Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Положення про порядок виконання робіт із підвищеною небезпекою



(Витяг)

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

1.1. Дана інструкція встановлює єдиний порядок організації і проведення робіт із підвищеною небезпекою на підприємстві

1.2. Роботи з підвищеною небезпекою - роботи (за винятком аварійних ситуацій), до початку виконання яких необхідно здійснити ряд обов'язкових організаційних і технічних заходів, що забезпечують безпеку працівників при виконанні цих робіт.

1.3. Роботи з підвищеною небезпекою в зонах постійної дії небезпечних виробничих факторів, виникнення яких не зв'язано з характером виконуваних робіт, повинні виконуватися по наряду-допуску.

При проведенні цих робіт повинні визначатися границі небезпечних зон виходячи з наступних рекомендацій:

1.3.1. Границі небезпечної зони при впливі шкідливих речовин повинні визначатися по зоні перевищення ГДК відповідно ДСТУ;

1.3.2. Границі небезпечної зони від впливу машин, що рухаються, механізмів, їхніх частин і елементів повинні визначатися зоною в межах 5 м від небезпечного об'єкта, якщо інше не передбачено вказівками в паспорті, інструкції заводу-виготовлювача.

1.4. Наряд-допуск визначає місце виконання, зміст робіт з підвищеною небезпекою, умови їхнього безпечного проведення, час початку й закінчення робіт, склад бригади й осіб, відповідальних за безпеку при виконанні цих робіт.

1.5. До наряду-допуску можуть, при необхідності, додаватися ескізи захисних пристроїв і пристосувань, схеми розміщення постів оточення, установки попереджувальних знаків і т. д.

1.6. Система нарядів-допусків не скасовує розробки планів організації робіт (ПОР) на будівельні, монтажні, ремонтні й інші роботи.

1.7. У виняткових випадках роботи з підвищеною небезпекою, якось: попередження аварії, усунення загрози життю працівникам, ліквідація аварій і стихійних лих у їхніх початкових стадіях можуть бути початі без оформлення наряду-допуску, але з обов'язковим дотриманням комплексу заходів для забезпечення безпеки працівників і під безпосереднім керівництвом відповідальної посадової особи.

Якщо ці роботи приймають затяжний характер, оформлення наряду-допуску повинне бути зроблене в обов'язковому порядку.

1.8. До робіт із підвищеною небезпекою допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд, навчання по спеціальній програмі й атестовані постійно діючою екзаменаційною комісією організації.

2. ОБОВ'ЯЗКИ ПОСАДОВИХ ОСІБ, ЩО ОРГАНІЗУЮТЬ ВИКОНАННЯ РОБІТ ІЗ ПІДВИЩЕНОЮ НЕБЕЗПЕКОЮ

2.1. На роботи з підвищеною небезпекою, у виконанні яких беруть участь кілька служб підприємства (на так називані сполучені роботи), наряди-допуски повинні видаватися головним інженером (технічним директором) організації або за його розпорядженням його заступниками або головними фахівцями організації.

2.2. На роботи з підвищеною небезпекою, виконувані підрядними організаціями, наряди-допуски повинні видаватися уповноваженими особами підрядних організацій. Такі наряди-допуски повинні бути підписані відповідною посадовою особою організації або цеху, де будуть провадитися ці роботи.

2.3. На роботи локального характеру з підвищеною небезпекою видача нарядів-допусків повинна провадитися керівниками підрозділів і їхніх заступників, де повинні провадитися ці роботи.

2.4. Відповідальними за безпеку при виконанні робіт із нарядів-допусків є:

2.4.1. Особа, що видає наряд-допуск;

2.4.2. Відповідальний керівник робіт;

2.4.3. Відповідальний виконавець робіт (Наблюдаючий);

2.4.4. Допускаючий до роботи;

2.4.5. Члени бригади, що виконують роботу з наряду-допуску.

2.5. Перелік посадових осіб, що мають право видавати наряди-допуски на виконання робіт із підвищеною небезпекою, і осіб, що можуть призначатися Відповідальними керівниками робіт і Відповідальними виконавцями робіт затверджуються головним інженером.

2.6. Особи, що мають право видачі нарядів-допусків, а також відповідальні керівники робіт повинні пройти навчання й перевірку знань по охороні праці

2.7. Особи, що видають наряди-допуски, визначають необхідність провадження робіт і можливість безпечного їхнього виконання, відповідають за правильність і повноту заходів безпеки, що вказуються в наряді-допуску.

