Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Путивль



Міністерство аграрної політики та продовольства України

Путивльський коледж Сумського НАУ

Навчально-методичний комплекс

З навчальної дисципліни

В ГАЛУЗІ

ПУТИВЛЬ

Навчальний комплекс містить лекції,практичні та самостійні роботиз курсу «Охорона праці в галузі». Тематика відповідає робочій програмі курсу. Кожна лекція,практична та самостійна робота розкриває ряд важливих питань, необхідних для засвоєння курсу та подається у зручній для студентів формі. Подано контрольні питання до курсу.

Змістовий модуль 1. «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ

ОХОРОНИ ПРАЦІ В СІЛЬСЬКОМУ

ГОСПОДАРСТВІ».

Тема 1. «Вступ: Предмет, місце і значення курсу “Охорона праці в галузі”

Міжнародні норми в галузі охорони праці.».

Лекція 1. Вступ: Предмет, місце і значення курсу “Охорона праці в

галузі”. Міжнародні норми в галузі охорони праці.

Вступ: Предмет, місце і значення курсу “Охорона праці в

галузі”

Програму дисципліни “Охорона праці в галузі” розроблено з урахуванням того, що студенти на освітньо-кваліфікаційному рівні “молодший спеціаліст” засвоїли головні положення нормативної навчальної дисципліни “Основи охорони праці”, а також окремі питання охорони праці в дисциплінах професійного спрямування. Вона передбачає вивчення актуальних питань охорони праці в сільськогосподарському виробництві з урахуванням особливостей майбутньої професійної діяльності випускників, а також досягнень науково-технічного прогресу.

Міждисциплінарні зв’язки: “Основи охорони праці”, “Безпека життєдіяльності”, “Хірургія ветеринарної медицини”, “Акушерство, гінекологія та штучне осіменіння сільськогосподарських тварин”, “Епізоотологія з мікробіологією”, “Внутрішні незаразні хвороби”, “Паразитологія та інвазійні хвороби сільськогосподарських тварин”, під час підготовки фельдшера ветеринарної медицини; дисципліни “Основи охорони праці”, “Безпека життєдіяльності”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Технологія виробництва продукції бджільництва”, “Технологія виробництва продукції вівчарства”, “Технологія виробництва продукції птахівництва”, “Конярство”, “Технологія виробництва продукції тваринництва з основами виробничої санітарії” під час підготовки техніка з виробництва і переробки продукції тваринництва.

Програму навчальної дисципліни складено з таких розділів:

1. Правове регулювання охорони праці в сільському господарстві.

2. Вимоги безпеки в галузі сільського господарства.

1.1. Пожежнабезпека.

1.2. Метою викладання навчальної дисципліни “ Охорона праці в галузі” є формування у майбутніх фахівців умінь і навичок для забезпечення ефективного управління охороною праці та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці у ветеринарній медицині і сільськогосподарському виробництві.

1.3. Основними завданнями вивчення дисципліни “Охорона праці в галузі” є забезпечення гарантій збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах і організації безпечного виконання робіт у тваринництві через ефективне управління охороною праці та формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку.

1.4. Основні професійні компетенції

Засвоївши програму навчальної дисципліни “Охорона праці в галузі”, молодші спеціалісти за відповідними напрямами підготовки, спеціальностями та спеціалізаціями мають бути здатними вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіти такими основними професійними компетенціями з охорони праці:

у технологічній діяльності:

• участь у обґрунтуванні і розробці безпечних технологій в галузі сільського господарства;

• участь у проведенні розслідування нещасних випадків, аварій та професійних захворювань;

• участь у розробці та проведенні заходів щодо усунення причин нещасних випадків, з ліквідації наслідків аварій на виробництві.

в організаційно-управлінській діяльності:

впровадження організаційних і технічних заходів з метою поліпшення безпеки праці;

• здатність і готовність до врахування положень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання виробничих та управлінських функцій;

• здатність до організації діяльності виробничого колективу з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці;

• управління діями щодо запобігання виникненню нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;

• впровадження ефективного розподілу функцій, обов’язків і повноважень з охорони праці у виробничому колективі;

у проектній діяльності:

• участь у розробці і впровадженні безпечних технологій, вибір оптималь­них умов і режимів праці, проектування зразків техніки і робочих місць на основі сучасних технологічних та наукових досягнень у галузі охорони праці;

у педагогічній діяльності:

• розробка методичного забезпечення і проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

у консультаційній діяльності:

•надання допомоги та консультації працівників з практичних питань безпеки праці;

• готовність контролювати виконання вимог охорони праці в організації.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...