Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Елементи фінансової звітності



В результаті бухгалтерського обліку формується інформація про величину активів, капіталу і зобов’язань на підприємстві. Ця інформація подається зовнішнім користувачам в формі Балансу1, який ще називають Звітом про фінансовий стан підприємства.

Фінансовий стан підприємства можна характеризувати тільки на якийсь момент: на 31грудня, 30 червня і т.д., тому Баланс називають моментною формою звітності.

Фінансовий стан підприємства характеризується наявністю економічних ресурсів, які є на підприємстві, і за рахунок чого сформовані ці ресурси (джерела активів).

Формат бухгалтерського балансу:

Активи (А)
Власний капітал (К) Зобов’язання (З)

Це так званий вертикальний формат Балансу. Баланс може бути представлений і в горизонтальному форматі:

Активи (А) Власний капітал (К) Зобов’язання (З)

Форму Балансу наведено в додатку Б. Інформацію, яка наводиться в балансі, можна представити у вигляді балансового рівняння:

А = К + З

Згідно з П(С)БО 2 “Баланс”, активи – це ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.

Таким чином, активи мають три головні ознаки:

1) Від активу повинна бути економічна вигода в майбутньому, тобто ресурс визнається активом тільки в тому випадку, коли він забезпечує прямо або опосередковано надходження грошових коштів або їх еквівалентів. Якщо використання якогось ресурсу не забезпечує економічну вигоду в майбутньому, то він не повинен визнаватися в Балансі як актив. Наприклад, є безнадійна дебіторська заборгованість. Якщо вона безнадійна, то в майбутньому ніякої економічної вигоди від неї не буде. Тому вона не повинна обліковуватися як дебіторська заборгованість. Її треба списати, що призведе до зменшення прибутку (або збільшення збитків).

2) До активів належать тільки ті ресурси, які контролюються підприємством. Якщо підприємство має на відповідальному зберіганні чужі ресурси, то вони не є активами цього підприємства.

3) Активи – це ресурси, які є результатом минулих господарських операцій.

В Балансі активи поділяються на оборотні та необоротні.

Оборотні активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом дванадцяти місяців з дати балансу або протягом операційного циклу, якщо він більший, ніж 12 місяців.

Необоротні активи – це всі активи, що не є оборотними. Необоротні активи відображаються в першому розділі Балансу. Другий розділ активу Балансу призначений для відображення оборотних активів, причому вони розташовані згідно з принципом зростання ліквідності активу.

Ліквідність – це властивість перетворюватися в гроші. Саме високоліквідні активи – грошові кошти і дебіторська заборгованість наводяться наприкінці другого розділу. А на початку розділу наводяться активи, для перетворення яких у гроші треба багато часу. Так, щоб виробничі запаси перетворилися в гроші, треба спочатку з них виробити готову продукцію, потім знайти покупця і т. д., а щоб готова продукція перетворилась в гроші, треба менше часу, тому що не потрібен час на її виробництво: вона вже вироблена і знаходиться на складі. Ось чому у другому розділі активу Балансу спочатку наводяться виробничі запаси, потім незавершене виробництво, далі готова продукція, дебітори, гроші. Від необоротних і оборотних активів відокремлено витрати майбутніх періодів, які відображаються в ІІІ розділі активу Балансу. Це витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів. Наприклад, витрати на передплату періодичних видань, на зміни в технології, пов’язані з переходом на випуск нової продукції тощо.

П(С)БО 2 “Баланс” також передбачає у вписуваному рядку ІV розділу активу Балансу окремо відображати вартість необоротних активів та груп вибуття, які утримуються на підприємстві з метою продажу. Вимога відображати вартість активів, які очікується реалізувати впродовж дванадцяти місяців, окремо від інших оборотних і необоротних активів є справедливою, оскільки така інформація є доречною для користувачів фінансової звітності.

