проекту, розрахо­ваного на залучення іноземних інвестицій, вважається до­цільним робити обґрунтування вибору технології за допомогою західних експертів. В окремих випадках українським інженерам бракує кругозору для аргументованого вибору сучасної тех­нології. Це не означає, що вітчизняні інженери є некваліфікованими. Просто тривала праця поза світовим ринком об'єктивно спричинилася до того, що вони не мають доступу до сучасної технічної інформації. На жаль, в останні роки ситуація не поліп­шилась, а стала навіть ще гірша, бо на зміну політичній "залізній завісі" прийшла "завіса злиднів". Наші інженери не тільки не мають можливості стажуватися на західних підприємствах і брати участь у науково-технічних конференціях, а й не можуть навіть регулярно читати іноземні технічні журнали, оскільки один номер такого журналу коштує кількох місячних зарплат нашого інженера. Звичайно, є галузі, де становище не таке сум­не, але в більшості випадків воно саме таке.

Вибираючи технологію, слід зважати на специфічні особли­вості економічної ситуації в Україні. Величезна диспропорція у вартості сировини та обладнання, з одного боку, і робочої сили з другого, що утворилась у 1992-1994 роках, робить явно не­ефективними капіталомісткі технології, розраховані на широке застосування механізації та автоматизації. Тому в багатьох про­ектах слід, попри національну гордість, обирати явно вчорашні технології, якщо ми хочемо, щоб проект мав шанс на високу ефективність.

Натомість, з огляду на вимоги ринку може виявитися, що тільки найпередовіша технологія має шанс забезпечити вироб­ництво продукції на експорт, що сьогодні стає не просто бажаним для підприємства, але життєво необхідним для держави. В такому випадку теж неможливо обійтися без допомоги західних експертів, але в жодному разі не слід звертатися по допомогу до фірм, які виготовляють або продають технологічне обладнання. Ці фірми, звісно, безплатно нададуть вам консультації щодо ви­бору обладнання, але вибір буде без вибору: заздалегідь відомо, яка технологія виявиться найкращою. Для того, щоб вибрати технологію, треба звертатися до інженерних консалтингових фірм, які не пов'язані з виробниками технологічного обладнання і можуть виступати як незалежні експерти. Якщо у вас немає грошей для оплати послуг таких незалежних експертів, то кра­ще покладатися на власні міркування, аніж користуватися пора­дами постачальників технологічного обладнання.

Отже, розглядаючи вибір технології, слід спинитися на та­ких питаннях:

1. Обґрунтування вибору технології з точки зору:

— застосовуваної сировини;

— кінцевого продукту;

— практичної відпрацьованості технології;

— стійкості до морального старіння.

2. Вимоги технології до інфраструктури.

3. Екологічні аспекти технології.

4. Оптимальний ступінь механізації у зв'язку з ціною ро­бочої сили.

5. Можливості використання місцевих технологій та облад­нання.

6. Можливості використання уживаного технологічного об­ладнання із західних країн.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...