Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок дій при ліквідації аварій та нещасних випадків у бактеріологічній лабораторії



Порядок дій при ліквідації аварій та нещасних випадків у бактеріологічній лабораторії. У бактеріологічній лабораторії для надання медичної допомоги має бути аптечка, до якої входять 70 % розчин етилового спирту, альбуцид, водню пероксид, йод, калію перманганат по 0,05 г 3 упаковки, стерильна вода для ін’єкцій, набір антибіотиків, очні піпетки, шприц для розведення антибіотиків, ножиці, напальники (1 – 2 на кожного працівника), гумові рукавички, лейкопластир, перев’язувальний матеріал.

При аваріях і нещасних випадках, пов’язаних з інфікуванням, отруєнням, ураженням, опіками, потрібно негайно повідомити завідувача лабораторії.

При виникненні аварії під час роботи з інфікованим матеріалом, що призвела до забруднення заразним матеріалом навколишніх предметів, персонал повинен негайно провести знезараження приміщення, обладнання, провести самознезараження.

Для цього застосовують такі методи:

— поверхню підлоги, стола, приладу заливають дезрозчином або накривають серветкою, змоченою дезрозчином;

— стіни, меблі, інвентар, прилади обробляють тампонами, змоченими в дезрозчині;

— малі забруднені предмети, інструменти і матеріали занурюють у бак з дезрозчином;

— забруднений одяг знімають і замочують у дезрозчині;

— забруднене взуття обробляють дезрозчином;

— усі заходи зі знезараження при виникненні аварії виконують медичні працівники в захисних костюмах під наглядом лікаря, молодший персонал залучається до прибирання після закінчення знезараження;

— після закінчення знезараження персонал знімає і здає для дезінфекції спецодяг, миється під душем;

— про аварію і проведені заходи потрібно повідомити керівника установи, який вирішує питання щодо необхідності медичних оглядів;

— про нещасні випадки, помилки, що сталися під час роботи з біоматеріалом, потрібно інформувати керівника лабораторії;

— завідувач лабораторії може тимчасово відсторонити від роботи з біологічно небезпечними агентами осіб, які допустили порушення правил і недбало працювали;

— особи, які систематично порушують правила, можуть бути відсторонені від роботи з біоматеріалом за розпорядженням керівника установи.

Якщо виникла аварія — розбився посуд із хімічними речовинами, необхідно провести нейтралізацію їх, прибирання. До проведення заходів персонал не може залишати приміщення без дозволу завідувача лабораторії, якщо подаль­ше перебування небезпечне для здоров’я.

Якщо пролито кислоту, поверхню засипають піском, видаляють цей пісок лопаткою і засипають содою або 2% розчином аміаку, видаляють нейтралізувальну речовину і миють водою.

Якщо розлились вогненебезпечні рідини, необхідно вимкнути газові пальники і нагрівальні прилади, місце аварії засипати піском, який потім зібрати неметалевим совком.

При забрудненні отруйними речовинами потрібно замінити спецодяг та рушники і передати для нейтралізації та прання.

При розлитті ртуті її слід негайно видалити за допомогою скляної піпетки з гумовою грушею; малі часточки збирають марлею, змоченою в 0,1% розчині КМ n 04, НС1; можна застосовувати вологий папір, до якого прилипають кра­плі, що їх потім переносять у банку з водою. Хімічна демеркуризація прово­диться 0,2% розчином КМ n 04, НС1 або 20% водним розчином FeCl. Після знезараження проводять аналіз повітря на наявність парів ртуті.

У разі загорання проводів або електроприладів їх потрібно гасити за допо­могою вуглекислого вогнегасника, азбестового покривала, сухого піс­ку, не торкаючись шнурів.

При виникненні пожежі слід повідомити адміністрацію, зачинити вікно, вимкнути електроприлади, газові пальники, вентиляцію, винести з лаборато­рії горючі речовини. Гасити такими засобами: лужні метали і фосфор — сухим піском; при загоранні речовин, що змішуються з водою, або таких, що легко займаються, — вогнегасниками, водою, піском, ковдрою; при загоранні речовин, які не змішуються з водою, — вуглекислим вогнегасником, піском, ков­дрою, категорично забороняється використовувати воду. Палаючі дерев’яні частини гасити всіма вогнегасними засобами. При пораненнях, отруєннях, опіках постраждалим надають першу медичну допомогу і направляють до медичної установи, у разі необхідності викликають лікаря на місце аварії.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2663 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...