Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теми рефератів. 1. Завершення юридичного закріпачення селян України



1. Завершення юридичного закріпачення селян України.

2. Основні риси цивільного і кримінального права.

Методичні рекомендації

Відповідаючи на перше питання плану слід підкреслити, що після остаточної ліквідації у 1783 р. полково-сотенного устрою як головної ознаки автономії. Лівобережна Україна була насильно включена у російську політичну систему. На території Лівобережжя, Слобожанщини, Українського Пів­дня було поширено російський територіально-адміністративний устрій у вигляді намісництв, згодом - губерній і повітів.

Що стосується відповіді на друге питання плану, варто Зауважити, що починаючи з XVII ст. прямо пропорційно розширенню кордонів Росії, її державний лад набирав ха­рактеру абсолютної монархії, не обмеженої жодними пред­ставницькими органами. Мало змінили з цього погляду ре­форми 1860-1870 рр. Охарактеризуйте структуру місцевих органів влади на рівні губернії, повіту, міста.

Розглядаючи третє питання - основну увагу слід звернути на кодифікаційний процес в Україні. Розгляд ходу кодифіка­ційних робіт першої пол. XIX ст. необхідно розпочати з ви­кладу причин, які спонукали до подальшої (порівняно з XVIII ст.) кодифікації. У зв'язку з цим варто зауважити, що ці роботи велися паралельно та у зв'язку з кодифікацією права Росії. До речі, у цьому контексті заслуговує на увагу особа Михайла Балудянського, який народився на Закарпатті, був першим ректором Петербурзького університету, а згодом на­чальником Другого відділення Імператорської канцелярії, де зосереджувалася робота по кодифікації російського права.

Що стосується кодифікації права в Україні, то курсанти мають проаналізувати «Собрание малороссийских прав» (1807 р.). Литовський Статут російської редакції 1811 р., «Свод местных законов западных губерний» (1837 р.) та «Свод законов Российской империи» в цілому. Треба за­значити, що введення в дію останнього призвело до уніфі­кації системи джерел права, що діяли в Україні. Висвітлю­ючи останнє питання семінару, зверніть увагу на законо­давство, що регулювало питання праці і зарплати - т. зв. «фабричне право». Слід також мати на увазі, що в цей пері­од в Україні посилюється каральна політика царизму. Це відобразилося передовсім на адміністративному та кримі­нальному законодавстві.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 245 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...