Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги безпеки перед початком робіт



2.1. Під час організації робіт з застосуванням драбини пересувної або драбинки слід ураховувати, що основними небезпечними виробничими факторами під час виконання цих робіт є падіння працівника або падіння предметів; супутніми можуть бути фактори: пожежна небезпека, дія електричного струму, підвищені рівні запиленості, загазованості повітря, шуму, несприятливі кліматичні умови тощо.

2.2. Для створення безпечних умов перед виконанням робіт з застосуванням драбини пересувної або драбинки необхідно:

- забезпечити міцність і стійкість драбин (драбинок);

- забезпечити працівників необхідними засобами захисту та використовувати їх за призначенням;

- виконувати у повному обсязі організаційні та технічні заходи;

- застосовувати технічно-справні механізми і пристрої;

- забезпечити необхідну освітленість на робочих місцях та безпечні проходи до них;

- уживати заходи щодо усунення або зменшення впливу шкідливих та/або небезпечних факторів;

- ураховувати метеорологічні умови, а також стан здоров'я працівників, які виконують роботи з застосуванням драбини пересувної або драбинки.

2.3. У разі виникнення у процесі роботи небезпечних та/або шкідливих виробничих факторів, що можуть спричинити виникнення аварійних або небезпечних ситуацій для робітників, оточуючих, роботи припиняються і можуть бути продовжені тільки після усунення зазначених факторів.

2.3.1. Вжити заходи щодо запобігання перевертанню та зсуванню пересувних драбин та драбинок під час виконання робіт.

2.3.2. Забороняється у разі недостатньої довжини драбинки створю­вати додаткові опорні споруди з ящиків, бочок тощо.

2.3.3. Не дозволяється виконувати роботу з двох верхніх щаблів драбинок, які не мають поручнів або упорів. Перебування на щаблях приставної драбини або драбинки дозво­ляється тільки одному працівнику.

2.3.4. Забороняється на приставних драбинах та драбинках:

- працювати біля обертових механізмів, працюючих машин, транс­портерів тощо та над ними;

- виконувати роботу із застосуванням електричного та пневматично­го інструмента, будівельно-монтажних пістолетів;

- виконувати газо- та електрозварювальні роботи;

- натягувати проводи та підтримувати на висоті важкі деталі. Для виконання таких робіт повинні застосовуватись драбини (які мають в своїй конструкції верхню площадку, обгороджену поручнями – пересувні драбини на колесах)

2.3.5. Усі металеві драбини та драбинки після виготовлення їх та капітального ремонту, а також періодично під час експлуатації повинні випробовуватись статичним навантаженням - 1 раз на 12 міс.

Контроль за станом драбин і драбинок повинна здійснювати особа з числа інженерно- технічних працівників, що призначається наказом (розпорядженням) по структурному підрозділу. Результати періодичного огляду (випробовування) заносяться в журнал (додаток 1)

2.3.6.Драбинку перед початком випробувань необхідно установи­ти у робоче положення на рівній горизонтальній площадці і до не зміцненого щабля її в середній частині підвісити вантаж 1,2 кН (120 кгс). За наяв­ності щаблів на обох суміжних колінах драбинки після закінчення випро­бування першого коліна аналогічно повинно проводитись випробування другого коліна. Якщо друге коліно драбинок неробоче, а використовуєть­ся тільки для упора, то його достатньо випробувати вантажем 1 кН (100 кгс), підвішеним безпосередньо до кожної з тятив в середній частині коліна.

Під час проведення випробувань тятив приставних драбин та драбинок вантаж 1 кН (100 кгс) повинен прикладатись до обох тятив в середній частині коліна.

2.3.7. Випробування металевої розбірної пересувної драбини повинно про­водитись підвішуванням вантажу 2 кН (200 кгс) до верхнього щабля сьо­мої (нижньої) секції протягом 5 хв. Після зняття вантажу не повинно бути деформації, тріщин та інших пошкоджень, що знижують механічну міцність таких драбин.

2.3.8. На кожній з драбин, що перебуває в експлуатації, повинні бути зазначені:

- інвентарний номер;

- дата проведення наступного випробування;

- належність відділу (дільниці тощо).

2.4. Підготовка робочих місць здійснюється працівниками, які мають право виконання робіт на висоті.