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Власний капітал показується в І розділі пасиву Балансу. Власний капітал – це власність засновників, акціонерів. Частина його вноситься засновниками, акціонерами у вигляді статутного капіталу, а інша частина власного капіталу формується у вигляді прибутку, тобто є результатом діяльності підприємства. Таким чином, статутний капітал і нерозподілений прибуток (непокриті збитки) – це дві основні статті І розділу пасиву Балансу. Інші статті цього розділу пов’язані з ними: резервний капітал формується за рахунок прибутку, тобто це той самий прибуток, але відокремлений; неоплачений капітал – це величина не сформованого статутного капіталу, тобто борг засновників (акціонерів); вилучений капітал – це вартість викуплених своїх акцій або часток, які протягом року повинні знову бути продані (розміщені) або ліквідовані і т.д.

Всі інші статті пасиву Балансу – це зобов’язання.

Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

В другому розділі пасиву Балансу показується забезпечення, пов’язане з різного роду виплатами своїм працівникам: за вислугу років, зарезервовані відпускні та інше, тобто це зобов’язання працівникам, пов’язане з виплатою у майбутньому.

Третій і четвертий розділи пасиву Балансу присвячені боргам підприємства:

ІІІ розділ – довгострокові зобов’язання, а ІV розділ – поточні зобов’язання.

Поточні зобов’язання – це зобов’язання, які будуть погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу, або протягом операційного циклу підприємства, якщо він більше 12 місяців.

Довгострокові зобов’язання – всі зобов’язання, які не є поточними зобов’язаннями. До зобов’язань відносяться також доходи майбутніх періодів, які відокремлені і показуються в V розділі пасиву Балансу. До складу доходів майбутніх періодів включаються доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів.

Додаткову інформацію користувач може отримати з інших форм звітності, в тому числі зі Звіту про фінансові результати.

Звіт про фінансові результати (Ф.2) є інтервальним, тобто він показує результати діяльності за рік, за квартал і т.д., тобто за період. Він є дуже корисним для інвесторів, як теперішніх, так і потенційних. Звіт про фінансові результати є джерелом інформації про величину прибутку (збитку), отриманого за рік, 9 місяців, півріччя або за квартал. Користувачі на підставі інформації цього звіту приймають рішення про доцільність вкладення капіталу в підприємство.

В П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати” зазначено, що метою складання цього звіту є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Інформація в Звіті про фінансові результати представляється в трьох таблицях-розділах:

Розділ 1 – Фінансові результати;

Розділ 2 – Елементи операційних витрат;

Розділ 3 – Розрахунок показників прибутковості акцій.

Фінансовий результат у звіті подається за методом функцій витрат (собівартості продаж)1, тобто:

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

Валовий прибуток (збиток)

Витрати періоду

Прибуток (збиток) від операційної діяльності

Фінансові та інші доходи

Фінансові та інші витрати

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до і після оподаткування

Надзвичайні доходи і витрати

Чистий прибуток (збиток).

Таким чином, головними елементами першого розділу Звіту про фінансові результати є доходи і витрати.

В П(С)БО 3 подано визначення цих елементів.

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників) за звітний період.

Згідно П(С)БО 3, прибуток – це сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати, а збиток – це перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

Інформація для заповнення розділу І Ф.2 формується на рахунках 7 і 9 класів.

У розділі ІІ Звіту про фінансові результати наводяться операційні витрати за економічними елементами: матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати.

Джерелом інформації для заповнення розділу ІІ Ф.2 є обороти за рахунками 8 класу.

У розділі ІІІ Звіту про фінансові результати наводиться інформація для розрахунку показників прибутковості акцій, тобто він заповнюється тільки акціонерними товариствами, акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах.

Контрольні запитання

1. Для чого, на Вашу думку, ведеться бухгалтерський облік на підприємстві?

2. З якою метою розроблена Концептуальна основа?

3. Якщо між Концептуальною основою і МСБО є суперечності, що є домінуючим?

