Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Приєднати до досліджуваної схеми (рис



Приєднати до досліджуваної схеми (рис. 4.1) вимірювальну апаратуру: генератор сигналів ГС, ламповий вольтметр МВ, електронний осцилограф ЕО, дотримуючись відповідної полярності.

Встановити ключ в положення 1 для дослідження схеми –підсилювача.

Тумблером «Мережа» (див. рис. В.1) увімкнути лабораторний стенд.

1. Зняти та побудувати залежність коефіцієнта підсилення – підсилювача від опору навантаження при постійних значеннях частоти генератора сигналів і вхідної напруги та вихідний опір генератора : .

Для розрахунку коефіцієнту підсилення вимірюється вихідна напруга (ключ в положенні 2) при незмінній вхідній напрузі (ключ в положенні 1). Вимірювання напруг здійснюється мультиметром. Коефіцієнт підсилення визначається з формули . Опір навантаження змінювати перемикачем . Результати вимірювань занести в таблицю 4.1.

Таблиця 4.1. Залежність коефіцієнта підсилення від опору навантаження RC-підсилювача

               
               
               

2. Зняти та побудувати амплітудну характеристику – підсилювача при (ключ у положенні 1) і : .

Вхідну напругу змінювати від 0 до значення . Значення визначають за осцилограмою вихідної напруги, поступово збільшуючи вхідну напругу. В момент, коли форма вихідної напруги почне відрізнятися від синусоїдальної (з'являються нелінійні спотворення), мультиметром вимірюється відповідне значення вхідної напруги, яке і буде відповідати . Результати вимірювань занести в таблицю 4.2.

Таблиця 4.2. Амплітудна характеристика – підсилювача

               
               

3. Зняти та побудувати амплітудно-частотну характеристику підсилювача при :

,

змінюючи частоту генератора сигналів у межах (0,02...20) кГц. При зміні частоти перевіряти значення і підтримувати його незмінним.

Рис. 4.1. Досліджувана схема підсилювачів

Частота встановлюється ручкою „Частота” на генераторі сигналів. Зміна діапазону вимірювання частоти здійснюється перемиканням ручки „Множитель” відповідно в положення 1 (20 Гц...200 Гц), 10 (200 Гц...2 кГц), 100 (2 кГц...20 кГц). Крок зміни частоти вибирати залежно від швидкості зміни напруги.

Результати вимірювань занести в таблицю 4.3.

Таблиця 4.3. Амплітудно-частотна характеристика підсилювача

               
               
               

Частотну характеристику будувати в напівлогарифмічному масштабі, відкладаючи по осі частот не , а :

.

4. Замалювати осцилограми вхідної та вихідної напруг – підсилювача при малих () і великих () вхідних сигналах, перемикаючи осцилограф ЕО на вхід та вихід підсилювача (ключ – положенні 1 і 2 відповідно).

Встановити ключ в положення 2 для дослідження схеми емітерного повторювача.

5. Зняти та побудувати залежність коефіцієнта передачі емітерного повторювача (схема СК) від опору навантаження при , :

,

змінюючи в межах (0,5...2) кОм.

Результати вимірювань занести в таблицю 4.4. Графік залежності будувати в одній системі координат із графіком RC -підсилювача (п.1).

Таблиця 4.4. Залежність коефіцієнта підсилення від опору навантаження емітерного повторювача

               
               
               

6. Зняти та побудувати амплітудну характеристику емітерного повторювача при , :

,

змінюючи вхідну напругу в межах (0...2) В.

Результати вимірювань занести в таблицю 4.5. Для порівняння графік будувати в одній системі координат з аналогічною характеристикою для – підсилювача.

Таблиця 4.5. Амплітудна характеристика емітерного повторювача

               
               

За амплітудними характеристиками розрахувати динамічні діапазони – підсилювача та емітерного повторювача згідно формули:

,

попередньо визначивши на графіках точки та .

7. Зняти та побудувати амплітудно-частотну характеристику емітерного повторювача при , :

змінюючи частоту в межах (0,02...20) кГц.

Результати вимірювань занести в таблицю виду табл. 4.6. Графік будувати в напівлогарифмічному масштабі в одній системі координат з аналогічною залежністю для – підсилювача.

Таблиця 4.6. Амплітудно-частотна характеристика емітерного підсилювача

               
               
               

8. За частотними характеристиками визначити для – підсилювача та емітерного повторювача максимальний коефіцієнт підсилення на середніх частотах, нижню граничну частоту і верхню граничну частоту на рівні , смугу пропускання підсилювача , добротність .

9. Замалювати форму вхідної та вихідної напруг емітерного повторювача при двох значеннях вхідної напруги . Пояснити отримані результати.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 405 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...