2.8. Відповідальний керівник робіт з підвищеною небезпекою повинен установити обсяг робіт, необхідні організаційні і технічні заходи, що забезпечують при їхньому виконанні безпеку працівників, визначити чисельний склад бригади й кваліфікацію осіб, що включаються в бригаду для виконання даних робіт, призначити Допускаючого і Відповідального виконавця робіт.

2.9. Допускаючий може призначатися з осіб керівного складу підрозділу, де виконуються ці роботи. Допускаючий повинен здійснювати контроль за виконанням передбачених нарядом-допуском організаційних, технічних і інших заходів і давати бригаді дозвіл на допуск до виконання робіт із підвищеною небезпекою.

2.10. Відповідальний виконавець робіт (Наблюдаючий) може призначатися з числа осіб керівного складу, а також бригадирів служби, що виконує роботи з підвищеною небезпекою, і він повинен здійснювати керівництво роботою безпосередніх виконавців, вести нагляд за дотриманням правил безпеки членами бригади, за правильним користуванням засобами індивідуального захисту, за справністю застосовуваного при роботах інструменту, за наявністю і робочим станом огороджень, захисних і пристроїв, що блокують, і т. д.

2.11. Відповідальний керівник робіт із підвищеною небезпекою зобов'язаний:

2.11.1. Провести інструктаж Відповідального виконавця робіт (Наблюдаючого) і всіх осіб, що беруть участь у виконанні даної роботи зі змісту допуску;

2.11.2. Перевірити виконання зазначених у наряді-допуску заходів безпеки і забезпечити контроль за дотриманням заходів безпеки при веденні робіт і після їхнього закінчення.

2.12. Особи, призначувані Допускаючими чи Відповідальними виконавцями робіт, повинні бути атестовані на знання правил охорони праці й правил устрою і безпечної експлуатації об'єктів постійно діючою Комісією організації в обсязі посадової інструкції.

2.13. Відповідальний виконавець робіт (Наблюдаючий), прийнявши об'єкт (місце) провадження робіт від Допускаючого, відповідає за правильність виконання необхідних при провадженні робіт заходів безпеки, за повноту інструктажу членів бригади, за дотримання при роботах вимог безпеки, за наявність і справність інструменту, інвентарю, захисних засобів, такелажних пристосувань, за схоронність установлених на місці роботи огороджень, плакатів, замикаючих пристроїв і ін.

2.14. Відповідальному виконавцю робіт (Наблюдаючому) забороняється сполучати нагляд із виконанням якої-небудь іншої роботи.

2.15. Відповідальними виконавцями робіт (Наблюдаючими) можуть призначатися працівники цеху (ділянки) з числа ремонтного або оперативного персоналу, добре знаючих устаткування, на якому будуть провадитися роботи, що вміють провести докладний інструктаж членам бригади, здатні забезпечити нагляд за їх діями під час провадження робіт, атестовані й допущені до цих робіт у встановленому порядку.

2.16. У виняткових випадках допускається суміщення однією особою обов'язків двох осіб, якщо ця особа має право виконувати обов'язки осіб, що заміщаються. При цьому суміщення Відповідального виконавця робіт і Допускаючого забороняється.

2.17. Члени бригади, що виконують роботи із підвищеною небезпекою, відповідають за виконання отриманих при допуску до роботи інструктивних указівок, за правильність поводження з устаткуванням, інструментами, матеріалами, за правильність використання наданих у їхнє розпорядження засобів захисту, за прийняття у відповідності зі своїми можливостями заходів до власної безпеки й безпеки членів бригади, що торкаються його діями або бездіяльністю.

2.18. Відповідального виконавця робіт (Наблюдаючого) при виконанні робіт із підвищеною небезпекою за графіком варто призначати для кожної зміни.

2.19. При виконанні в цеху (підрозділі) сполучених робіт особою, що видала наряд-допуск, може бути начальник цеху (підрозділу) або керівник підрядної організації, що робить роботи.

2.20. Особа, що видала наряд-допуск на сполучені роботи, повинна додатково забезпечити узгодження сполучених робіт з обсягами, термінам і заходам безпеки з керівником підрозділу, де будуть провадитися ці роботи.

2.21. Керівник підрозділу, у якому передбачається виконання сполучених робіт, повинен виділити зону для провадження робіт і забезпечити виконання заходів щодо безпеки працівників, визначених за ним нарядом-допуском.

2.22. При сполучених роботах керівник підрозділу разом із Відповідальним керівником робіт і Відповідальним виконавцем робіт повинен організувати контроль і забезпечити виконання заходів, визначених нарядом-допуском.