4. Які питання охоплює Концептуальна основа?

5. З якою метою складаються фінансові звіти?

6. Перерахуйте основних користувачів фінансових звітів та їх інформаційні потреби.

7. Назвіть основні припущення бухгалтерського обліку і фінансових звітів.

8. В чому зміст припущення нарахування?

9. В чому зміст припущення безперервної діяльності?

10. Перерахуйте якісні характеристики фінансової звітності.

11. Розкрийте зміст якісних характеристик фінансових звітів:

- зрозумілості;

- доречності;

- надійності;

- зіставності.

12. Які обмеження треба враховувати при забезпеченні доречності і надійності?

13. Розкрийте зміст обмежень щодо доречності і надійності:

- своєчасність;

- баланс між вигодою і витратами;

- збалансованість якісних характеристик фінансових звітів.

14. Перерахуйте склад фінансових звітів.

15. Назвіть елементи фінансових звітів.

16. Що необхідно, щоб стаття була показана в фінансових звітах?

17. Назвіть основні критерії, необхідні для визнання:

- активів;

- зобов’язань;

- доходів;

- витрат.

18. Які існують види оцінок статей фінансових звітів?

19. Розкрийте зміст оцінок статей фінансових звітів:

- історичної собівартості;

- поточної собівартості;

- вартості реалізації;

- теперішньої вартості.

20. Назвіть принципи бухгалтерського обліку, які наведені в Законі України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

21. Наведіть, як приклади, різні ситуації, при яких треба керуватися принципами бухгалтерського обліку.

22. Рахунки яких класів пов’язані з Балансом?

23. Рахунки яких класів пов’язані зі Звітом про фінансові результати?

24. Намалюйте схему бухгалтерського обліку для виробництва при використанні для обліку витрат:

- рахунки класу 8;

- рахунки класу 9;

- рахунки класів 8 і 9 разом.

25. Наведіть приклади господарських операцій, які не впливають на розрахунок фінансового результату діяльності підприємства.

26. Наведіть приклади господарських операцій, які впливають на розрахунок фінансового результату діяльності підприємства.

27. Чому рахунки витрат, доходів і фінансових результатів не повинні мати початкового сальдо?

28. На якому рахунку виявляється фінансовий результат?

29. На якому рахунку обліковується фінансовий результат?

30. З чим безпосередньо пов’язано визначення витрат?

31. Дайте визначення терміну “актив”.

32. Які ознаки повинна мати стаття, щоб її визнавали як актив?

33. Як класифікують активи в Балансі?

34. Як класифікують зобов’язання в Балансі?

35. Дайте визначення власного капіталу.

36. Назвіть складові частини власного капіталу.

37. Інформація з яких класів рахунків бухгалтерського обліку використовується для складання Звіту про фінансові результати?

Тести

1.1. Яка з нижче наведених господарських операцій впливає на розрахунок прибутку?

а) отримана готівка в банку для видачі зарплати;

б) видана зарплата з каси;

в) нарахована зарплата;

г) своєчасно не видана зарплата здана в банк.

1.2. Яка з наведених нижче господарських операцій не впливає на розрахунок прибутку?

а) нарахована амортизація на основне технологічне обладнання;

б) отримано обладнання від постачальника;

б) отримано рахунок від Управління по експлуатації газового господарства за спожитий на виробництві газ;

в) нараховано внески в Пенсійний фонд.

1.3. Яка з наведених нижче господарських операцій впливає на розрахунок прибутку?

а) сплачено аванс постачальнику;

б) отримано від постачальника сировину;

в) відвантажено покупцю готову продукцію;

г) отримані грошові кошти від покупця за відвантажену продукцію.

1.4. На якому рахунку визначається фінансовий результат?

а) 70; б) 90; в) 79; г) 44.

1.5. На якому рахунку обліковується фінансовий результат?

а) 70; б) 90; в) 79; г) 44.

