Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток маркетингу як науки



Поява маркетингу, з погляду Пітера Друкер, повязана з Японією. На його думку, маркетинг зявився у Японії приблизно 1650, коли перші члени сімї Міцуї оселився в Токіо і відкрив там магазин, який можливо названий першим універмагом.

У 20-х роках ХХ ст. з’являються і структуруються основоположні теоретичні моменти, які зумовили концептуальний розвиток маркетингу. Саме в цей період виділяються три основних підходи до маркетингу:
1) інституційний підхід – асоціювався з іменами Уелда і Пола Нюстрема. Уелд підкреслював, що комерсанти, насамперед, повинні забезпечити своєчасний перехід товарів від однієї стадії до іншої, економісти – забезпечувати зниження затрат. У роботах Пола Нюстрема містилися структурні елементи маркетингової думки в галузі роздрібної торгівлі, теоретичне осмислення ролі різних торгівців у процесі маркетингу;
2) функціональний підхід – перші спроби описати функції маркетингу було зроблено в роботах А.Шоу. Пізніше Р.Олдерсон дав більш розгорнуту характеристику організаційно-технічних функцій маркетингу. У 1920 р. Г.Пол Черінгтон узагальнив основні риси цього підходу в книзі “Елементи маркетингу”;
3) товарний підхід – в його основі лежали власне вироблені товари та послуги.

У період 20-х рр. зароджується маркетинг як дисципліна. По-перше, тому, що оформляються такі розділи маркетингу, як рекламна, кредитна, збутова діяльність. По-друге, маркетинг збагачується двома новими розділами – оптова торгівля і ринкові дослідження.

У 90-х роках маркетинг істотно змінився. Нові технології (у виробництві, зв’язку, комунікаціях, продажу) породжують і нові методи маркетингового впливу. Особлива увага нині приділяється електронному продажу й новим формам замовлень і доставки товарів. Істотно змінилися системи просування товарів від виробника до споживача.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...