2.23. Спірні питання, що виникають при організації і при виконанні сполучених робіт, повинні вирішуватися керівниками організацій, у підпорядкуванні яких знаходяться підрозділи, зв'язані з виробництвом сполучених робіт.

3. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ НАРЯДІВ-ДОПУСКІВ

3.1. Наряд-допуск на виконання робіт із підвищеною небезпекою повинен бути оформлений до початку проведення цих робіт.

3.2. Наряд-допуск варто оформляти в підрозділі, де будуть провадитися роботи з підвищеною небезпекою. Видача наряду-допуску повинна реєструватися в спеціальному журналі.

3.3. Наряд-допуск може бути виданий на одну зміну або на весь період виконання робіт при безупинному характері їхнього ведення з продовженням для кожної зміни й оформлений на один Відповідального виконавця робіт (Наблюдаючого) з однією бригадою. Продовження наряду-допуску повинне оформляти й здійснювати кожної зміни Допускаючим до роботи перед початком.

3.4. Наряд-допуск повинен виписуватися у двох екземплярах і заповнюватися чіткими записами чорнилом. Виправлення тексту не допускається.

3.5. При виконанні робіт із підвищеною небезпекою силами двох і більш бригад на одному об'єкті наряд-допуск повинен видаватися Відповідальному виконавцю робіт для кожної бригади за підписом одної особи. При оформленні нарядів-допусків повинні бути розроблені заходи, що забезпечують безпеку працюючих з урахуванням спільного характеру виконання робіт бригадами.

3.6. Виробничі ділянки, технологічні лінії і т. п., на яких цілком припинений виробничий процес, а також будинки і спорудження, розташовані поза діючих підрозділів організації, виділені для виконання на них робіт із підвищеною небезпекою силами підрядної організації або іншого підрозділу, повинні бути для провадження робіт передані їм по акту. У цьому випадку оформлення наряду-допуску й забезпечення безпеки працівників покладаються на адміністрацію, що організує роботи з підвищеною небезпекою.

3.7. Якщо через об'єкт, де передбачається виконання робіт із підвищеною небезпекою, проходять діючі токо-, паро - і газопроводи і т. п. або працюють бруківні крани, то такий об'єкт не може бути переданий виконавцю робіт по акту для проведення на ньому робіт із підвищеною небезпекою.

3.8. Роботи, що проводяться поблизу діючих ліній електропередачі і схованих комунікацій, повинні бути попередньо погоджені із зацікавленими організаціями, а відповідні документи (схеми комунікацій і т. д.) повинні додаватися до наряду-допуску.

4. ПРОВАДЖЕННЯ РОБІТ ІЗ ПІДВИЩЕНОЮ НЕБЕЗПЕКОЮ

4.1. Перед допуском членів бригади до виконання робіт з підвищеною небезпекою Відповідальний виконавець робіт разом із Допускаючим повинні перевірити виконання передбачених нарядом-допуском технічних і організаційних заходів щодо підготовки місця роботи.

4.2. Після перевірки виконання заходів дозвіл на провадження робіт повинен бути оформлений у наряді-допуску підписом Відповідального виконавця робіт.

4.3. При виконанні сполучених робіт дозвіл на провадження робіт з підвищеною небезпекою повинне бути оформлений у наряді-допуску підписами Відповідального керівника робіт, Відповідального виконавця робіт і керівника підрозділу, у якому виконуються сполучені роботи.

4.4. Якщо при перевірці виконання заходів у Допускаючого або у Відповідального виконавця робіт виникнуть сумніви або неясності в забезпеченні безпечних умов провадження робіт для членів бригади, вони повинні зажадати роз'яснень у Відповідального керівника робіт.

4.5. Допускаючий при допуску членів бригади до роботи зобов'язаний:

4.5.1. Перевірити по наряді-допуску прізвища Відповідального керівника робіт і Відповідального виконавця робіт, членів бригади й зміст дорученої роботи;

4.5.2. Інформувати членів бригади на основі обліку ризиків про умови безпеки при проведенні робіт, врахувати придатність кожного працівника до виконуваної роботи (з умов безпеки і стану здоров'я), перевірити знання обов'язків членів бригади при виконанні робіт у складі бригади з дотриманням вимог безпеки;

4.5.3. Указати місця відключення об'єкта від електричних, парових, газових і інших джерел живлення, виділену зону монтажу, ремонту і т. п.

