Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перелік теоретичних знань, вмінь та практичних навиків, якими студент повинен оволодіти в процесі вивчення навчальної дисципліни



"ОСНОВИ ХОРОНИ ПРАЦІ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ В ФАРМАЦІЇ"

Теоретичні питання:

1. Основні терміни та визначення в галузі охорони праці: охорона праці, умови праці, шкідливий виробничий фактор, небезпечний виробничий фактор, безпечні умови праці, робоче місце, техніка безпеки тощо.

2. Суб'єкти і об'єкти охорони праці.

3. Сучасний стан охорони праці в Україні та за кордоном.

5. Правові основи охорони праці (Конституція України, Кодекс законів про працю,Закон України «Про охорону праці» тощо).

6. Нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП): визначення, основні вимоги та ознаки. Структура НПАОП. Реєстр НПАОП.

7. Національні стандарти України з охорони праці. Система стандартів безпеки праці (ССБП). Санітарні, будівельні норми, інші загальнодержавні документи з охорони праці.

8. Акти з охорони праці, що діють в організації, їх склад і структура. Інструкції з охорони праці. Розробка та затвердження актів з охорони праці, що діють в організації.

9. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці.

10. Соціальне партнерство як принцип законодавчого та нормативно-правового забезпечення охорони праці. Соціальний діалог в Європейському Союзі.

11. Міжнародні норми соціальної відповідальності. Стандарт SA 8000 «Соціальна відповідальність». Міжнародний стандарт ISO 26000 «Настанова по соціальній відповідальності».

12. Законодавча основа Євросоюзу з питань охорони праці. Директиви ЄС з охорони праці. Рамкова директива 89/391/ЄС «Про введення заходів, що сприяють поліпшенню безпеки та гігієни праці працівників».

13. Елементи системи управління охороною праці, міжнародний стандарт OHSAS 18001:2007.

14. Трудові норми Міжнародної організації праці. Конвенції та Рекомендації МОП. Основні Конвенції МОП в галузі охорони праці.

15. Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці. Основні напрямки співробітництва. Організація об'єднаних націй. Всесвітня організація охорони здоров'я. Міжнародна агенція з атомної енергії. Міжнародна організація праці. Європейський Союз. Співдружність незалежних держав.

16. Державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці в Україні. Органи державного нагляду за охороною праці, їх основні повноваження і права. Громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці.

17. Галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Положення про організацію системи управління охороною праці в галузі.Наказ МОЗ №268 від 30.09.94.

18.Структура, основні функції і завдання управління охороною праці в закладах фармації. Основні завдання, функції служби охорони праці. Права і обов'язки працівників служби охорони праці.

19. Громадський контроль за станом охорони праці в фармацевтичних закладах. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці, їх обов'язки і права.

20. Комісія з питань охорони праці в фармацевтичних закладах. Основні завдання та права комісії.

21.Кабінети промислової безпеки та охорони праці, основні завдання та напрямки роботи кабінетів.

22.Планування заходів з охорони праці. Види планування та контролю стану охорони праці. Виявлення, оцінка та зменшення ризиків небезпечних подій. Облік і аналіз показників охорони праці. Плани локалізації і ліквідації аварійних ситуацій й аварій. Стимулювання охорони праці.

23.Принципи організації та види навчання з питань охорони праці. Навчання з питань охорони праці посадових осіб.

24.Інструктажі з питань охорони праці. Види інструктажів. Порядок проведення інструктажів для працівників. Інструктажі з питань охорони праці для студентів та працівників медичних установ.

25.Виробниче середовище. Класифікація шкідливих та небезпечних виробничих чинників.

26.Гігієнічні особливості умов праці та стану здоров'я працівників фармацевтичних закладів.

27.Основні методи та критерії санітарно-гігієнічного оцінювання умов праці працівників фармацевтичних закладів. Поняття про важкість, напруженість, шкідливість та небезпечність праці.

28.Атестація робочих місць за умовами праці. Мета, основні завдання та зміст атестації. Організація робіт та порядок проведення атестації робочих місць. Карта умов праці.

29.Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві. Розслідування та облік нещасних випадків невиробничого характеру.

30.Травматизм, гострі та хронічні професійні захворювання і отруєння в фармацевтичній галузі.

31.Заходи профілактики нещасних випадків, травматизму та професійних захворювань працівників фармацевтичних закладів.