Працівники, які організовують та готують робочі місця, виконують заходи:

- встановлення драбин пересувних або драбинок для безпечного виконання робіт на висоті;

- перевірку справності та наявності документів (записів), що підтверджують своєчасне проведення технічних оглядів, випробувань драбин пересувних або драбинок і засобів захисту, що використовуються у роботі;

- створення необхідних умов праці (встановлення освітлювальних приладів, засобів захисту від впливу шкідливих і небезпечних виробничих факторів, заземлення металевих драбин пересувних або драбинок, наявність і міцність огороджень тощо);

- перевірки наявності та стану засобів індивідуального та колективного захисту;

- виконання інших заходів безпеки, що визначаються конкретними умовами роботи.

2.5. Під час інструктажу роз'яснюються питання, у тому числі:

- способи безпечного виконання робіт;

- порядок підходу до робочого місця та виходу з нього;

- стан робочого місця;

- порядок користування засобами страхування;

- порядок і місце установки вантажопідіймальних засобів;

- способи безпечного переходу з одного робочого місця на інше;

- методи установки або знімання елементів конструкції, товару тощо;

- забезпечення необхідними умовами праці на робочому місці (освітленість, температура, вологість повітря, шум, вібрація тощо);

- стан драбин, огороджень, опорних та страхувальних канатів тощо;

- необхідність застосування засобів індивідуального захисту (касок, запобіжних поясів тощо);

- порядок застосування страхувальних засобів під час виконання робіт на висоті;

2.6 Забороняється приступати до роботи у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

2.7 При виявленні несправності драбини пересувної або драбинки необхідно повідомити про це керівника.

2.8 Виконуючи трудові обов'язки, робітник зобов'язаний дотримуватися таких вимог:

- не сідати і не спиратися ліктем на випадкові предмети й огородження;

- не торкатися до електричних проводів, кабелів електротехнічних установок;

- не усувати самостійно несправності в освітлювальній мережі, а також пускових пристроях, відкривати кришки розподільних електрощитів;

- не перебувати в зоні дії вантажопідіймальних машин;

- не підійматись без спеціальних драбин на стелажі, штабеля товарів та не зістрибувати зі стелажів, штабелів товарів, рамп та драбин;

- не ставати на поручні драбини пересувної на колесах.

2.9. Робітник зобов'язаний звертати увагу на знаки безпеки, сигнали і виконувати їх вимоги. Заборонний знак безпеки з пояснювальним написом ”Прохід заборонений, працює навантажувач!”, "Не вмикати - працюють люди!”, має право зняти тільки той працівник, який його встановив. Забороняється: включати в роботу обладнання, якщо на пульті управління встановлений заборонний знак безпеки" Не вмикати - працюють люди!"

2.10. Робітник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо склалася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей які його оточують, або навколишнього середовища. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосередньому начальнику і роботодавцю. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується інженером з охорони праці підприємства з участю уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці.

2.12. Працівник зобов'язаний дотримуватися зобов'язань щодо охорони праці, передбачених цією інструкцією та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

2.13. Перед роботою на драбині пересувній або драбинціперевірте відсутність деформації вузлів драбини, тріщин в металі, задирок, гострих країв порушень кріплення щаблів до тяги тощо.

2.14.Драбини та драбинки без башмаків, або накладок для протиковзання, а також драбинку у яких відсутні (гаки, ланцюги для унеможливлення самочинного розсування використовувати забороняється.)

2.15 Перед роботою на драбині пересувній (яка має в своїй конструкції огороджену площадку): додатково перевірте наявність цілісність і справність всіх деталей з’єднань, справність коліс, міцність проступок та перил. Впевнитись, що драбина стоїть на башмаках 1 (рис.2) (фіксатор 2 важеля 4 повинен бути виведений з зачепленням з упором рами 5, а колесо 3 вільно обертатися навколо осі А - виріб поставлений на стояночне гальмо, та переконатися, що драбина надійно зафіксована в такому положенні на підлозі.

Забороняється при проведенні робіт перехилятися через огородження 1 та перила боковин. У разі вигнутих опор, або опор без п’ятаків, або невідрегульованих опор по висоті, до роботи на драбині пересувній приступати забороняється.

Не проводьте роботи з вантажами якщо сумарна маса вантажу і працюючого на драбині перевищує вантажопідйомність драбини.

При проведенні монтажу та робіт на драбині, необхідно виконувати вимоги безпеки, що вказані в даному керівництві та вимоги інструкції по охороні праці при роботах на висоті, що діють на підприємстві, де проводиться монтаж та роботи.

Рис. 1 Рис. 2

До рис. 1:

1.Огородження.; 2.Боковина права; 3. Боковина ліва; 4. Робоча площадка; 5. Болт М3х45;

6. Рама вертикальна; 7. Сходинка; 8. Важіль фіксатора; 9 Болт М10х40; 10 Колесо фіксоване; 11. Рама нижняя; 12 Колесо поворотне.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 813 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...