Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І ІІ ІІІ



Обов‘язкова наявність трьох пар рівних підсумків: І, ІІ, ІІІ

Оборотну відомість за синтетичними рахунками використовують для складання балансу на наступну звітну дату (на перше число місяця). Обороти по рахунках записують в головну книгу. Кінцеві залишки переносять в баланс, в якому дебетові залишки записують в актив, а кредитові - в пасив.

  Значення оборотної відомості за синтетичними рахунками  
Інформаційне Контрольне
Надання інформації про стан і рух об‘єктів бухгалтерського обліку за звітний період (місяць) в узагальненому вигляді Побудова оборотної відомості дає можливість виявити наявність помилок у поточному бухгалтерському обліку
       

Контрольні питання по темі 4:

1. Дайте визначення поняття рахунку бухгалтерського обліку і його схему

2. Які рахунки є по відношенню до балансу і наведіть структуру активного і пасивного рахунків

3. Як визначається сальдо на активних і пасивних рахунках?

4. Розкрийте сутність подвійного запису на рахунках ї його значення

5. Що таке кореспонденція рахунків, бухгалтерська проводка?

6. Які види бухгалтерських проводок існують, їх зміст?

7. Які правила (методика) складання бухгалтерських проводок?

8. Дайте характеристику аналітичним рахункам

9. Дайте характеристику синтетичним рахункам

10. Які особливості активно-пасивних рахунків?

11. Призначення субрахунків

12. Охарактеризуйте хронологічний та систематичний облік

13. Сутність і значення оборотної відомості за рахунками

14. Чим зумовлена рівність трьох пар підсумків в оборотній відомості

15. Шахова відомість, її будова, переваги і недоліки

16. Який взаємозв‘язок між рахунками і балансом?

Тема 5. План рахунків бухгалтерського обліку

План

1. Основи класифікації рахунків

2. Класифікації рахунків за економічним змістом

3. Класифікації рахунків за призначенням і структурою

4. Сутність та структура Плану рахунків бухгалтерського обліку

Класифікація рахунків - це групування рахунків за однорідними ознаками:

Ø за економічним змістом

Ø за призначенням і структурою

Класифікація рахунків за економічним змістом встановлює, що саме обліковується на даному рахунку, які конкретно об’єкти відображаються на ньому залежно від їхнього економічного змісту і ролі в процесі господарської діяльності:

Класифікація рахунків за економічним змістом:
Обліку господарських засобів і процесів Обліку джерел господарських засобів (пасив)
Рахунки господарських засобів (ресурсів) (рахунки класу 1,2,3) (актив) Рахунки господарських процесів: (рах. класу 7,8,9) Рахунки власних коштів (рах.класу 4) Рахунки залучених коштів (зобо’язань) (довгострокових і поточних) (класу 5,6)
-основних засобів -нематеріальних активів -запасів (виробництва, товарів, продукції) - грошових коштів -коштів у розрахунках -фінансових інвестицій -векселів одержаних -інші - витрат на виробництво -обігу (реалізації, постачання) -витрат діяльності -витрат майбутніх періодів -доходів і фінансових результатів -капіталу та зобов’язань -цільового фінансування   - кредитів - розрахунків з кредиторами -розрахунки по виданим векселям -з розподілу прибутку -доходів майбутніх періодів
1 група (Актив): ðрахунки для обліку господарських засобів і грошових коштів - обліку необоротних активів (клас 1) - обліку оборотних активів: запаси (клас 2) і кошти та розрахунки (клас 3) ðрахунки для обліку господарських процесів: - обліку витрат (клас 8, 9) - обліку доходів і фінансових результатів (клас 7)
2 група (Пасив) ðрахунки для обліку джерел власних засобів - облік власного капіталу та забезпечення засобів (клас 4) ðрахунки для обліку джерел залучених засобів: - довгострокових зобов‘язань (клас 5) - поточних зобов‘язань (клас 6)  

Класифікація рахунків за призначенням і структурою показує, для чого, для одержання яких облікових даних призначені ті або інші рахунки, яка їхня побудова, тобто зміст дебету, кредиту і характер залишку.