4.6. Після допуску членів бригади до роботи один екземпляр наряду-допуску повинен залишитися у Відповідального виконавця робіт, другий - в особи, що видало його.

4.7. З моменту допуску членів бригади до роботи нагляд за безпечним веденням робіт повинен здійснювати Відповідальний виконавець робіт.

4.8. При виконанні робіт із підвищеною небезпекою однією бригадою в різних приміщеннях Відповідальний виконавець робіт повинен знаходитися на тім місці, де є найбільша необхідність у нагляді за безпечним веденням робіт.

4.9. При необхідності тимчасового припинення робіт з указівки Відповідального керівника робіт Відповідальний виконавець робіт повинен видалити членів бригади з місця роботи і повернути наряд-допуск Відповідальному керівнику робіт.

4.10. Поновлення припинених робіт повинне провадитися після виконання вимог по п. п. 4.1-4.6.

4.11. При перерві в роботі протягом робочої зміни (обідня перерва, перерва по виробничих причинах і ін.) члени бригади повинні бути вилучені з місця робіт, наряд-допуск повинен знаходитися у Відповідального виконавця робіт. Члени бригади після перерви можуть приступити до роботи з дозволу Відповідального виконавця робіт.

4.12. Після закінчення робочого дня робочі місця повинні бути приведені в порядок, наряд-допуск повинен 'бути зданий Відповідальному керівнику робіт або особі, що видало наряд-допуск.

4.13. Роботи повинні бути припинені, наряд-допуск вилучено і повернутий особі, що видало його, у наступних випадках:

4.13.1. При виявленні невідповідності фактичного стану умов провадження робіт вимогам безпеки, передбаченим нарядом-допуском;

4.13.2. При зміні обсягу й характеру робіт, що викликала зміни умов виконання робіт;

4.13.3. При виявленні Відповідальним керівником робіт або іншими особами, що здійснюють контроль за станом охорони праці, порушень працівниками правил безпеки;

4.13.4. При зміні складу бригади.

4.14. До перерваних робіт можна приступити тільки після усунення недоліків і одержання наряду-допуску.

4.15. До закриття наряду-допуску забороняється вводити в експлуатацію об'єкт, де виконувалися роботи з підвищеною небезпекою.

4.16. Якщо при виконанні робіт із наряду-допуску мали місце аварія або нещасний випадок, цей наряд-допуск варто прилучати до матеріалів розслідування причин і обставин аварії або нещасного випадку.

4.17. Особа, що видала наряд-допуск, несе відповідальність за весь комплекс питань провадження робіт: за правильність і повноту зазначених у наряді-допуску заходів безпеки, за відключення ремонтуємої ділянки від енергоносіїв і трубопроводів із небезпечними для здоров'я людей речовинами, за відповідність кваліфікації виконавців дорученій роботі, за їхній інструктаж і порядок допуску до робіт і ін.

4.18. Відповідальний виконавець робіт несе відповідальність за технічне керівництво роботами, за дотримання заходів безпеки, зазначених у наряді-допуску, у проекті провадження робіт і в інструкціях з експлуатації застосовуваного при роботах устаткування.

4.19. При провадженні робіт підвищеної небезпеки працівники повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту відповідно до галузевих норм і з оцінкою діючих на них небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Контрольні запитання:

1. Загальні вимоги положення про порядок виконання робіт з підвищеною небезпекою.

2. Обов’язки посадових осіб, що організовують виконання робіт із підвищеною небезпекою.

3. Порядок оформлення нарядів – допусків.

4. Провадження робіт з підвищеною небезпекою.

Тема 3.3. Електробезпека та пожежна безпека.

Література:

1. Охорона праці за ред. В.КучерявогоЛьвів: Оріяна-Нова,2007р.

2. Бедрій ЯЛ. «Охорона праці» Львів «АРІ» 2000р.

3. Купчик М.П., Гандзюк М.П. «Основи

охорони праці»

Київ 2000р

4. Сивко В. Й.правові та організаційні основи охорони праці в Україні: навчальний посібник. – К.:Кондор, 2003р.

5. Основи охорони праці: підручник./ за редакцією К.Н.Ткачука, М.О.Халімовського.-К.:Основа,2003р.

План:

1. Особливості електротравматизму та електричного струму як чинника небезпеки.

2. Дія струму на організм людини та види ел травм.

3. Основні поняття та визначення пожежної безпеки.

4. Забезпечення пожежної безпеки підприємств, житлових приміщень.

5. Обов’язки власників підприємств та громадян щодо забезпечення пожежної безпеки.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 3224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...