32.Колективний та трудовий договори як відображення законодавства з охорони праці. Закон України «Про колективні договори та угоди» та його зміст. Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження форми трудового договору між працівниками і фізичною особою». Укладання трудової угоди за специфікою видів робіт та особливостями функціональних обов'язків. Регулювання питань охорони праці у колективному договорі. Прийняття на роботу за контрактом.

33.Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Відшкодування шкоди потерпілому на виробництві.

34.Гігієнічні вимоги до проектування та забудови фармацевтичних закладів. Вимоги безпеки під час експлуатації основного медичного обладнання.

35.Заходи щодо зниження фізичного та нервово-психічного, перевантаження працівників фармацевтичних закладів. Наукова організація праці в фармацевтичних закладах. Раціональна організація робочого місця та меблів. Основні шляхи запобігання виникнення втоми.

36.Заходи щодо зменшення несприятливої дії, фізичних чинників на організм працівників фармацевтичних закладів. Вимоги до мікроклімату, шуму, вібрації, ультразвуку, освітлення, УФ випромінювання, ЕМ випромінювань, лазерного випромінювання, іонізуючого випроміню­вання. Вимоги до відеотерміналів і персональних ЕОМ.

37.Заходи щодо зменшення несприятливої дії хімічних чинників на організм працівників фармацевтичних закладів. Шляхи попередження забруднення повітря виробничої зони шкідливими хімічними речовинами.

38.Гарантії прав працівників на охорону праці, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Обов'язки працівників щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

39.Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів.

40.Медичні огляди працівників фармацевтичних закладів.

41.Вимоги до засобів індивідуального захисту і робочого одягу працівників фармацевтичних закладів.

42.Кольори, знаки безпеки та сигнальна розмітка.

43.Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів в фармацевтичних закладах. Безпека під час експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки.

44.Електробезпека. Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом. Умови ураження людини електричним струмом. Безпечна експлуатація електроустановок: електрозахисні засоби і заходи.

45.Державний пожежний нагляд. Пожежна профілактика при проектуванні і експлуатації фармацевтичних закладів та медичного обладнання.

46.Показники вибухопожежонебезпечних властивостей матеріалів і речовин. Категорії приміщень за вибухопожежо-небезпечністю. Класифікація вибухонебезпечних та пожежонебезпечних приміщень і зон. Вогнестійкість будівельних конструкцій і матеріалів.

47.Основні засоби і заходи забезпечення пожежної безпеки виробничого об'єкту. Пожежна сигналізація. Засоби пожежогасіння.

48.Дії персоналу при виникненні пожежі. Забезпечення безпечної евакуації персоналу. Забезпечення та контроль стану пожежної безпеки на виробничих об'єктах. Навчання правилам пожежної безпеки працівників фармацевтичних закладів.

Перелік практичних навиків:

1. Застосовувати вимоги законодавчих та нормативних документів для впровадження методів та засобів системи охорони праці працюючих в медичних закладах.

2. Застосовувати основні форми організації та управління охороною праці фармацевтичних працівників.

3. Виявляти шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища на робочому місці фармацевтичних працівників та давати їм гігієнічну оцінку.

4. Давати оцінку організації робочого місця, меблів, медичного обладнання в закладах фармації.

5. Прогнозувати можливість виникнення професійних захворювань, нещасних випадків, аварійних ситуацій у фармацевтичних закладах.

6. Проводити оцінку умов праці за показниками важкості, напруженості, шкідливості і небезпечності виробничого процесу.

7. Обґрунтовувати та розробляти план заходів з оздоровлення умов праці медичних працівників і контролю їх ефективності.

8. Проводити контроль за дотриманням правил особистої гігієни і використання засобів індивідуального захисту фармацевтичних працівників.

9. Проводити розслідування та облік нещасних випадків, гострих та хронічних професійних захворювань, випадків травматизму в фармацевтичній галузі.

10. Організовувати заходи протипожежної і електробезпеки.

11. Розробляти інструкції з охорони праці для працівників фармацевтичних закладів.

12.Проводити навчання і перевірку знань з охорони праці.

Рекомендована література

Основна:

1. Охорона праці у фармацевтичній галузі: навчальний посібник / О.В. Жуковіна, О.І. Зайцев, О.І. Жуковін, Г.А. Грецька. – К.: Медицина, 2009. – 432 с.

