Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 14. Обставини, що виключають злочинність діяння



Поняття та юридична природа обставин, що виключають зло­чинність діяння. Проблеми класифікації цих обставин у науці кримінального права.

Необхідна оборона: поняття, ознаки, умови правомірності. Перевищення меж необхідної оборони. Юридична природа си­туації, передбаченої ч. 4 ст. 36 КК України. Провокація оборони.

Уявна оборона: поняття за КК України, юридична природа та основні різновиди. Вплив уявної оборони на кримінальну відповідальність особи.

Затримання особи, що вчинила злочин: поняття, ознаки, умо­ви правомірності, відмінність від необхідної оборони. Відпові­дальність за перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця.


Крайня необхідність: поняття, ознаки, умови правомірності, відмінність від необхідної оборони. Проблеми відповідальності за перевищення меж крайньої необхідності.

Фізичний або психічний примус: поняття та ознаки. Кримі­нально-правове значення фізичного та психічного примусу.

Виконання наказу або розпорядження: поняття та основний кримінально-правовий зміст. Підстави визнання наказу або роз­порядження законним. Поняття та ознаки явно злочинного на­казу або розпорядження. Правові наслідки відмови від виконан­ня явно злочинного наказу або розпорядження. Особливості кримінальної відповідальності особи, яка віддала явно злочин­ний наказ або розпорядження, та особи, яка виконала такий на­каз або розпорядження. Особливості кримінально-правової оцінки ситуації, в якій особа виконала наказ або розпоряджен­ня за обставин, коли вона не усвідомлювала і не могла усвідом­лювати його злочинного характеру.

Діяння, пов’язане з ризиком: поняття та основний криміналь­но-правовий зміст. Поняття та ознаки виправданості ризику за КК України. Невиправданий ризик та його кримінально-пра­вове значення.

Виконання спеціального завдання із запобігання чи розкрит­тя злочинної діяльності організованої групи чи злочинної орга­нізації: поняття та основний кримінально-правовий зміст. Спе­цифічні підстави та особливості кримінальної відповідальності особи, яка виконує таке завдання.

Загальна характеристика обставин, що виключають зло­чинність діяння, які не передбачені КК України.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 313 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...