Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рівень старіння населення за оціночною шкалою



Рівень демографічної старості населення d60+, %
Надзвичайно молоде До 6
Молоде 6 - 8
Початок старості 9 – 10
Середня старість 11 – 15
Старе 16 – 20
Надзвичайно старе 20 і більше

Співвідношення окремих поколінь характеризують коефіцієнти навантаження демографічного і соціально-економічного, які розраховують у ‰:

- загальний коефіцієнт демографічного навантаження

; (4.5)

- коефіцієнти навантаження дітьми та прабатьками

; (4.6)

- коефіцієнти навантаження особами допрацездатного віку і старшими за працездатний вік

, . (4.7)

Залежно від чисельного співвідношення демографічних поколінь у країні розрізняють три типи вікової структури: прогресивний, стаціонарний та регресивний (модель шведського демографа Г. Зундберга).

Прогресивний тип – діти 40%, батьки – 50%, прабатьки - 10% - швидка зміна поколінь через високу народжуваність та смертність, інтенсивне зростання чисельності населення.

Стаціонарний тип – діти - 27%, батьки - 50%, прабатьки - 23% - врівноважується чисельність дітей і прабатьків через поступове скорочення смертності та збільшення тривалості життя.

Регресивний тип – діти – 20%, батьки – 50%, прабатьки -30% - умови скорочення та навіть часткового виродження населення

На підставі вікового розподілу населення визначають його середній, модальний і медіанний вік.

Значну увагу слід приділити розгляду методів визначення показників відтворення населення.

Абсолютний розмір природного приросту населення може набувати додатних і від’ємних значень або дорівнювати нулю та визначається за формулою:

∆e = N - M, (4.8)

де N – чисельність народжених за період; М – чисельність померлих за той самий період.

Абсолютну чисельність померлих, народжених, а також одружених і розлучених подають у розрізі статі, віку, за видами поселень та регіонами. На підставі їх розраховують відносні показники природного руху (коефіцієнти інтенсивності та порівняння протилежних явищ).

Коефіцієнт життєвості (Покровського):

(4.9)

Він показує, яке число народжених припадає на 100 випадків смертей.

Аналогічно обчислюється коефіцієнт несталості шлюбів:

(4.10)

де D – число розлучених; С – число одружених пар за рік.

Інтенсивність природного руху та відтворення населення оцінюють відносними величинами - коефіцієнтами інтенсивності (): загальними (відносно всього населення регіону або виду поселення); спеціальними (відносно сукупності населення, яка продукує процес – чоловіки та жінки); частковими (відносно окремої вікової групи чи вікового контингенту); сумарними (використовуються при досліджені плідності, шлюбності та розлученості). При цьому обчислюються коефіцієнти інтенсивності - смертності, народжуваності, шлюбності, розлученості та природного приросту. Більш детально методика визначення цих показників представлена у [7, 8, 9, 16, 17, 18, 19].

Коефіцієнт смертності немовлят має особливості розрахунку через те, що частина немовлят, померлих у поточному році, народилась у попередньому календарному році. Тому формула коефіцієнта смертності немовлят набуває вигляду:

, (4.11)

де М0 – чисельність померлих дітей до 1 року в році спостереження ;

N, N-1 – число народжених відповідно в поточному та попередньому календарному році;

α‚ β – частка померлих дітей серед народжених дітей відповідно в кожному році.

Оскільки ймовірність померти в році народження більша, то α > β і, залежно від співвідношення померлих немовлят в ранньому та пізньому періодах, набуває значень: α= 2/3, або α= 3/4, чи 4/5 (β, відповідно дорівнює 1/3, 1/4, 1/5). Коефіцієнт смертності немовлят розраховується в цілому та у межах статі.

Далі у табл. 4.2. – 4.4. наведені нормативні значення коефіцієнтів інтенсивності та показника середньої очікуваної тривалості життя, які використовують у порівняльному аналізі рівня народжуваності, плідності, смертності, як для окремих регіонів, так і для країни в цілому.

Таблиця 4.2





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 530 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...