Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тематичний зміст дисципліни



Загальні положення

Сучасна економічна і соціальна статистика – одна з найбільш важливих розділів статистичної науки і виду діяльності органів державної статистики, що покликана забезпечити керуючі заклади і суспільство інформацією про розвиток економіки та пов’язаних з нею соціальних процесів. Економічна і соціальна статистика надає цифрову інформацію, що необхідна для відповіді на безліч питань, які важливі для управління економікою та розробки економічної політики, наприклад, питання про те, в якому напрямку розвивалася економіка, в яких галузях і секторах відбувається ріст, наскільки ефективно використовуються ресурси, якими були темпи росту цін та зайнятості, який вплив зовнішньої торгівля на вітчизняну економіку та інші.

Сьогодні економічна і соціальна статистика – одна з найбільш важливих галузей статистики як наукової дисципліни і виду практичної діяльності органів державної статистики, яка займається кількісною характеристикою масових явищ і процесів в економіці.

При вивченні дисципліни необхідно засвоїти наступні питання:

предмет, методи, задачі економічної і соціальної статистики та їх зв’язок з економічною теорією та іншими суміжними дисциплінами;

технологічний цикл отримання статистичних даних: ідентифікація тих явищ і процесів, які підлягають статистичному опису та аналізу, розробка методології розрахунку статистичних показників, організація збору первинних даних і їх послідуюча обробка з метою отримання узагальнюючих показників;

система статистичних показників і класифікацій, що використовуються в економічній статистиці, їх склад та область застосування;

найбільш важливі напрямки економічного аналізу, що основані на даних економічної статистики;

основні джерела первинних даних.

Головна мета курсу: оволодіння студентами сутністю, принципами, завданнями і функціями економічної статистики, засвоєння таких основних розділів, як поняття класифікації в економічній статистиці, система національних рахунків, ринок праці, основні засоби, статистичне вивчення доходів і видатків бюджету, ринок інвестицій, ринок товарів та послуг.

Завдання курсу: для ефективного господарювання на підприємстві чи в державі взагалі необхідно використовувати знання і практичні навички щодо комплексного дослідження та кількісного виміру економічних процесів і явищ тощо.

Студенти повинні знати:

- сутність, принципи і завдання економічної і соціальної статистики;

- поняття економіко-статистичної системи;

- види економіко-статистичної інформації та її джерела;

- основні види та форми проведення економіко-статистичних досліджень;

- методи систематизації отриманої інформації;

- систему показників, що охоплюють основні види економічної діяльності і аспекти економічного процесу

Студенти повинні вміти:

- систематизувати отриману економічну інформацію;

- зробити аналіз статистичної інформації;

- оцінити отримані результати збоку потенційних можливостей підприємства, фірми, ринку чи держави взагалі.

Навчальним планом для студентів заочників передбачена індивідуальна контрольна робота, оскільки це надає можливість викладачеві більш змістовно і глибоко оцінити знання студентів з даного курсу, а студентам ґрунтовно і послідовно вивчити даний предмет. Контрольна робота виконується студентом поза аудиторно і за один місяць до початку сесії подається на перевірку викладачеві.

Організація самостійної роботи студента

Метою самостійної роботи з курсу «Статистика ІІ» є закріплення та поглиблення набутих теоретичних знань та практичних навичок згідно з навчальною програмою. Самостійне виконання завдань дає змогу студентам оволодіти в повному обсязі тими професійними знаннями, що необхідні для становлення справжніх фахівців з економіки і підприємництва. Самостійна робота підвищує відповідальність студентів, формує навички працювати самостійно, використовувати здобуті знання для вивчення і об’єктивної оцінки фінансово-господарської діяльності економічних суб’єктів.

Після прослуховування лекційного курсу студент обов’язково доповнює і поглиблює здобуті знання самостійною роботою. При самостійному вивченні тем курсу студенти використовують рекомендовану нормативну та спеціальну літературу, опорний конспект лекцій, запропоновані цих методичних рекомендаціях завдання для самоконтролю.

Самостійна робота ґрунтується на детальному дослідженні основних тем дисципліни і включає такі форми:

- опрацювання лекційного матеріалу тем курсу;

- підготовка до лабораторних і практичних занять, адже більшість тем і питань, що виносяться на практичні заняття потребують більш детального опрацювання та спрямовані на поглиблення практичних навичок;

- вивчення і опрацювання законодавчих, інструктивних та спеціальних літературних джерел;

- виконання індивідуальних самостійних завдань;

- опрацювання проблемних питань;

- підготовка доповідей та участь у наукових студентських конференціях, олімпіадах, наукових гуртках.

Оскільки студент даний вид роботи здійснює самостійно в поза аудиторний час, а викладач регламентує обсяг і зміст роботи з подальшою перевіркою результату, то виникає потреба зосередити увагу студента на деяких моментах, що потенційно можуть викликати певні труднощі під час самостійної роботи.

Зокрема, під час вивчення будь-якої теми та виконанні завдань необхідно ознайомитись із викладенням даної теми в підручниках, інших літературних та періодичних виданнях, з нормативно-правовими актами, що регулюють ті або інші питання певної теми дисципліни.

Студенти виконують відповідно до навчального плану індивідуальну контрольну роботу, завдання якої охоплюють теми курсу «Статистика ІІ», передбачені методичними вказівками. Підготовка та написання контрольної роботи є важливою стадією професійної підготовки студентів, поглибленого вивчення ними теорії та практики економічно-соціальної статистики в умовах ринкової економіки.

Навчальний матеріал дисципліни «Статистика ІІ», передбачений робочим навчальним планом для засвоєння студентом в процесі самостійної роботи, виноситься на підсумковий контроль поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні навчальних занять.

Контроль за самостійною роботою студентів здійснюється у вигляді обговорень, опитувань, розв’язання задач під час практичних та лабораторних занять, виконання індивідуального завдання (контрольної роботи).

Тематичний зміст дисципліни





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...