Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок нерухомості та його особливості



Нерухомість — це все те, що не може бути переміщене з од­ного місця в інше. До неї можна віднести будівлі та споруди (у тому числі квартири, житлові будинки, дачі, гаражі тощо), при­родні ресурси (ліси, озера, річки, надра, земля). Головною не­рухомістю (природним ресурсом) є земля. В економічній теорії під ресурсом "земля" розуміють усю сукупність природних ре­сурсів, які пов'язані з землею і землею породжуються.

Найважливішою особливістю нерухомості, у тому числі при­родних ресурсів (землі), є їхня обмеженість, або рідкісність та невідтворюваність. Це означає, що в даний момент уданому місці є лише певна кількість даного ресурсу (квартир, будинків, зе­мельних ділянок тощо) і з однієї земельної ділянки площею в 10 га не можна одержати через рік/два ділянку площею в 20—30— 100 га; з однієї квартири не можна мати 2—3—4 таких самих квар­тир і т.д.

В умовах ринкових відносин нерухомість стає товаром (в Ук­раїні в даний час широкого розвитку набув ринок житла, гаражів, дач; ринок землі, хоча й перебуває в зародковому стані, але набу­ває дедалі більших розмахів). Особливістю такого ринку є те, що в певний період часу в певному місці для продажу може пропону­ватись лише певна (не більше і не менше) кількість даного товару (однакової споживної вартості). Тобто обсяг пропозиції такого товару не залежить від ціни даного товару, як це буває на ринках інших товарів. Крива пропозиції в ньому є вертикальною пря­мою (див. мал. 9.4).


Мал. 9.4. Ринок нерухомості (землі)

Ціна на нерухомість, у тому числі і на землю, визначається, таким чином, лише попитом. Зменшення попиту від до при­вело до зниження ціни від R0 до

Звичайно, на ринку може з часом змінюватись і пропозиція: продаватись не одна, а декілька земельних ділянок; не 10, а 100 і більше квартир. Тоді, при незмінному попиті, ціна на такий товар буде знижуватись (див. мал. 9.5).

Ціну на ринку нерухомості часто називають рентою, на рин­ку землі — земельною рентою.

У цілому аналогічно визначенню ціни акції, ціну землі виз­начають як капіталізовану земельну ренту:

ЦЗ = (Рента/Ставка)×100.

Тобто власник землі при її продажу має одержати таку суму, щоб, поклавши її до банку і тим самим перетворивши на гро­шовий капітал, одержати доход, рівний у сумі ренті.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...