2. Гігієна праці: Підручник / Ю.І.Кундієв, О.П. Яворовський, A.M. Шевченко та ін.; за ред. акад. HAH України, НАМН України, проф. Ю.І. Кундієва, чл-кор. НАМН України проф. О.П. Яворовського. - К.: ВСВ «Медицина», 2011. - 904 с.

3. Гігієна праці (методи досліджень та санітарно-епідеміологічний нагляд) / За ред. A.M. Шевченка, О.П. Яворовського. - Вінниця: НОВА КНИГА, 2005. - 528 с.

4. Охорона праці в медицині та фармації. Підручник / В.М. Мороз, І.В. Сергета, Н.М. Фещук, М.П. Олійник. – Вінниця: „НОВА КНИГА”, 2005. – 406 c.

Додаткова:

1. Конституція України.

2. Закон України «Про охорону праці».

3. Кодекс законів про працю України.

4. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

5. Закон України «Про колективні договори та угоди».

6. Закон України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

7. Основи законодавства України про охорону здоров'я.

8. Закон України «Про пожежну безпеку».

9. Закон України «Про об'єкти підвищеної небезпеки».

10. Указ Президента України №643/2001 «Національна програма боротьби із захворюваністю на туберкульоз».

11. Постанова Кабінету Міністрів України «Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» №1232 від 30 листопада 2011 року.

12. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2001 №790 «Програма профілактики ВІЛ-інфекції в Україні».

13. Постанова Кабінету Міністрів України №1662 від 08.11.2000 «Про затвердження переліку професійних захворювань».

14. Постанова Кабінету Міністрів України №442 від 1.08.1992 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці».

15. Постанова Кабінету Міністрів України №559 від 23.05.2001 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок».

16. Наказ МОЗ України №268 від 30.09.94 «Про службу охорони праці системи Міністерства охорони здоров'я України».

17. Наказ МОЗ України №133 від 25.03.2003 «Про затвердження Переліку спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, які мають право встановлювати остаточний діагноз щодо професійних захворювань».

18. Наказ МОЗ України №614 від 13.12.2004 «Про затвердження Порядку складання та вимоги до санітарно-гігієнічних характеристик умов праці».

19. Наказ МОЗ України №246 від 21.05.2007 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

20. Наказ МОЗ України №256 від 29.12.93 «Перелік робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок».

21. Наказ МОЗ України №276 від 10.12.93 «Граничні норми піднімання і переміщення важких речей жінками».

22. Наказ МОЗ України №46 від 31.03.94 «Перелік важких робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці неповнолітніх».

23. Наказ МОЗ України №59 від 22.03.1995 «Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми».

24. ГН 3.3.5-8-6.6.1 2002 «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу».

25. Наказ Держнаглядохоронпраці України №15 від 26.01.05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці».

26. Наказ Держнаглядохоронпраці України №15 від 26.01.05 «Перелік робіт з підвищеною небезпекою».

27. Наказ Держнаглядохоронпраці України №255 від 15.11.04 «Типове положення про службу охорони праці».

28. Наказ Міністерства праці та соціальної політики України №260 від 08.06.01 «Про затвердження форми трудового договору між працівниками і фізичною особою та порядку реєстрації трудового договору між працівниками і фізичною особою».

29. ДСН 3.3.6.039-99 «Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації».

30. ДСН 3.3.6.037-99 «Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку».

31. Санитарные нормы допустимого шума, создаваемого изделиями медицинской техники в помещениях лечебно-профилак­тических учреждений №3057-84.

32. ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень».

33. ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення».

34. СН 4557-88 «Санитарные нормы ультрафиолетового излучения в производственных помещениях».

36. Санитарные нормы и правила устройства и эксплуатации лазеров (утв. Главным государственным санитарным врачом СССР 31 июля 1991 г. №5804-91).

37. ДСН 3.3.6.096-02 «Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електромагнітних полів».

38. ДСанПіН 3.3.2.007-98 «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин».

39. ГОСТ 12.0.003-74 ССБТ «Опасные и вредные произ­водственные факторы. Классификация».

40. ГОСТ 12.1.007-74 ССБТ «Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности».

41. ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ «Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны».

42. СНиП 2.09.04-87 «Административные и бытовые здания».

43. ДБН В 2.2-10-01 «Проектування закладів охорони здоров'я».

44. ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ «Пожарная безопасность. Общие требования».

45. ГОСТ 12.1.010-76 ССБТ «Взрывоопасность. Общие требования».

46. ГОСТ 12.1.012-90 ССБТ «Вибрационная безопасность. Общие требования».

