Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самодержавне законодавство про заборону української мови



Методичні рекомендації

Селянська реформа 1861 року, яка започаткувала бур­жуазні реформи в Росії, спричинилася до зміни суспільного устрою в підросійській Україні і дала поштовх розвиткові капіталістичних відносин.

Семінарське заняття розпочнемо з характеристики сус­пільного ладу на українських землях Російської імперії кін­ця XVIII - початку XIX ст. У його основі лежали феодаль-Н9-кріпосницькі відносини. Студенту слід зосередитися на висвітленні правового становища в суспільстві різних кате­горій селянства, російського та українського дворянства.

У другому питанні слід показати причини і передумови відміни кріпосного права. Опираючись на документи, дати загальну характеристику та показати особливості прове­дення реформи в Україні.

Зверніть увагу на наступне:

а) умови наділення селян землею в користування. Умо­ви придбання селянами землі у власність. Майнові права селян і значення їх для розвитку капіталістичних відносин в підросійській Україні.

б) вільні «сільські обивателі» та тимчасовозобов'язані; Умови звільнення селян. Особисті права селян і їх значення для розвитку капіталістичних відносин в підросійській Україні. в) органи сільського управління, їх компетенція. Органи волосного управління, їх компетенція. Волосний суд, його склад і компетенція.

У ході висвітлення останнього питання плану, студенту слід зосередитися на особливостях проведення в Українітаосновних результатах Земської (1864 р.) та Міської (1870 р.) реформ.

Вивчення нової організації судової си­стеми, принципів судочинства, вміння розпізнавати в ре­формуванні судоустрою елементи буржуазного та феодаль­ного права, з'ясування особливостей впровадження рефор­ми та контрреформи в Україні.

Розглядаючи перше питання необхідно окреслити осно­вні риси судової системи на українських землях у першій пол. XIX ст. Зверніть увагу на те, що вона не була територі­альне одноманітною. При розгляді другого питання треба виявити причини, процес підготовки реформи, принципи, за якими провадилася в Україні судова реформа 1864 р, та основні її положення. Відповідаючи на третє питання, не­обхідно розповісти про систему мирової юстиції: мирові судді, з'їзд мирових суддів. Слід також розібратися у ком­петенції, порядку обрання та утвердження мирових суддів, у відношеннях між інстанціями та у відповідальності миро­вих суддів. Торкаючись установ загальної юстиції: окруж­них суддів судових палат сенату, окремо слід звернути увагу на суд присяжних. У четвертому питанні необхідно з'ясувати завдання, місце і роль прокуратури. При характе­ристиці судочинства бажано пояснити його принципи і ро­бити посилання на текст закону.

Підводячи підсумки, основну увагу зверніть на особли­вості реформування судової системи в Україні, покажіть роль реформи для розвитку судової системи в цілому.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...