Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статичний розрахунок ригеля



Мета розрахунку – винайти зусилля M та Q для прольотних та опорних перерізів ригеля.

Значення M та Q у нерозрізному ригелі слід розраховувати окремо від постійного та тимчасового навантажень. При цьому слід розглянути такі схеми завантаження ригеля:

схема 1 – рівномірне завантаження усіх прольотів разом постійним навантаженням ″ g″;

інші схеми (2, 3, 4) – це можливі варіанти розташування тимчасового навантаження “ p”, а саме: через проліт, у двох суміжних прольотах і далі через проліт. На рис. 4.5 для трипро­гонового ригеля наведені схеми розташування тимчасового навантаження, які треба ураху­вати у курсовому проекті.

Зусилля M та Q для кожної схеми завантаження можуть бути знайдені будь-яким методом будівельної механіки, або з використанням таблиць для рівнопрогонових балок [3, прилож. VII], [2, прилож. Х].


При цьому, для кожного прогону достатньо обчислювати три значення моментів – два для опор, один – максимальний прольотний. Останній у крайніх прольотах знаходиться на відстані ≈(0.37÷0.42) lo 1 від шарнірної опори, а у середніх прольотах – посередині (рис.4.6- Б).

Розрахунок зусиль зручно виконувати у табличній формі, як у прикладах, що наведені у підручниках [4, с. 214].

Після розрахунку M та Q для кожної розглянутої схеми треба винайти зусилля від одночасної дії постійного навантаження (схема 1) та кожної із схем тимчасового навантаження, тобто підрахувати зусилля для варіантів навантажень 1+2, 1+3, 1+4.

Одержані епюри зусиль M та Q необхідно накреслити на одній осі нерозрізного ри­геля (рис. 4.6 – Б).

Проектування ригеля необхідно виконати з урахуванням перерозподілу зусиль, яке відбувається завдяки утворенню шарнірів пластичності у перерізах балки. Поняття шарніру пластичності, сут­тєвість розрахунку статично невизначених конструкцій з урахуванням перерозподілу зусиль та переваги таких конструкцій – дивитись у підручниках, наприклад [2, с. 302¸310]. У цьому розділі вказівок наведено лише саму процедуру перерозподілу зусиль, яку необхідно виконати.

Перерозподіл зусиль треба виконувати лише для тих варіантів завантаження, у яких є моменти, що різко відрізняються від інших схем завантажень. Наприклад, на рис. 4.6 це схема (1+4), яка має значний момент MB, max, що суттєво відрізняється від опорних моментів для інших завантажень, тобто для варіантів (1+2), (1+3) та (1+5).

Практично перерозподіл моментів виконується шляхом складання моментів схеми (1+4) з додатковою (тобто тією, що вирівнює) епюрою моментів, яка має вигляд трикутника (рис. 4.6 ).

Додаткова трикутна епюра моментів має знак “плюс”. Її ордината DMB приймається за умови DMB £ 0.3MBmax, щоб максимально скоротити відстань між опорними моментами MB для всіх варіантів завантаження.

Склавши епюру моментів (1+4) з додатковою, отримаємо так звану вирівняну епюру (1+4)вир. Завдяки цієї процедури опорний момент MB зменшиться на DMB, а прольотні моменти для цієї ж схеми відповідно збільшаться (відповідні ординати додаткової епюри для прольотних моментів наведені на рис. 4.6 ).

Після цього треба знову побудувати епюри моментів на одній осі балки, де епюри схем (1+2), (1+3) та (1+5) – залишаться без змін, а епюра (1+4) – та, що одержана після вирівнювання. На цьому рисунку треба навести (бажано пензлем іншого кольору) максимальні позитивні та негативні момен­ти, і таким чином буде одержана так звана об’ємлюча (обвідна) епюра моментів. Вона наведена на рис. 4.6 - Г.

Об’ємлючу епюру моментів треба побудувати на міліметрованому папері формату А3 з використанням лекала, тому що вона буде використана надалі для побудування епюри матеріалів.

Приклади побудови об¢ємлючої епюри моментів дивитись у підручниках [2, рис.XVIII.6], [4, рис. 3.24].

А)
Б)
Рис. 4.5. До компонування конструктивної схеми перекриття: А – фрагмент плану перекриття; Б – конструкція ригеля та його відповідна статична розрахункова схема.  

g,


А -

Б -

В -

Г -

Д -

QA

Рис. 4.6. До статичного розрахунку ригеля:

А - схеми навантаження (1¸5); Б - епюри згинальних моментів за ″пружним″розрахунком;

В - додаткова (вирівнюючи) епюра моментів для схеми (1+4); Г - обгинаюча (обвідна) епюра моментів після вирівнювання схеми (1+4); Д - обгинаюча епюра поперечних зусиль.


4.2. 4. Вибір матеріалів для ригеля

Клас важкого бетону за міцністю для ригеля слід приймати у межах В15¸В30 залеж-но від корисного навантаження на перекритті та розмірів вантажної площі для ригеля. При корисному навантаженні pn ³15кН/м2 використовувати бетон класу В35¸В40.

Для поздовжньої арматури ригеля приймати арматурну сталь класу А-III, A-II; для поперечної – A-I, A-III; для монтажної (конструктивної) арматури – A-I, Вр -I.

Виписати із Норм [1] значення розрахункових опорів для прийнятих класів бетону та арматури, які будуть використані у розрахунках, а саме:

- для бетону класу В …: Rb, Rbt, коефіцієнт gb2 з табл. 3.15 [1] (значення Rb та Rbt мають бути записані з урахуванням коеф. gb2, тобто помноженими на gb2);

- для поздовжньої арматури класу А - …: Rs (КПа); [1, табл.22];

- для поперечної арматури класу : Rsw (КПа); [1, табл.22].

4.2. 5. Перевірка достатності розмірів перерізу ригеля

Прийняті попередньо (при компонуванні перекриття) розміри перерізу ригеля b´h (див. розд. 2 ″Методвказівок″) мають бути перевірені на сприйняття максимальних розрахункових зусиль Mmax та Qmax за умови міцності. Значення розрахункових зусиль треба приймати за результатами статичного розрахунку ригеля за обвідними епюрами (рис. 4.6).

Цей розрахунок треба виконувати за алгоритмом, що наведено у табл. 3.3 метод­вказівок. При цьому максимальний від¢ємний момент MВ гр, який діє по грані колони, підрахувати за формулою:

MВ гр = MВ maxQb,min вiдп × 0,5∙ hкол,

де MВ max - абсолютне значення найбільшого від'ємного моменту на опорі “ В” за обвідною епюрою моментів;

Qminвідл – найменше за абсолютним значенням поперечне зусилля на опорі “ В” (зліва чи справа від неї), яке відповідає тому ж навантаженню, для якого прийнятий момент MВmax;

hкол – розмір перерізу колони, який попередньо приймається 300¸400мм.

При цьому потрібно винайти найбільший момент MВ гр з усіх можливих для схем навантаження (1+2)¸(1+5) та прийняти лише його до уваги у подальших розрахунках.

При виконанні розрахунку за табл. 3.3 у колонці 3 (примітки) потрібно враховувати ті вказівки, що стосуються ригеля.

Після виконання цього розрахунку розміри ригеля вважаються остаточними, та надалі можна переходити до розрахунку армування ригеля.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 811 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...