Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація за формою представлення



· Неперервна інформація. Величина, яка характеризує неперервний у часі процес.

· Дискретна інформація. Послідовність символів, яка характеризує перервну змінну величину.

Властивості інформації

· Об'єктивність. Не залежить від обставин чи чиєїсь думки.

· Достовірність. Відбиває справжній стан справ.

· Повнота. Має достатньо відомостей для розуміння і прийняття рішення.

· Актуальність. Є важливою при роботі в постійно змінних умовах.

· Цінність (корисність, значущість). Забезпечує вирішення поставленого завдання, потрібна для того, щоб приймати правильні рішення.

· Зрозумілість (ясність). Виражена мовою, яка є доступною для сприйняття.

Інформаційні ресурси – це ідеї людства та вказівки по їх реалізації. Це – книги, статті, різноманітна документація, інструкції тощо.

Носії інформації – це середовище або фізичне тіло для передачі, зберігання і відтворення інформації: електричні, світлові, теплові, звукові, радіо сигнали, магнітні й лазерні диски, друковані видання, фотографії тощо.

Інформаційна технологія – процес, що використовує сукупність засобів і методів збору, отримання, накопичення, зберігання, обробки, аналізу і передачі даних (первинної інформації) в організаційній структурі з використанням засобів обчислювальної техніки для отримання інформації нової якості про стан об'єкта, процесу або явища (інформаційного продукту) (рис. 2).

Рис 2. Технологія переробки інформаційних ресурсів

Метою інформаційної технології є виробництво інформації для її аналізу та прийняття рішення для виконання певної дії.

Інформаційна технологія — це система методів, способів збору, передачі, накопичення, опрацювання, зберігання, подання і використання інформації.

ІТ – це методи і засоби для обробки інформації.

Сьогодні можна виділити три етапи в розвитку інформаційних технологій

Традиційні технології до них умовно можна віднести засоби та методи, що використовувались людьми для опрацювання інформації до застосування комп’ютерів.

Нова інформаційна технологія (комп’ютерна інформаційна технологія) — це інформаційна технологія з «дружнім» інтерфейсом роботи користувача, що використовує ПК і телекомунікаційні засоби. Інструментами НІТ є один або декілька взаємопов’язаних програмних продуктів для певного типу комп’ютера, технологія роботи в якому дозволяє досягти поставленої користувачем мети.

У 2000 роках людство увійшло на новий етап інформаційних технологій, названий високими технологіями.

Високі технології спочатку були спровоковані створенням мобільних пристроїв в результаті чого знову змінюється підхід до обробки інформації.

Що буде завтра поживемо побачимо. Хто зна, можливо ми з вами живемо при зароджені наступного етапу у розвитку ІТ - так званих надвисоких технологій, що використовуватимуть генну інженерію.

Для нової інформаційної технології характерні особливості:

• Робота користувача в режимі маніпулювання даними (користувач має бачити, діяти - а не знати і пам'ятати).

• Без-паперовий процес обробки документа, під час якого на папері фіксується лише строго остаточний варіант, а проміжні виводяться на екран ПК і записані на машині носії.

• Спрощена форма надання, зберігання, пошуку, відображення, відношення та захисту даних.

• Діалоговий режим розв'язування задачі з широкими можливостями для користувача.

• Можливість колективного виконання документу на основі групи ПК з'єднаних в мережу.

На сьогодні споживачем інформації може бути будь-яка людина або фірма. Тому, можливості інформаційного ринку є безмежними, хоча і існує досить жорстка конкуренція між основними виробниками. До традиційно сильних виробників, таких як США, Японія, Франція, Великобританія і ФРН наближаються компанії Австралії, Південної Кореї, Тайваню, Сінгапуру тощо. Однією з головних причин інтенсифікації світової конкуренції є поширення попиту на конкретні види ІТ в світовому масштабі. Можна сказати, що, незважаючи на відмінність ринків, продукція, що користується попитом в Америці є аналогічною до продукції, на яку існує попит в Японії і Європі.

Питання для самоконтролю:

1. Що таке інформація? Які властивості є для неї важливими?

2. Що розуміється під інформаційним процесом?

3. Що є основною ланкою інформаційної системи?

4. Який сенс вкладається в поняття «Інформаційна технологія»?

5. Які складові є базовими для інформаційних технологій?

6. Які тенденції розвитку інформаційних технологій є важливими?

Завдання:

1. Проаналізувати роль інформації в житті людини.

2. Скласти порівняльну таблицю, яка б відображала етапи розвитку та галузі застосування ІТ для автоматизації суспільно-виробничих процесів.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 875 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...