Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємодія рентгенівського випромінювання з речовиною



Рентгенівські промені при попаданні на довільне середовище в основному проходять через нього, практично не відбиваються, і при цьому дуже мало заломлюються. В основному рентгенівське випромінювання поглинається і розсіюється середовищем. Проходячи через речовину, кванти рентгенівського випромінювання взаємодіють з електронами атомів і молекул. При цьому можуть спостерігатися такі процеси.

Когерентне розсіювання.

При взаємодії кванта рентгенівського з енергією hv з електроном, який дуже міцно зв’язаний з ядром, квант зміцнює тільки напрям свого руху, а частота vрентгенівського кванта залишаються постійними (рис. 3)

Фотоелектричний процес.

Фотоефект виникає в результаті взаємодії кванта рентгенівського випромінювання з електронами внутрішніх орбіт. При цьому енергія кванта повністю передається електрону, який покидає атом. Або молекулу. Очевидно в цьому випадку hv  АBB – робота виходу електрона) і якщо hv>AB досить велика, то кінетична енергія електрона достатня для іонізації нових атомів, утворюючи вторинні електрони. Якщо кінетична енергія недостатня для іонізації атома, то буде відбуватися збудження атомів (молекул), які при переході в нормальний стан випромінюють енергію – спостерігається свічення. Збудженні атоми можуть і не випромінювати кванти енергії, а вступати в хімічні реакції з іншими молекулами чи атомами. Фотоефект характерний для енергії фотонів рентгенівського випромінювання 0,5-1 МеВ.. Послаблення інтенсивності рентгенівського випромінювання, яке зумовлене фотоефектом, називається істинним поглинання рентгенівських променів.

Комптон-ефект.

Це взаємодія фотонів рентгенівського випромінювання різної енергії з електронами, які знаходяться на зовнішній орбітах атома і слабо зв’язані з ядром. При цьому фотон віддає частину своєї енергії електрону, зменшує свою енергію і імпульс, а електрон відповідно збільшує енергію і імпульс. Фотон і електрон змінюють напрям свого руху (рис.4)

Комптон-ефект відбувається при взаємодії квантів рентгенівського випромінювання з електронами, які слабо зв’язані з ядром або вільними електронами. Отже, послаблення інтенсивності рентгенівського випромінювання зв’язане з фотоефектом і Комптон-ефектом.

Експериментальні дані показують, що послаблення інтенсивності рентгенівського випромінювання описується законом Бугера - Ламберта:

  (9)

де І – інтенсивність рентгенівських променів, які пройшли через середовище товщиною ; І0 - інтенсивність рентгенівських променів, які, входять в середовище;  - товщина середовища, яку проходить рентгенівське випромінювання;  - лінійний коефіцієнт послаблення

  (10)

Де -- коефіцієнти послаблення викликані некогерентним розсіюванням, фотоефектом і Комптон ефектом. Оскільки дія рентгенівського проміння на речовину і, зокрема, на тканини організму зв’язана з поглинутою частиною випромінювання, то лінійний коефіцієнт зручно представити у вигляді двох коефіцієнтів

  (11)

де  - коефіцієнт розсіювання, зумовлений Комптон-ефектом,  -- коефіцієнт істинного поглинання, зумовлений поглинанням при фотоефекті і Комптон-ефекті. Отже, закон Бугера – Ламберта запишемо у вигляді

  (12)

Коефіцієнт поглинання  залежить від густини середовища ,довжини хвилі рентгенівського випромінювання  і порядкового атомного номера речовини середовища Z:

  (13)

де k – коефіцієнт пропорційності.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 6357 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...