Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

За якими методиками оцінюють умови праці на підприємстві



Слід ознайомитися з методикою інтегральної бальної оцінки важкості праці.

Згідно з цією методикою розроблено таблицю з критеріями бальної оцінки санітарно-гігієнічних та психофізіологічних елементів умов праці. Кожному елементу присвоюється бал від 1 до 6 залежно від кількісного його значення, що відповідає кількості категорії важкості праці. Так, один бал отримають ті емітенти, значення яких відповідають стандартам або нижчі від санітарних норм і гранично допустимих рівнів (концентрацій), два бали — які відповідають гранично допустимим рівням(концентраціям). Більш високі бали диференціюються в залежності від величини перевищення норми або кратності перевищення граничного допустимого рівня (концентрації).

Фактичні показники елементів виробничого середовища встановлюються шляхом безпосередніх вимірювань за допомогою відповідної апаратури.

Загальна інтегральна оцінка важкості праці визначається за формулою:

Ит= [ Хопр + Хі * 6 - Хопр/(п-1)*6]*10 балів,

де Хопр — визначальний елемент, який отримав найвищу оцінку найбільше балів;

ЕХі — середня арифметична сума всіх біологічно значиму елементів без врахування Хопр;

я — загальна кількість факторів.

Виходячи з інтегральної оцінки визначається категорія важкості.

Оцінка умов праці на основі визначення важкості праці дозволяє віднести реальні умови праці, що мають місце на виробництві, до сприятливих чи несприятливих, а також може бути застосована на підприємстві як основа розробки системи пільг та компенсацій за несприятливі умови.

Слід також ознайомитися з типовою методикою оцінки умов праці, за якою фактичний стан умов праці визначається на робочих місцях, де виконуються роботи, передбачені галузевим переліком робіт з важкими та шкідливими умовами особливо важкими й особливо шкідливими на основі гігієнічної класифікації факторів. Оцінка проводиться за даними атестації робочих місць і спеціальних інструментальних замірів які відображаються в карті умов праці на робочих місцях.

Ступінь шкідливості факторів виробничого середовища та важкості праці визначається в балах (від 1 до 3) за гігієнічною класифікацією праці. Кількість балів по кожному фактору проставляється в карті умов праці. При цьому для оцінки впливу даного фактора на умови враховується час його дії протягом зміни.

Хфак=Хст*Т, де

Хет - ступінь шкідливості фактора, або важкості праці;

Т - відношення часу дії даного фактора до тривалості зміни.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...