Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Управління охороною праці



Впровадження науково обґрунтованого системного підходу до організації роботи, спрямованої на досягнення безпеки праці,

— 30 —

дає змогу знизити виробничий травматизм і захворювання, прискорити виконання комплексних пла­нів поліпшення умов охорони праці та санітарно-оздоров­чих заходів щодо впровадження стандартів ССБП і досяг­нень передового досвіду в галузі охорони праці. Державне управління охороною праці в Україні здійснюють: Кабінет Міністрів України; Державний Комітет України з промис­лової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду; мініс­терства та інші центральні органи виконавчої влади; міс­цева державна адміністрація та місцеві Ради народних депутатів. У сучасних умовах існує 3 центра управління охороною праці: державне (інспекції); управління з боку роботодавця та з боку працівників підприємства.

Управління охороною праці в будівництві здійснюєть­ся на всіх ланках (робоче місце, бригада, дільниця, цех) і стадіях технологічних процесів під час будівельно-мон­тажних робіт та виготовлення конструкцій, деталей тощо. В управлінні беруть участь посадові особи, ланкові, бри­гадири, майстри, начальники дільниць та цехів, керівники служб та відділів, заступники директора та головного інже­нера, головний інженер, начальник будівельної організації чи директор підприємства, а також комісії профспілкового комітету з охорони праці, громадські інспектори з охорони праці та інші органи, сформовані з працівників організації (підприємства).

До кола питань по організації управління охороною праці включаються такі питання:

- прогнозування та планування заходів щодо досягнен­ня безпеки праці в будівельній організації (на підпри­ємстві); оперативне керівництво та координація робіт, спрямованих на досягнення безпеки праці в будівельній організації (на підприємстві);

- контроль за додержуванням правил безпеки, вимог стандартів та інших чинних нормативних документів, інструкцій; контроль за виконанням планів робіт з охо­рони праці;

- оцінка і стимулювання робіт щодо досягнення безпеки праці та ін.

Основною метою системи управління охороною пра­ці є досягнення безпеки працюючих, збереження їхнього здоров’я і

— 31 —

працездатності. Для цього керівництво і працівники підрозділів мають: поліпшувати стан охорони праці та знижувати виробничий травматизм; розв'язу­вати питання охорони праці, розробляючи нормативно-технологічну документацію з технології всіх будівельних робіт; сприяти наданню пільг і компенсацій робітникам, які працюють у шкідливих умовах; вирішувати питання, пов'язані з прогнозуванням, плануванням та фінансу­ванням заходів з охорони праці; вести облік та звітність з охорони праці.

Організація робіт і управління охороною праці (СУОП) здійснюються відповідно до чинної структурно-функціо­нальної схеми. Контроль за фінансуванням СУОП покла­дено на керівника (головного інженера) будівельної орга­нізації (підприємства).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...