Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття № 14



Тема: “Програма “PROJECT EXPERT”. Аналіз проекту”

Мета заняття: навчитися аналізувати проект, оцінювати отримані результати, моделювати економічні ситуації по проекту в системі Project Expert, робота з розділом “Аналіз проекту” системи Project Expert.

Завдання. За допомогою системи Project Expert

- проаналізувати фінансові показники, ефективність інвестицій, доходи учасників, чутливість проекту, точку беззбитковості проекту організації розливу води в ПЕТ-пляшки;

- вирішити самостійну роботу № 9 (задачі 31-33), що викладені нижче;

- проаналізувати власний проект – в розділі “Аналіз проекту” розрахувати і оцінити отримані дані.

Самостійна робота № 9.

Задача №31.

У рамках проекту тривалістю 1 рік планується випуск і продаж «Продукту 1» у кількості 100 одиниць на місяць за ціною 15 USD за одиницю. Сумарні виробничі витрати на одиницю продукції складають 10 USD, щомісячні загальні витрати – 400 USD. З огляду на податок на прибуток 30% (виплачується щомісяця), визначити, зміна яких факторів впливає на NPV (у порядку убування впливу):

1) Обсяг збуту, ціна збуту, прямі витрати, загальні витрати;

2) Ціна збуту, прямі витрати, обсяг збуту, загальні витрати;

3) Прямі витрати, ціна збуту, обсяг збуту, загальні витрати;

4) Ціна збуту, загальні витрати, прямі витрати, обсяг збуту

Задача №32.

За умовами попередньої задачі. У результаті реалізації проекту підприємство хоче одержати чистий приведений доход не менш 800 USD. При якій максимально припустимій ставці дисконту (що розраховується з кроком 5% річних) виконується ця умова. Дисконтування розраховується щомісяця.

Задача №33.

Яка сума краща при ставці 9% річних: 5000 гривень сьогодні чи 10000 гривень через 8 років.

Методичні рекомендації до виконання

самостійної роботи № 9.

У розділі «Аналіз проекту» міститься набір різноманітних інструментів для дослідження фінансової ефективності розробленого проекту. Тут можна вивчити динаміку фінансових коефіцієнтів, розглянути показники ефективності інвестицій, досліджувати чутливість проекту і його стійкість до змін випадкових факторів, оцінити ефективність роботи кожного підрозділу компанії і визначити прибутковість проекту для його учасників.

Цей розділ складається з таких діалогів:

Фінансові показники

Ефективність інвестицій

Доходи учасників

Аналіз чуттєвості

Аналіз беззбитковості

Монте Карло

Аналіз змін

Доходи підрозділів

Оцінка бізнесу(Рис.26);

Рис.26 Модуль ”Аналіз проекту”

Фінансові показники. У практиці фінансового аналізу широке поширення мають показники, що грають роль індикаторів ліквідності, стійкості, рентабельності, діловій активності компанії. Аналіз усієї сукупності фінансових показників у динаміці і порівняння їх з аналогічними оцінками діяльності інших підприємств, що діють у порівнянних умовах, дозволяє зробити обґрунтовані висновки про фінансове положення компанії і перспективи її розвитку.

Програма Project Expert 7 виконує розрахунок фінансових показників компанії протягом усього періоду реалізації проекту і представляє результати у виді таблиці, яку можна переглядати на екрані, вивести на печатку, відобразити у виді чи графіків діаграм.

Ефективність інвестицій. Для розрахунку показників ефективності проекту всі грошові потоки від його реалізації повинні бути згруповані в два основних потоки: інвестиції і чистих надходжень. Під інвестиціями можуть розумітися не тільки витрати на капітальні вкладення, але також вкладення в оборотний капітал компанії, виражені у виді будь-яких платежів, для виділення інвестиційних витрат не можна використовувати тільки грошові потоки від інвестиційної діяльності.

Доходи учасників. Для акціонерів і кредиторів компанії, ефективність проекту визначається співвідношенням вкладених ними засобів і отриманих доходів.

Аналіз чуттєвості. Однієї з задач аналізу проекту є визначення чутливості показників ефективності до змін різних параметрів. Чим ширше діапазон параметрів, у якому показники ефективності залишаються в межах прийнятних значень, тим вище "запас міцності" проекту, тим краще він захищений від коливань різних факторів, що роблять вплив на результати реалізації проекту.

Аналіз беззбитковості. Ціль аналізу беззбитковості складається у визначенні обсягу збуту при якому витрати цілком перекриваються доходами від продажу продукції.

