Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Продуктивність прані та її роль в економічному зрос­танні



Одним із найважливіших чинників економічного зростання інтенсивного типу є зростання продуктивності праці. Остання свідчить про ефективність використання ресурсу праця і обчислюється відношенням результату (виробленого продукту ВВП) до витрат праці (у розрахунку на одного зайнятого, відпрацьова­ний людино-день чи людино-годину). Практика розвитку еко­номіки розвинутих країн показує, що саме зростання про­дуктивності праці є запорукою успішного економічного зростан­ня в масштабі суспільства, а також економічною передумовою зростання заробітної плати, доходів населення в суспільстві».Збільшення продуктивності праці забезпечується завдяки таким чинникам, як впровадження досягнень науково-технічного про­гресу, удосконалення організації виробництва на основі поглиб­лення спеціалізації, кооперування та інтеграції виробничих про­цесів, а також зростання загальноосвітнього і професійного рівня працівників.

В Україні останнім часом "забули" про цей базовий по­казник економічної динаміки, тоді як він широко використо­вується у міжнародній статистиці. За даними Держкомстату, у 1997 р. продуктивність праці у промисловості України зросла на 7,1 %,у 1998 р. - на 3,8, у 1999 р.— на 9,6 і у першому півріччі 2000 р. - майже на 16 %. Останнє і лягло в основу зростання обсягів промислового виробництва в останні два роки.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...