1.6. Яке сальдо на початок року має рахунок “Фінансові результати”?:

а) дебетове; в) пасивне;
б) кредитове; г) сальдо немає.

1.7. Якщо облік ведеться за МСБО і між вимогами МСБО і Концептуальною основою є розбіжності, то слід зробити так, як написано:

а) в Концептуальній основі; в) в національних П(С)БО;
б) в МСБО; г) в обліковій політиці.

1.8. Якщо бухгалтерський облік ведеться за національними П(С)БО і між вимогами Концептуальної основи, МСБО і національними стандартами є розбіжності, то слід зробити так як написано:

а) в Концептуальній основі; в) в національних П(С)БО;
б) в МСБО; г) в рекомендаціях аудитора.

1.9. Що з наведеного нижче є елементами фінансових звітів?

а) нарахування, безперервність;

б) зрозумілість, доречність, надійність, зіставність;

в) своєчасність, баланс між доходами і витратами, збалансованість якісних характеристик фінансових звітів;

г) активи, зобов’язання, власний капітал, доходи, витрати.

1.10. Що з наведеного нижче є основоположним припущенням?

а) нарахування, безперервність;

б) зрозумілість, доречність, надійність, зіставність;

в) своєчасність, баланс між доходами і витратами, збалансованість якісних характеристик фінансових звітів;

г) активи, зобов’язання, власний капітал, доходи, витрати.

1.11. Що з наведеного нижче є якісними характеристиками фінансових звітів?

а) нарахування, безперервність;

б) зрозумілість, доречність, надійність, зіставність;

в) своєчасність, баланс між доходами і витратами, збалансованість якісних характеристик фінансових звітів;

г) активи, зобов’язання, власний капітал, доходи, витрати.

1.12. Що з наведеного нижче є обмеженнями щодо доречності та достовірності?

а) нарахування, безперервність;

б) зрозумілість, доречність, надійність, зіставність;

в) своєчасність, баланс між доходами і витратами, збалансованість якісних характеристик фінансових звітів;

г) активи, зобов’язання, власний капітал, доходи, витрати.

1.13. Що з наведеного нижче не відноситься до якісних характеристик фінансових звітів?

а) зрозумілість; в) надійність;
б) доречність; г) своєчасність.

1.14. Що не входить до складу фінансових звітів?

а) Звіт про власний капітал; в) Баланс;
б) Звіт директора акціонерам; г) Звіт про фінансові результати.

1.15. Що з переліченого не відображається у балансі?

а) активи; в) власний капітал;
б) зобов’язання; г) доходи.

1.16. Що з переліченого не відображається у звіті про фінансові результати?

а) доходи; в) прибуток;
б) витрати; г) власний капітал.

1.17. Один і той самий метод обліку запасів використовується багато років. Який принцип бухгалтерського обліку в цьому випадку використовується?

а) періодичності; в) повного висвітлення;
б) послідовності; г) безперервності.

1.18. Запаси відображаються на дату балансу за найменшою із оцінок: собівартістю (первісною вартістю) або ринковою вартістю (чистою вартістю реалізації). Який принцип бухгалтерського обліку в цьому випадку використовується?

а) обачність; в) періодичність;
б) безперервність; г) повне висвітлення.

1.19. Балансова вартість автомобіля 50 000 грн. Покупець згідний купити цей автомобіль за 55 000 грн., але директор вважає, що автомобіль можна продати за 70 000 грн. За якою оцінкою слід обліковувати цей автомобіль?

а) 50 000; в) 70 000;
б) 55 000; г) правильної відповіді немає.

1.20. Собівартість запасів 20 000 грн. Їх ринкова ціна знизилася до 15 000 грн., а потім зросла до 25 000 грн. За якою ціною треба обліковувати запаси?

а) 20 000; в) 15 000;
б) 25 000; г) правильної відповіді немає.

