Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лікарський контроль під час проведення навчально-виховного процесу з фізичної культури



Загальне керівництво організацією лікарського контролю за здоров'ям учнів, які займаються фізичною культурою і спортом -як у школі, так і поза нею, - здійснюють органи охорони здоров'я відповідно до чинних інструкцій та Положення про роботу медичного персоналу в школі. Медичне обслуговування учнів здійснюють спеціально закріплені за школою лікарі та інший медичний персонал.

Висновок про стан здоров'я і всі лікарські вказівки щодо допустимого навантаження для кожного учня потрібно записувати в лікарсько-контрольній карті та обов'язково доводити до відома вчителя фізичної культури або особи, яка проводить заняття. Учнів, які не пройшли медичного огляду, до уроків фізичної культури не допускають. Для занять фізичними вправами учнів на підставі даних про стан здоров'я і фізичного розвитку розподіляють на основну,,підготовчу і спеціальну медичні групи. Допустиме фізичне навантаження для кожної групи учнів має відповідати її медичній характеристиці.

Основна медична група, до якої входять особи без відхилення у стані здоров'я, а також особи, що мають незначні відхилення в стані здоров'я, з добрим фізичним розвитком, проводить заняття за навчальними програмами фізичного виховання в повному обсязі; учням цієї групи дозволяється займатися в одній зі спортивних секцій, брати участь у змаганнях.

205


Підготовча медична група, до якої входять особи, що мають незначні відхилення в стані здоров'я, з недостатнім фізичним розвитком, проводить заняття за навчальними програмами фізичного виховання за умови поступового засвоєння комплексу рухових навичок і умінь, особливо пов'язаних з пред'явленням організму підвищених вимог, додаткові заняття для підвищення рівня фізичного розвитку.

Спеціальна медична група проводить заняття за спеціальними навчальними програмами. До складу групи входять особи, що мають відхилення в стані здоров'я постійного або тимчасового характеру, потребують обмеження фізичних навантажень, допущені до виконання навчальної та виробничої роботи.

Учні основної медичної групи проходять медичний огляд не менше як один раз протягом навчального року; учні підготовчої медичної групи - не менше як один раз за навчальну чверть; учні спеціальної медичної групи - не менше одного разу за чотири місяці, а також після кожного короткочасного захворювання, а в кінці навчального року проходять поглиблений медичний огляд.

206

Таблиця 2.20. Терміни відновлення занять


Учні, тимчасово звільнені від занять фізичними вправами, зобов'язані бути присутніми на уроках фізичної культури, при цьому допускається їх залучення вчителем до підготовки занять. Тимчасове звільнення від занять фізичними вправами допускається з дозволу медичного персоналу школи.

Після перенесених хвороб необхідно взяти дозвіл на заняття в лікаря. При цьому слід додержуватись орієнтовних термінів відновлення занять (табл. 2.20).





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 660 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...