Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Буріння електробуром



6.5.41. Високовольтна камера станції керування електробуром, в якій встановлені контактор і роз'єднувач силового кола електробура, повинна мати дверцята, механічно зблоковані з приводом роз'єднувача, для запобігання відкриттю їх при увімкненому роз'єднувачі.

На дверях освітленої усередині високовольтної камери має бути віконце для спостереження за положенням всіх трьох рухомих контактів ("ножів") роз'єднувача (увімкнуті чи вимкнуті). Про справність механічного блокування дверей і освітлення камери помічник бурильника при електробурінні робить запис в експлуатаційному журналі 1 раз в зміну.

6.5.42. Всі зовнішні болтові з'єднання на кільцевому струмоприймачі електробура повинні мати кріплення, що запобігають самовідгвинчуванню їх під час вібрації.

6.5.43. Робота з нарощування бурильної колони, а також промивання водою контактної муфти робочої труби (квадрата), повинна проводитись при вимкнутому роз'єднувачі електробура.

Увімкнення роз'єднувача допускається лише після закінчення накручування робочої труби.

На щиті КВП в буровій має бути встановлено світлове табло, яке сигналізує про увімкнення або вимкнення лінійного роз’єднувача в станції керування електробуром.

6.5.44. Перед виконанням робіт на кільцевому струмоприймачі повинен бути вимкнутий роз'єднувач електробура, а також загальний рубильник або встановлений автомат кіл керування. На приводах роз'єднувача і рубильника (встановленому автоматі) повинні бути вивішені плакати "Не вмикати — працюють люди!".

6.5.45. При виконанні ремонтних робіт на панелі станції керування електробуром повинна бути знята напруга з кабелю, що живить кола керування, і вимкнутий роз’єднувач електробура. На приводах вимкнутих апаратів повинні бути вивішені плакати "Не вмикати - працюють люди!".

6.5.46. В кожну фазу кола живлення електробура повинен бути включений амперметр, встановлений на пульті керування електробуром.

6.5.47. Кабель, що живить електробур, на всій відстані від трансформатора до станції керування і від останньої до відмітки 3 м над рівнем підлоги бурової (на ділянці вертикального прокладення кабелю біля стояка трубопроводу промивальної рідини) повинен бути захищений від механічних пошкоджень.

6.5.48. Всі металічні конструкції (бурова вежа, привежові споруди, корпуси електрообладнання, пультів і станцій керування, труби для прокладання кабелю і проводів корпусу кільцевого струмоприймача і вертлюга, сталевий запобіжний канат, що обв’язує буровий шланг та ін.), пов’язані з системою живлення енергією електробура, повинні бути заземлені термічно стійкими провідниками, приєднання яких повинно виконуватись зварюванням, а де це неможливо - болтовими з’єднаннями.

Місця приєднання заземлюючих провідників до обладнання і контуру заземлення повинні бути доступні для огляду.

6.5.49. Огляд заземлюючих провідників електробура повинен проводитись помічником бурильника при електробурінні один раз в зміну із записом в експлуатаційному журналі.

6.5.50. Після з'єднання кільцевого струмоприймача із ведучою трубою (квадратом) обов'язково перевіряти наявність з'єднання контактної муфти струмоприймача із контактним стрижнем квадрата. Без такої перевірки подальший монтаж компоновки для буріння шурфу (свердловини) забороняється.

Буріння під шурф, а також на початку буріння свердловини електробуром, який живиться за системою "два проводи - труба" (ДПТ), дозволяється при дотриманні наступних умов:

а) корпус електробура повинен бути заземлений шляхом приєднання до контуру заземлення, опір якого не повинен перевищувати 0,6 Ом. Заземлення електробура виконується за допомогою спеціального заземлюючого хомута, що накладається на корпус електробура і забезпечує щільне з'єднання (електричний контакт).

Якщо для зняття реактивного моменту застосовується пристрій, що накладається на корпус електробура, то допускається використання для заземлення електробура вказаного пристрою.

Хомут (або пристрій для зняття реактивного моменту) повинен приєднуватись до контуру заземлення гнучким мідним проводом перерізом не менше 35 мм2;

б) при бурінні шурфу, а також на початку буріння свердловини обов'язково має бути присутній електромонтер з налагоджування і випробовування електрообладнання на бурових.

6.5.51. Для випробування робочою напругою електробур повинен бути піднятий над ротором на висоту, не менше 3 м.

Перевірка роботи електробура повинна виконуватись двома особами: бурильником і електромонтером.

6.5.52. При роботі електробура доторкатись до бурового шланга (наприклад, відводити його) забороняється.

6.5.53. Експлуатацію електрообладнання для буріння свердловини електробуром (без права виконання ремонтних робіт) здійснює спеціально підготовлений електротехнічний персонал з групою електробезпеки згідно з ДНАОП 0.00-1.21-98.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 547 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...