Класифікація рахунків за призначенням і структурою:
Основні Регулюючі Операційні Результативні Позабалансові
Обліку господарських коштів і джерел їх утворення: -Інвентарні (матеріальні і НА) -грошові (коштів) -капіталу за забезпечень (фондові) -розрахункові - додатково регулюючі - контрарно- регулюючі: контрарноактивні контрарнопасивні Обліку господарських процесів: - збирально-розподільчі - калькуляційні - операційно-результативні - фінансово-результанивні - розподільні  
1 група Основні рахунки, до їх складу належать: ð інвентарні (майнові) – матеріальні і нематеріальних активів - використовуються для обліку майна – активні (рах.10,11,12,20,22, 25, 26,27. 28,– основні засоби, нематеріальні активи, запаси, товари, готова продукція ….) ð грошових коштів – для обліку коштів – активні (рах.30, 31, 33) ð капіталу та забезпечень (фондові) - використовуються для обліку джерел коштів – пасивні (40,41,42,43,44, 48, ….. – статутний капітал, резервний капітал, ….) ð розрахункові (використовуються для обліку розрахункових, кредитних і господарсько-правових відносин-є активні і пасивні (16, 34, 36, 37.50-55, 60-68, розрахунки з постачальниками, покупцями, замовниками, по векселям. кредитам …)
2 група Регулюючі рахунки- призначені для уточнення, коректування оцінки засобів, облічуваних на основних рахунках, ці рахунки уточнюють оцінку основних рахунків в бік зменшення і в балансі відображаються з мінусовим знаком ð додатково-регулюючі (доповнюючі) - збільшують суму залишку рахунка (транспортно-заготовчі до рах. запаси, …) ð контрарно-регулюючі (контрарні) - зменшують оцінку залишку засобів чи їх джерел: - контрактивні – уточняють фактичну оцінку цінностей (знос-амортизація необоротних активів, субрахунок торгова націнка, резерв сумнівних боргів..- рах13, 38) - контрпасивні - уточнюють суму залишків окремих джерел (неоплачений і вилучений капітал; нерозподілений і використаний прибуток - рах.44, 45, 46)  
3 група Операційні рахунки - використовуються для обліку сукупності витрат і визначення собівартості продукції ð збірно-розплодільчі (рах.91 загальновиробничі,) ð калькуляційні (рах.15 – кап.інвестиції, 23 –виробництво, 24-брак у виробництві) ð контрольно-накопичувальні (рах.92. 93 адміністр. витрати, витрати на збут) ð доходів ( рах.70-75 – доходи від різних видів діяльності) ð витрат діяльності (рах.90- собівартість, 94-99-витрати і втрати….)  
4 група Результативн і рахунки -використовуються для обліку результатів господарської діяльності ð фінансово-результативні (рах.79 –фінансові результати діяльності)
Позабалансові рахунки – призначені для узагальнення інформації про наявність і рух (рах.01 – 08): - для обліку товарно-матеріальних цінностей, які тимчасово знаходяться у підприємства та належать іншим підприємствам (рах.01-орендовані основні засоби ) - для обліку умовних прав і зобов‘язань (рах.02-06 - матеріальні цінності, прийняті на відповідальне зберігання, отримані по угодам комісії для продажу чи при купівлі тощо) - списаних активів (рах.07 - дебіторська заборгованість, списана з балансу (не погашена протягом 3 років чи т.п.) - бланків суворого обліку (рах.08 - бланки чеків, марок. …) Позабалансові рахунки не входять до бухгалтерського балансу. В них не використовується метод подвійного запису: при надходженні об’єктів рахунки дебетуються, при вибутті - кредитуються.
План рахунків
- це систематизований перелік синтетичних рахунків і субрахунків (рахунків 2-го порядку), необхідних для відображення узагальнених даних господарської діяльності підприємства.  

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов‘язань і господарських операцій підприємств та організацій та Інструкція щодо його застосування затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99. №291

Вимога - план рахунків та правила застосування відповідно інструкції повинні застосовуватися і дотримуватися на всіх підприємствах і організаціях незалежно від їх організаційно-правової форми власності, виду діяльності (крім банків та бюджетних установ) Призначення – максимально за допомогою субрахунків відображати відповідні статті балансу підприємства та іншу фінансову інформацію. Значення - створюється правова база чіткої регламентації керівництвом бухгалтерського обліку та спрощується ведення бухгалтерського обліку завдяки типізації відображення в обліку однорідних господарських операцій. Завдяки цьому надаються широкі можливості у впровадженні автоматизації всіх ділянок бухгалтерського обліку.  
Кодифікація в плані рахунків
перша цифра – клас плану рахунків перші дві цифри – код (номер) синтетичного рахунку третя цифра – номер субрахунку

План рахунків

Клас рахунків Назва класу рахунків Коди синтети чного рахунку   Сфера застосування Вид рахунків
Клас 1. Необоротні активи 10 - 19 Використовуються для заповнення статей активу балансу активні
Клас 2 Запаси 20 –29 активні
Клас 3 Кошти, розрахунки та інші активи 30 - 39 активні *
Клас 4 Власний капітал та забезпечення зобов’язань 40 - 49 Використовуються для заповнення статей пасиву балансу пасивні
Клас 5 Довгострокові зобов’язання 50 – 59 пасивні
Клас 6 Поточні зобов’язання 60 – 69 пасивні *
Клас 7 Доходи і результати діяльності 70 – 79 Використовуються для заповнення показників звіту про фінансові результати пасивні
Клас 8 Витрати за елементами 80 - 89 активні
Клас 9 Витрати діяльності 90 – 99 активні
Клас 0 Позабалансові рахунки 01 - 08    

· в класі є активно-пасивні рахунки

Рахунки класів 0-7 Обов‘язкові для всіх підприємств
Рахунки класу 8 (витрати за елементами) - облік витрат ведуть суб‘єкти малого підприємництва та організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності (використовують рах.класу 8 без використання рах.класу 9) - інші підприємства використовують за власним рішенням
Рахунки класу 9 (витрати за видами діяльності) - облік витрат по видам діяльності ведуть усі підприємства, крім тих, яким дозволено використовувати рахунки класу 8.)

Контрольні питання по темі 5:

1. В чому полягає сутність та значення класифікації рахунків бухгалтерського обліку?

2. Наведіть класифікацію рахунків за їх економічним змістом

3. Наведіть класифікацію рахунків за їх призначенням та структурою





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 335 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...