1.21. Підприємство створює резерв під сумнівну дебіторську заборгованість. Якого з принципів бухгалтерського обліку в цьому випадку воно дотримується?

а) автономності; в) повного висвітлення;
б) обачності; г) послідовності.

1.22. Розрахуйте суму власних обігових коштів підприємства, якщо підсумок балансу 240 тис.грн., співвідношення власного капіталу і зобов’язань 1:1, а сума обігових активів 168 тис.грн.

а) 120; б) 168; в) 72; г) 48; д) 60; е) 240.

1.23. Розрахуйте суму необоротних активів, якщо валюта балансу складає 240 тис.грн., співвідношення власного капіталу до зобов’язань 1:1, а сума власних обігових коштів 48 тис.грн.

а) 120; б) 168; в) 72; г) 48; д) 60; е) 240.

1.24. Розрахуйте суму власного капіталу в балансі підприємства, якщо з обігу вилучено 30% валюти балансу, яка дорівнює 240 тис.грн., а сума власних обігових коштів складає 48 тис.грн.

а) 168; б) 120; в) 72; г) 48; д) 60; е) 240.

1.25. Розрахуйте суму обігових коштів підприємства, якщо підсумок балансу складає 240 тис.грн., співвідношення між власним капіталом та зобов’язаннями 1:1, а сума власних обігових коштів складає 48 тис.грн.

а) 48; б) 168; в) 120; г) 72; д) 60; е) 240.

1.26. Розрахуйте суму зобов’язань в балансі, якщо необоротні активи – 72 тис.грн., власні обігові кошти – 48 тис.грн., а власний капітал – 50% від валюти балансу (тис.грн.):

а) 48; б) 168; в) 120; г) 72; д) 60; е) 240.

1.27. Розрахуйте валюту балансу, якщо необоротні активи – 72 тис.грн., власні обігові кошти – 48 тис.грн., а власний капітал – 50% від валюти балансу (тис.грн.):

а) 48; б) 168; в) 120; г) 72; д) 60; е) 240.

Вправи для самостійної роботи 1

№1.1. Скласти оборотно-сальдову відомість, Баланс і Звіт про фінансові результати за травень, якщо на початок травня підприємство мало на розрахунковому рахунку 10 000 грн., його статутний капітал – 7000 грн., позика банку – 3000 грн. В травні відбулися наступні господарські операції, (грн.):

1) Отримано товари від постачальника – 5000

2) Сплачено за товари – 5000

3) Відвантажено товари покупцю – 12 000

4) Списано собівартість реалізованих товарів – 5000

5) Погашено позику банку – 3000

Необхідно зробити заключні проводки та відобразити в обліку фінансовий результат, використовуючи для обліку витрат рахунки 8-го і 9-го класів разом.

№1.2. Скласти оборотно-сальдову відомість за січень, Баланс станом на 31.01 і Звіт про фінансові результати на підставі інформації про:

· залишки на рахунках станом на 1 січня;

· господарські операції за січень.

Вправу розв’язати з використанням для обліку витрат рахунки 8-го і 9-го класів.

Залишки на рахунках станом на 1 січня, (грн.):

Поточний рахунок 12 000
Каса ?
Статутний капітал 24 000
Матеріали 16 000
Нематеріальні активи  
Розрахунки з покупцями та замовниками  
Короткострокові позики  
Розрахунки за заробітною платою  
Розрахунки з постачальниками та підрядниками 16 000
Поточні фінансові інвестиції  
Розрахунки за податками і платежами  
Незавершене виробництво  
Готова продукція  
Прибуток 24 000
Знос основних засобів  
Основні засоби 10 000

Господарські операції за січень, (грн.):

1. Нарахована заробітна плата: а) робітникам основного виробництва; б) адміністрації  
2. Нараховано соцстрах  
3. Отримана готівка в банку для видачі зарплати  
4. Утримано податки з зарплати  
5. Видана зарплата  
6. Отримана сировина від постачальника  
7. Отримана позика в банку 20 000
8. Відпущена сировина у виробництво 19 000
9. Нарахована амортизація на виробниче обладнання  
10. Випущена з виробництва готова продукція (вартість незавершеного виробництва = 1000) ?
11. Відвантажена покупцям продукція за відпускними цінами (залишок готової продукції на складі за собівартістю - 3000) 40 000
12. Визначити фінансовий результат. Закрити небалансові рахунки.  

