Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка безпеки при роботі в бактеріологічній лабораторії



Робота зі збудниками інфекційних хвороб проводиться з дотриманням правил відповідної інструкції. При одночасному проведенні роботи із збудниками інфекцій різного ступеня небезпеки режим роботи всієї лабораторії встановлюється з урахуванням вимог та умов роботи з найбільш небезпечним збудником.

До роботи з біологічними патогенними агентами допускаються фахівці з вищою та середньою спеціальною освітою, які пройшли відповідну підготовку.

Усі особи, які приймаються на роботу, повинні бути ознайомлені з правилами режиму, пройти вступний та первинний інструктаж на робочому місці з питань охорони праці та правил пожежної безпеки, який проводить завідувач бак лабораторії.

Працівники лабораторії підлягають обов’язковому страхуванню, мають бути щеплені проти дифтерії, знаходитись на диспансерному обліку.

За працівниками лабораторії обов’язково закріплюється робоче місце.

Перед початком роботи необхідно перевіряти робочі столи на предмет відсутності інфікованого матеріалу і давати дозвіл на прибирання приміщення лабораторії. Перевіряється справність приладів, які використовуються, а також заземлення електроприладів.

Проводяться виміри показників мікроклімату лабораторії (температура та вологість), результати фіксуються в журналі.

Матеріал на дослідження доставляється у спеціальних контейнерах та біксах, на дно яких укладаються серветки з адсорбівним матеріалом. Потім вони знезаражуються дезрозчином та виставляються на емальовані розноси. Перевіряється цілість скляного посуду з посівами інфікованого матеріалу. Не допускається перевозити інфікований матеріал у господарських сумках, портфелях та інших предметах особистого користування. Розпаковування матеріалу, надісланого в лабораторію на дослідження, проводиться з дотриманням заходів безпеки: пробірки з матеріалом протирають дезрозчином і ставлять на металеві розноси або в штативи.

Робота в лабораторії здійснюється в захисному одязі (медичному халаті, тапочках, головному уборі, гумових рукавичках, протичумному костюміIV типу).

При проведенні бактеріологічних досліджень необхідно виконувати такі правила:

— роботу з інфікованим матеріалом проводять за допомогою інструментів (пінцети, петлі, корнцанги тощо); забороняється торкатись руками до досліджуваного матеріалу;

— засівання інфікованого матеріалу в пробірки і чашки Петрі проводять поблизу від вогню пальника з обпалюванням петлі, шпателя, країв пробірки;

— платинові петлі прожарюють над вогнем;

— не допускається торкання рук з конденсатом води в засіяних чашках;

— при засіванні інфекційного матеріалу роблять напис на пробірках, чашках, флаконах тощо, із зазначенням назви матеріалу, номера культури і дати засівання;

— при розташуванні чашок Петрі в термостаті необхідно виставляти їх горизонтально одна на одну, не більше 4 – 5 чашок.

— під час роботи всі чашки з посівами поміщають в кювети або на розноси, а пробірки у штативи. Розташування посівів безпосередньо на столах не допускається;

— перед роботою ретельно перевіряють цілість скляного посуду, прохідність голок і поршнів у шприцах;

— переливання інфікованих рідин із пос у дини в посудину через край не допускається;

— після закінчення роботи забороняється залишати на робочих столах н е фіксовані мазки, чашки Петрі, пробірки та інший посуд з інфікованим матеріалом;

— не можна вносити в лабораторію сторонні речі, на робочому місці споживати їжу, курити.

Бокси і операційні, в яких проводять засівання і пересівання культур патогенних мікробів, зараження і розтин лабораторних тварин, повинні мати таке обладнання:

— шкаф або підвісну поличку для посуду та інструментів;

— стіл, покритий лінолеумом, пластиком або склом для роботи з інфікованим матеріалом;

— стіл для реєстрації дослідів, розташування стерильного посуду, матеріалів і живильних середовищ, на якому забороняється проводити роботу з інфікованим матеріалом;

— ємності з дезрозчином для піпеток, шпателів і предметного скла;

— ексикатор з дезрозчином для знезараження рук і рукавичок; дошки для розтину тварин, ембріонів тощо;

— окремі ємності з дезрозчином для використаного інфікованого посуду і відпрацьованого матеріалу;

— бактерицидні лампи для дезінфекції повітря та обладнання; біля входу в бокси та операційну має лежати килимок, змочений дезрозчином.

У кімнаті для оброблення і засівання інфікованого матеріалу забороняється проводити інші види робіт. Перенесення інфікованого матеріалу з однієї лабораторії в іншу на території закладу здійснюється у спеціальних опломбованих контейнерах.

У процесі роботи з інфікованим матеріалом проводиться поточна дезінфекція дезрозчинами, перевіреними на вміст активних речовин (дезінфекція проводиться згідно з відомчою інструкцією).

Після закінчення роботи персонал лабораторії зобов’язаний провести дезінфекцію робочого стола, рук, боксу, операційної тощо. Наприкінці робочого дня проводять прибирання всього приміщення лабораторії.

При перервах у роботі з інфікованим матеріалом, у разі виходу із приміщен­ня лабораторії, боксу чи операційної, а також після закінчення роботи, прибирання робочого місця і приміщень лабораторії співробітники повинні про­дезінфікувати і вимити руки з милом.

Наприкінці дня окремі робочі кімнати в лабораторії пломбуються і замикаються. Ключі від сховищ і печатки знаходяться у завідувача баклабораторії.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 7294 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...