47. ГОСТ 12.1.029-80 ССБТ «Средства и методы защиты от шума. Классификация».

48. ГОСТ 12.1.030-81 ССБТ «Электробезопасность. Защитное заземление, зануление».

49. ГОСТ 12.1.044-89 ССБТ «Пожаровзрывоопасность веществ и материалов».

50. ГОСТ 12.4.013-85 Е ССБТ «Очки защитные. Общие технические условия».

51. ГОСТ 12.4.026-76 ССБТ «Цвета сигнальные и знаки безопасности».

52. ГОСТ 12.4.034-85 ССБТ «Средства индивидуальной защиты органов дыхания. Классификация и маркировка».

53. ГОСТ 12.4.124-83 ССБТ «Средства защиты от статического электричества. Общие технические требования».

54. ГОСТ 12.4.068-79 ССБТ «Средства индивидуальной защиты дерматологические. Классификация и общие требования».

55. ГОСТ 12.4.115-82 ССБТ «Средства индивидуальной защиты работающих. Общие требования к маркировке».

56. ГОСТ 23134-78 «Уборы головные медицинские. Технические условия».

57. ГОСТ 24760-81 «Халаты медицинские женские. Технические условия».

58. ГОСТ 25194-82 «Халаты медицинские мужские. Технические условия».

59. ДСТУ 2293-99 «Охорона праці. Терміни та визначення основних понять».

60. ДСТУ-П OHSAS 18001-2006 «Системи управління безпекою та гігієною праці. Вимоги».

61. ДСТУ-П OHSAS 18002-2006 «Система управління безпекою та гігієною праці. Основні принципи виконання вимог OHSAS 18001».

62. ДСТУ 2299-93 «Засоби індивідуального захисту органів дихання. Терміни та визначення».

63. ДСТУ 3038-95 «Гігієна. Терміни та визначення основних понять».

64. ДСТУ 2272-93 ССБП «Пожежна безпека. Терміни та визначення».

65. СНиП 2.01.02-85 «Противопожарные нормы».

66. СНиП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондицио­нирование».

67. СП 2813-83 «Правила и нормы применения открытых радиофармацевтических препаратов в диагностических целях».

68. СП 2672-83 «Єдині санітарні правила для підприємств (виробничих об'єднань), цехів та ділянок, призначених для використання праці інвалідів та пенсіонерів за старістю».

69. ГР 2049-79 «Гігієнічні рекомендації до раціонального працевлаштування вагітних жінок».

70. Наказ МОН України №563 від 01.08.01 «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти».

71. ДНАОП 0.00-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

75. НАОП 9.1.50-1.10-84 (НПАОП 85.11-1.10-84) «Правила з техніки безпеки при експлуатації виробів медичної техніки в установах охорони здоров'я. Загальні вимоги».

76. НАОП 9.1.50-1.13-59 (НПАОП 85.11-1.13-59) «Правила обладнання і експлуатації інфекційних установ (інфекційних відділень, палат), а також охорони праці персоналу цих установ».

77. НАОП 9.1.50-1.15-69 «Санітарні правила проектування, обладнання, експлуатації та утримання виробничих і лабораторних приміщень, які призначені для проведення робіт з ртуттю, її сполуками та приладами».

78. НАОП 9.1.50-3.01-88 (НПАОП 85.0-3.01-88) «Галузеві норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, а також норм санітарного одягу і санітарного взуття працівникам установ, підприємств і організацій системи охорони здоров'я».

79. НПАОП 0.00-1.28-10 «Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин».

80. Виробництво лікарських засобів. Належні правила та контроль якості: ГНД 07.006.98. Загальні вимоги до чистих приміщень. - К,1998. - 524 с.

81. Настанова 42-3.1:2004. Фармацевтична розробка. - К.: МОРИОН, 2004.

82. Настанова 42-3.2:2004. Специфікації: контрольні випробування та критерії прийнятності. К,2004.

83. Настанова 42-3.3:2004. Випробування стабільності. - К.: МОРИОН, 2004.

84. Настанова 42-3.4:2004. Виробництво готових лікарських засобів. - С: МОРИОН. -2004.

85. Настанова 42-3.5:2004. Валідація процесів. - К.: МОРИОН, 2004.

86. МВ 64У-1-97.Виробництво лікарських засобів. Належні правила та контроль якості /Держмедбіопром України. - К, 1997. – 219 с.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 788 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...