Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Горіння речовини і способи його припинення



Горіння – це швидкодіюча хімічна реакція сполучення речовини з окислювачем, яка супроводжується виділенням тепла і випромінюванням світла. Щоб виникло і підтримувалось горіння, необхідна наявність паливної речовини, окислювача і джерела енергії для запалювання. Енергія для запалювання може бути у вигляді полум’я, іскри, випромінювання або тепла від хімічної реакції, механічного удару, тепла від короткого замикання електроустановки, тертя чи різкого стиснення газової суміші. Розрізняють такі види процесу горіння:

Ø Вибух,

Ø спалах,

Ø займання,

Ø тління,

Ø самозаймання,

Ø власне горіння.

Вибух – це швидке перетворення речовини в газо – чи пилоподібний стан з виділенням великої кількості тепла. У цьому випадку об’єм речовини збільшується в сотні, тисячі разів. Характерно ознакою вибуху є миттєве зростання температури і тиску газу на місці, де він стався. Однією з найпоширеніших причин вибуху в навчальних закладах є неправильне користування газовими приладами.

Спалах – це швидке згорання пальної суміші без утворення стиснених газів.

Займання –це загоряння речовини з появою полум’я. Якщо займання відбувається без джерела загоряння – це само загоряння.

Тління – це горіння речовини без уявного утворення полум’я. Як правило, під час тління утворюється багато диму.

Пожежа - неорганізоване і неконтрольоване горіння, внаслідок якого знищуються матеріальні цінності. Температура у вогнищі пожежі досягає 700-900° С. Особливістю пожеж, що розпочинаються у приміщенні із зачиненими дверима та вікнами, є повільний розвиток горіння протягом перших 30 – 40 хв. через недостатню кількість повітря в зоні горіння. Займання речовини можливе не лише при піднесенні до неї полум’я, а і внаслідок нагрівання зовнішнім джерелом тепла, відкритим полум’ям чи розжареними продуктами горіння.

Існують такі способи припинення горіння:

Ø охолодження вогнища горіння;

Ø ізоляція вогнища горіння або зниження вмісту кисню;

Ø механічний зрив полум’я;

Ø створення умов вогнеперешкодження;

Ø гальмування швидкості хімічних реакцій у полум’ї.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 8255 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...