Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шум та його вплив на організм людини




Шум, як фізичне явище, являє собою хвильові коливання матеріальних тіл -твердих, газоподібних або рідких. Виникнення звукових відчуттів людини пов'язане з коливаннями повітря.

Для сприйняття звукових коливань в органі слуху людини існує ефективний механізм, який передбачає формування відчуттів звуку, тобто передача і сприймання звукових коливань, зумовлені частотно-резонансними властивостями слухового органу, який має ряд (3,5 тис.) внутрішніх і три ряди (12 тис.) зовнішніх волоскових клітин, які відрізняють за рівнем чутливості.

Шум - один з найнесприятливіших факторів на підприємствах, що знижує працездатність робітників, їх уважність і створює передумови для виробничого травматизму та професійних захворювань.

Шум, як фізіологічне явище, являє собою несприятливий фактор для людини, викликає гіпертонію, глухоту, розлад центральної нервової системи, злоякісні пухлини тощо.

Інтенсивність шуму та вібрації є тими шкідливими факторами виробничого середовища, що негативно впливають не лише на слух, але і на нервову, серцево-судинну та інші системи організму. Судинні розлади та захворювання нервової системи в більшій мірі обмежують працездатність людини, ніж зниження слуху.

Виходячи з гігієнічних нормативів, витікає, що знижувати потрібно не будь-яку віброакустичну активність машин, а тільки ту, яка шкідливо впливає на людський організм, тобто за рівнем, вищим за гранично допустимий норматив. Таким нормативом є гранично допустимий спектр шуму та вібрації. Саме граничний спектр може бути взятий за «умовний віброакустичний нуль» (УВАН). УВАН - це такий рівень віброакустичної активності машини і процесу, який забезпечує віброакустичну нешкідливість і безпеку.

Усунення промислового шуму може бути досягнено лише в результаті проведення комплексу заходів, особливо в галузі вдосконалення технологічних процесів і обладнання. При цьому, в першу чергу, повинні бути усунені найсильніші джерела шуму. Знешумлення окремої одиниціобладнання в загальному технологічному процесі при великій кількості верстатів, що продовжують випромінювати шум, недоцільно. Необхідне знешумлення тих верстатів на даній технологічній ділянці, шумові характеристики якої виходять за рамки вимог санітарних норм.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...