Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування вмісту шкідливих речовин в повітрі



ГОСТ 12.1.005-88 встановлює гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин в повітрі робочої зони виробничих приміщень.

Гранично допустимими концентраціями (ГДК) шкідливих речовин в повітрі робочої зони є такі концентрації, які при щоденній дії в межах 8 годин протягом всього робочого стажу не можуть викликати у працівників захворювань або відхилень в стані здоров'я, що визначаються сучасними методами дослідження, безпосередньо в процесі роботи або у майбутньому.

Розмірність, мг/м3, (іноді ГДК уточнюються).

Встановлення ГДК здійснюється у дослідах над тваринами. Коефіцієнт запасу береться від 2 до 100.

Декілька конкретних даних про ГДК шкідливих газів і пари в повітрі робочої зони виробничих приміщень наведено в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 – ГДК шкідливих газів і пари

Назва речовини ГДК, мг/м3 Назва речовини ГДК, мг/м3
Аміак   Окисел вуглецю  
Ацетон   Ртуть металева 0, 01
Бензин паливний   Сірчана кислота  
Дихлоретан   Тетраетил свинець 0,005

ГДК шкідливих речовин - початкова база при проектуванні нових машин і механізмів, технологічних ліній, промислових підприємств, при розрахунках вентиляції і т.п.

Інформація для любителів паління тютюну:

У димі 20 сигарет міститься 125 мг нікотину, 40 мг аміаку, до 1мг синильної кислоти, 0,5 мг чадного газу.

Крім того, при згорянні тютюну утворюється ще дьогтеподібна речовина, що містить канцерогени. Паління тютюну призводить до смерті мільйони людських життів: 19 із 20 померлих від раку легенів були завзятими курцями. Курець із стажем 25 років скорочує своє життя приблизно на 5 років.

Сигарети з фільтром шкідливіші. Прагнучи компенсувати поглинені фільтром частини речовини диму, курець глибше затягується. Окисел вуглецю, що залишився, довше міститься в легенях і встигає прореагувати з більшим числом молекул гемоглобіну.

Гранично допустимі концентрації неотруйного пилу також визначаються в мг/м3. Наприклад, ГДК:

1) пил вугільний - 10 мг/м3;

2) пил цементний - 6 мг/м3.

Потрібно мати на увазі, що наведені в ГОСТі 12.1.005-88 вимоги до вмісту шкідливих речовин розглядаються з точки зору дії їх на організм людини.

Для ряду виробництв, наприклад електровакуумного, зазначені норми недостатні. Тут забруднення повітряного середовища дуже впливає на якість виробів. Чим складніший прилад, тим більш суворої вакуумної дисципліни необхідно дотримуватися при його виготовленні. Тому, наприклад, в приміщеннях, в яких проводиться складання внутрішньої арматури приладів і їх герметизація, вміст пилу повинен бути мінімальним (не більше 5- 50 частинок на 1 л повітря).

Ці вимоги можуть бути виконані тільки спеціальною технологічною дисципліною, використанням спецодягу, обдувних душів перед входом у приміщення і т.п.

Повітря, що видаляється системами вентиляції і що містить пил, шкідливі речовини або з неприємним запахом, перед викидом в атмосферу повинне очищатися, щоб в атмосферному повітрі населених місць не було шкідливих речовин, що перевищують санітарні норми. В повітрі, що надходить всередину виробничих приміщень, концентрація шкідливих речовин не повинна перевищувати величини 0,3 ГДК для робочої зони цих приміщень.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...