Монте Карло. Створений проект є, по суті, прогнозом, що показує, які при визначених значеннях вихідних даних можуть бути отримані розрахункові показники ефективності господарської діяльності. Однак, будувати свої плани на такому, жорстко заданому прогнозі, трохи ризиковано, оскільки навіть незначна зміна вихідних даних може привести до зовсім несподіваних результатів. Адже успіх реалізації проекту залежить від безлічі змінних величин, що вводяться в опис у якості вихідних даних, але в дійсності, не є цілком контрольованими параметрами. До числа таких параметрів відносяться обсяг збуту, ціна продукції, суми витрат, величина податків, рівень інфляції і багато іншого. Усі ці величини можна розглядати як випадкові фактори, що впливають на результат проекту. Ціль статистичного аналізу складається у визначенні ступеня впливу випадкових факторів на показники ефективності проекту.

Доходи підрозділів. Звіт "Доходи підрозділів" відображає структуру доходів і витрат, зв'язаних з діяльністю окремих підрозділів і виробництвом кожного продукту.

Методичні рекомендації заповнення роздлів.

Як і розділ “Результати” даний розділ є суто інформаційний. В модулях розділу можна проаналізувати усі економічні показники вашого проекту та ступінь його успішності.

Розділ "Актуалізація" призначений для здійснення контролю за ходом виконання проекту. Тут можна ввести актуальні дані про фактичні надходження і виплати, переглянути актуалізований звіт про рух коштів і одержати звіт про неузгодженість планованих і фактичних грошових потоків (Рис.27).

Рис.27 Модуль ”Актуалізація”

Практичне заняття № 15.

Тема: “Програма “PROJECT EXPERT”. Підготовка звіту, побудова графіків”

Мета заняття: навчитися аналізувати отримані дані, будувати графіки в системі Project Expert, робота з розділом “Результати” системи Project Expert.

Завдання. За допомогою системи Project Expert зробити розрахунки, попередньо ввівши ставку дисконтування, створити графіки оперативної діяльності, руху грошових коштів, прибутковості, підготувати звіти про ефективність бізнес-проекту.

Результати моделювання діяльності підприємства відображаються в фінансових звітах, таблицях та графіках. Ці матеріали разом з пояснювальним текстом входять до бізнес-плану, підготовку якого забезпечує PROJECT EXPERT 7. оформлення та огляд вихідних даних, підготовлених програмою, виконуються в розділі „Результати.

Розділ „Результати складається з таких модулів:

Прибутки та збитки

Кеш-фло (рух коштів)

Баланс

Звіт про використання прибутку

Деталізація результатів

Таблиця користувача

Графіки

Звіт(Рис.28).

Звіт про прибутки та збитки. Дозволяє дізнатися з яких складових складається прибуток підприємства.

Звіт про рух грошових коштів. Або „Кеш-фло” показує грошові надходження та виплати, пов’язані з основними статтями доходів та витрат.

Баланс. Відображає структуру активів, обов’язків та власних коштів підприємства на кожному етапі реалізації проекту.

Рис.28 Розділ ”Результати”

Звіт про використання прибутку. Відображає структуру розподілення прибутку, яку отримує компанія під час реалізації проекту.

Деталізація результатів. Даний діалог відкриває доступ до таблиць, які містять в собі інформацію про різні сторони фінансово-господарську діяльність підприємства.

PROJECT EXPERT 7 має широкі можливості для графічного відображення даних і результатів фінансового аналізу. Побудова графіків відбувається в діалозі „Графіки”

Методичні рекомендації заповнення роздлів.

Даний розділ є суто інформаційний. В модулях розділу можна продивитися усі економічні показники вашого проекту та ступінь його успішності.

Методичні рекомендації до побудови граків.

1. Запустити програму;

2. Вибрати розділ „Результати”;

3. Вибрати вкладку „Графіки” (Рис.29);

4. У верхній частині цього діалогу знаходиться список графіків, нижня частина вміщує в собі дві вкладки, які призначенні для опису даних, що відображаються на графіку;

Рис.29 Модуль ”Графіки”

5. У верхній частині вкладки внести назву графіку;

6. Ввійти у вкладку „Опис ліній”;

7. Ввести назву лінії (показника);

8. Натиснути „Формула”;

9. У нижньому лівому вікні натиснути „Підсумкові таблиці”;

10. В залежності від показника виберіть розділ (звіт про прибутки та збитки, кеш-фло і т.п.);

11. У правому нижньому вікні знайдіть необхідний показник і натисніть двічі;

12. “Ок”;

13. Натиснути “Показати”;

14. Для побудови нової лінії натисніть „Додати”.

5. ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПОТОЧНОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...