Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засоби індивідуального захисту від шкідливих виробничих факторів



Наказом Державного комітета України з промислової безпеки, охорони праці і гірничого надгляду від 24 березня 2008р. № 53 затверджено Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, яке враховує основні вимоги Директиви Ради Европейської Економічної Спілки від 30 листопада 1989р. 89/656/ЕЕС Про мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я та не використання робітниками засобів індивідуального захисту на робочому місці.

Використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) передбачається у тих випадках, коли здійснення загальнотехнічних заходів не виключає дії на працюючих небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Класифікація засобів індивідуального захисту наведена у ГОСТ 12.4.011-89. ССБТ. Средства защиты работающих. Общие требования и классификация. Захист тіла людини забезпечується застосуванням спецодягу (халатів, комбінезонів), спецвзуття, головних уборів, рукавиць. При необхідності працівникам видається безкоштовно теплий спецодяг.

Для захисту очей від теплових випромінювань використовуються окуляри із скельцями ТС-3. При роботі з пилячими речовинами, кислотами та лугами застосовують герметичні окуляри ПО-3 з напівмаскою. Захисні окуляри випускають згідно з вимогами ГОСТ 12.4.013-85Е. ССБТ. Очки защитные. Общие технические условия.

Для захисту органів дихання застосовуються респіратори (протипилові та газові) і протигази (фільтруючі та ізолюючі), які повинні відповідати ДСТУ ЕN 529: 2006. Засоби індивідуального захисту органів дихання. Рекомендації щодо вибору, використання, догляду і обслуговування. Настанова (ЕN 529: 2006, IDT).

На підприємствах торгівлі для захисту органів дихання працівників від пилу при просіюванні сипких харчових продуктів доцільно використовувати респіратори. Для захисту органів дихання та обличчя працівника при обкурюванні, вивантаженні капусти та інших роботах усередині дошників слід застосовувати шлангові протигази типу ПШ-1 або ПШ-2. Ізолюючі протигази та кисневі ізолюючі прилади є на випадок аварії у приміщеннях аміачних холодильних установок.

Як засоби індивідуального захисту від шуму використовуються вкладиші, навушники та шлемофони.

При роботі з вібруючим інструментом застосовують рукавиці з амортизуючими прокладками. Загальні технічні вимоги до засобів індивідуального захисту рук від вібрації наведено у ГОСТ 12.4.002-74. Для захисту працюючих від загальних вібрацій використовується спеціальне віброзахисне взуття. Загальні технічні вимоги до цього взуття викладено у ГОСТ 12.4.024-76.

Наказом по підприємству, на основі діючого в Україні законодавства, визначається порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та

іншими засобами індивідуального захисту, а також їх догляду, обслуговування та належного зберігання.

За умовами виробництва, на підприємстві влаштовують сушарні для спеціального одягу і спеціального взуття, камери для їх знепилювання.

ЗІЗ, що видаються працівникам, є власністю підприємства, облікуються як інвентар і підлягають обов’язковому поверненню, наприклад, при звільненні працівників.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 865 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...