№1.3. Скласти оборотно-сальдову відомість за травень, Баланс станом на 31.05 та Звіт про фінансові результати для підприємства, яке надає послуги на підставі інформації про:

· залишки на рахунках станом на 1 травня;

· господарські операції за травень.

Вправу розв’язати з використанням для обліку витрат рахунки 8-го і 9-го класів.

Залишки на рахунках станом на 1 травня, (грн.):

Готова продукція  
Основні засоби 13 000
Розрахунки з постачальниками і підрядниками 12 000
Розрахунки з покупцями і замовниками  
Статутний капітал 23 000
Нематеріальні активи ?
Поточний рахунок  
Поточні фінансові інвестиції  
Прибуток  
Розрахунки за податками і платежами  
Незавершене виробництво  
Знос основних засобів  
Розрахунки за заробітною платою  
Матеріали 18 000
Каса  
Короткострокові позики 10 000

Господарські операції за травень, (грн.):

1. Отримана сировина від постачальника  
2. Нарахована заробітна плата: а) робітникам основного виробництва; б) адміністрації  
3. Нараховано соцстрах  
4. Утримано податки з зарплати  
5. Отримана позика у банку 20 000
6. Отримана готівка в банку для видачі зарплати  
7. Нарахована амортизація на виробниче обладнання  
8. Відпущена сировина у виробництва 19 000
9. Підписано замовником акт виконаних робіт (вартість незавершеного виробництва = 1000) 40 000
10. Видана зарплата  
11. Визначити фінансові результати. Закрити небалансові рахунки.  

№1.4. Скласти оборотно-сальдову відомість за вересень, Баланс та Звіт про фінансові результати на 31.09 для підприємства гуртової торгівлі на підставі інформації про:

· залишки на рахунках станом на 1 вересня;

· господарські операції за вересень.

Вправу розв’язати з використанням для обліку витрат рахунків 8-го і 9-го класів.

Залишки на рахунках станом на 1 вересня, (грн.):

Поточний рахунок 12 000
Каса ?
Статутний капітал 24 000
Товари 16 000
Нематеріальні активи  
Розрахунки з покупцями  
Короткострокові позики  
Розрахунки з оплати праці  
Розрахунки з постачальниками 16 000
Поточні фінансові інвестиції  
Розрахунки за податками і платежами  
Незавершене виробництво  
Готова продукція  
Прибуток 24 000
Знос основних засобів  
Основні засоби 10 000

Господарські операції за січень, (грн.):

1. Нарахована заробітна плата: а) товарознавцям та продавцям; б) адміністрації  
2. Нараховано соцстрах  
3. Отримана готівка в банку для видачі зарплати  
4. Утримано податки із зарплати  
5. Видана зарплата  
6. Отримано товар від постачальника  
7. Отримана позика в банку 20 000
8. Нарахована амортизація на торговельне обладнання  
9. Відвантажено покупцям товар за відпускними цінами (залишок товарів на складі за собівартістю - 3000) 40 000
10.Визначити фінансовий результат. Закрити небалансові рахунки. ?

Після вивчення Розділу 2 Ви повинні знати:

- як класифікуються необоротні активи;

- порядок відображення в обліку надходження необоротних активів;

- основні методи нарахування амортизації необоротних активів;

- порядок проведення переоцінки необоротних активів та відображення її в обліку;

- порядок відображення в обліку вибуття необоротних активів;





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2101 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.027 с)...