Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1. Дослідити роботу тривходового логічного елементу 3І-НЕ (рис



1. Дослідити роботу тривходового логічного елементу 3І-НЕ (рис. 7.1). Для цього на входи елемента подавати всі можливі комбінації сигналів із шин «1» та «0». Значення вихідного сигналу логічного елемента у контролювати за допомогою індикатора, підключеного на його виході. Загорання індикатора є сигналом того, що у =1, в протилежному випадку у =0. За результатами дослідів заповнити таблицю істинності для логічного елемента 3І-НЕ виду табл. 7.1.

Таблиця 7.1. Таблиця істинності елемента 3І-НЕ

х 1 х 2 х 3 у
       
       
       
       
       
       
       
       

Рис. 7.1. Досліджувана схема: ВСТ – примусове встановлення 0 чи 1, ЕО – електронний осцилограф, МВ – цифровий мультиметр, ГІ- генератор імпульсів

2. Дослідити роботу RS -тригера. Для цього зібрати схему RS -тригера з чотирьох логічних елементів 2І-НЕ (рис. 7.2) та подати на його входи R і S всі можливі комбінації сигналів. За результатами дослідів скласти таблицю істинності RS -тригера (табл. 7.2).

Рис. 7.2. Досліджувана схема: RS -тригер на логічних елементах 2І-НЕ

Переконатися, що при подачі на вході забороненої комбінації сигналів робота тригера порушується, і на виходах з'являється комбінація .


Таблиця 7.2. Таблиця станів RS-тригера

         
         
         
         
         
         
         
         

В табл. 7.2 стан відповідає значенню на прямому виході RS -тригера до подачі наступної (n +1)-ї комбінації на його входи.

3. Дослідити роботу JK -тригера. Розімкнути ключ S 3, ключ S 2 перевести у положення 1. Подати на керуючі входи тригера J і K тригера різні комбінації вхідних сигналів із шин «1» та «0», переконатися, що стан тригера не змінюється, доки не буде поданий дозволяючий сигнал на синхронізуючий вхід С.

Встановлення тригера в початковий стан здійснюється натисканням на відповідну кнопку «Вст.0» або «Вст.1» на стенді.

Зверніть увагу, що перехід тригера в новий стан відбувається в момент переходу сигналу на синхронізуючому вході С з „1” в „0” (перемикання за заднім фронтом). Заповнити таблицю істинності JK -тригера виду табл. 7.3.

Таблиця 7.3. Таблиця істинності JK-тригера

         
         
         
         
         
         
         
         

4. Дослідити послідовний двійковий трирозрядний підсумовуючий лічильник. Для цього замкнути ключ S 3.

Встановити лічильник у початковий нульовий стан , для чого натиснути кнопку «Вст.0» (нульовий такт). Потім, натискаючи і відпускаючи кнопку К1, фіксувати стан на виходах тригерів після кожного такту. За результатами випробувань заповнити таблицю функціонування лічильника виду табл. 7.4.

Таблиця 7.4. Таблиця станів двійкового лічильника

Номер такту
       
       
       
       
       
       
       
       
       

5. Підключити до лічильника генератор імпульсів ГІ (для цього ключ S 2 у положенні 2). Замалювати осцилограми вхідних (тактових) імпульсів на виході С першого тригера, а також на входах . При знятті осцилограм вхідної напруги швидкість розгортки встановити таку, аби на осцилограмі містилося 10...15 імпульсів. При знятті інших осцилограм швидкість розгортки не змінювати.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 462 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...