Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи визначення наявності газів, пари, пилу в повітрі виробничих приміщень



За вимогами виробничої санітарії в кожному робочому приміщенні повинен проводитися систематичний контроль повітряного середовища.

Такий контроль здійснюється газоаналітичною лабораторією або фахівцями СЕС.

Для контролю повітряного середовища застосовуються:

а) лабораторні методи;

б) методи швидкого аналізу (експресні, індикаційні та ін.).

Лабораторні методи (титрування, калориметричні, нефелометричні) дають точні результати, але застосування їх вимагає роботи фахівців-хіміків в лабораторних умовах і тривалий час.

Для швидкого вирішення питання про стан забруднення повітряного середовища розроблені експресні методи. В їх основі лежать швидкі хімічні реакції із зміною кольору речовин, що реагують. Застосовують невеликі об'єми високочутливої рідини або твердої речовини (носія), просоченої індикатором.

Як тверді носії застосовують фарфоровий порошок. Ним заповнюють скляну трубку і потім через трубку пропускають певний об'єм досліджуваного повітря. Про кількість шкідливої речовини в повітрі судять за довжиною забарвленого стовпчика індикаторної трубки, порівнюючи його зі шкалою.

Для відбору проб повітря користуються також універсальним газоаналізатором.

Стосовно ряду токсичних речовин (ртуть, ціанисті з'єднання), наявність яких в повітрі неприпустима і потрібне вживання особливих термінових заходів (пуск аварійної вентиляції, нейтралізація ділянки, вживання індивідуального захисту), застосовують індикаційні методи аналізу. Так за допомогою паперу, заздалегідь просоченого оцтовокислим свинцем, можна швидко визначити наявність в повітрі сірководню. Папір чорніє.

Основним методом оцінки запорошеності повітря промислових підприємств є ваговий метод у поєднанні з визначенням розмірів частинок (дисперсності) пилу.

Ваговий метод заснований на принципі пропускання через фільтр певного об'єму повітря і визначення приросту ваги фільтра, що знаходиться в алонжі (скляній трубці). Проби повітря відбирають на робочих місцях із швидкістю 15-20 л/хв.

Прокачують близько 1 м3 повітря і обчислюють концентрацію пилу.

Для визначення не тільки концентрації, але і розмірів частинок, їх кількості в одиниці об'єму користуються рахунковим методом.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...