Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародний організації, які беруть участь у міжнародній стандартизації



2.1 Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК ООН)

Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК) - це орган ЕКОСОР ООН (Економічної і соціальної ради ООН). Вона створена в 1947 р. спочатку як тимчасова організація для надання допомоги постраждалим від Другої світової війні країнам. Але в 1951 р. ЕКОСОР ООН ухвалив рішення про продовження повноважень ЄЕК на невизначений час, визначивши основні напрямки її діяльності як розвиток економічного співробітництва держав в рамках ООН. Крім держав - членів ЄЕК (їх близько 40) в її роботі можуть брати участь як спостерігачі або консультантів будь-які країни - члени ООН. Головне завдання ЄЕК ООН в галузі стандартизації полягає в розробці основних напрямів політики щодо стандартизації на урядовому рівні та визначенні пріоритетів в цій галузі

ЄЕК ООН при взаємодії з ІСО, МЕК та іншими міжнародними організаціями видає «Перелік ЄЕК ООН по стандартизації», який визначає пріоритети у цій галузі. Мета цього видання - допомогти урядам країн - членів ЄЕК у вирішенні проблем національної стандартизації, а також прискорити міжнародну стандартизацію в пріоритетних областях і скоординувати зусилля всіх країн, зайнятих питаннями стандартизації.

У зв'язку з цим ЄЕК визнає необхідним:

- сприяння- впровадженню міжнародних стандартів;

- використання однакової- термінології;

- усунення технічних бар'єрів в торгівлі на основі міжнародних стандартів;

- встановлення тісних контактів між організаціями, які розробляють міжнародні стандарти на один і той же товар (послугу);

- уніфікацію оформлення міжнародних і регіональних стандартів в цілому або по окремих елементах, що, на думку експертів ЄЕК, повинно служити прискорення їх впровадження.

ЄЕК рекомендує заходи координації діяльності в галузі стандартизації, пов'язані з національною та мiжнародним рівнями розробки стандартів. Для національного рівня рекомендовані: призначення одного органу або посадової особи, відповідальної за координацію урядової політики щодо стандартизації; урядове сприяння стандартизації в пріоритетних напрямках згідно з Переліком ЄЕК по стандартизації; урядова підтримка державних закупівель, здійснюваних з міжнародних (регіональних) стандартам або гармонізовані з ними національним нормативним документам.
На міжнародному рівні урядам пропонується вжити заходів щодо дотримання певних принципів у діяльності з міжнародної стандартизації: до початку робіт необхідні збір і аналіз інформації за наявними в даній області стандартам, по можливості при виробленні нових стандартів слід йти від міжнародного рівня до регіонального. Винятки допустимі, коли регіональні потреби в силу своєї специфіки не можуть бути задоволені таким чином.

Проблемами стандартизації, сертифікації, якості поряд з Робочою групою з питань політики в галузі стандартизації - основним робочим органом ЄЕК за даними проблемам - займаються і інші органи (основні і допоміжні): Комісія з транспорту, Комітет з сільського господарства (стандартизація та сертифікація сільгосппродуктів), Комітет по лісу (стандартизація, контроль якості, сертифікація лісових товарів), Комітет з населеним пунктам (угоди про прийняття єдиних норм якості будівельної продукції), Комітет з розвитку торгівлі (стандартизація торгових документів), Робоча група по вугіллю (міжнародні системи класифікації вугілля) і ін

2.2 Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО)

Заснована в 1945 р. як міжурядова спеціалізована організація ООН. Членами її перебувають близько 160 держав. Мета організації відповідно до Статуту - сприяння піднесенню загального добробуту шляхом індивідуальних і спільних дій з підняття рівня харчування і життя народів, збільшенню ефективності виробництва і розподілу продовольчих і сільськогосподарських продуктів, поліпшенню умов життя сільського населення, що в цілому повинно сприяти розвитку світової економіки.

Незважаючи на те, що стандартизація не є прямою метою ФАО, багато служб організації стикаються із стандартизацією: відділення розвитку земель і вод, що займається проблемами іригації, дренажу, постачання сільській місцевості водою тощо; відділення сільськогосподарської техніки, головна увага якого спрямована на механізацію сільськогосподарських робіт, сільське будівництво; відділення з вирощування та захисту рослин; відділення тваринних продуктів; відділення лісових ресурсів; відділення лісової промисловості і торгівлі; відділення з використання атомної енергії в харчовій промисловості та сільському господарстві; відділення рибних ресурсів.

При розробці нормативних документів у цих областях ФАО співпрацює приблизно з 25 технічними комітетами ІСО. Міжнародні стандарти стосуються уніфікації методів контролю (наприклад, в рибному господарстві і у використанні ізотопів), вимог до якості (води, риболовецьких траулерів, житлових будинків для сільської місцевості та ін.) Група молока займається стандартизацією обладнання та методів для переробки молока.

Значне місце у діяльності по стандартизації займає спільна робота ФАО з Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) з вироблення міжнародних стандартів на харчові продукти.

2.3 Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ)

Створена в 1948 р. з ініціативи Економічної і соціальної ради ООН і є спеціалізованою установою ООН. Мета ВООЗ, яка визначена її Статутом, - досягнення всіма народами можливо вищого рівня здоров'я (здоров'я трактується як сукупність повного фізичного, душевного і соціального добробуту). Членами ВООЗ складаються більше 180 держав.

Серед широкого кола проблем, якими займається ВООЗ, основна увага приділяється розвитку служб охорони здоров'я, профілактиці хвороб і боротьби з ними, створенню широкого кола кадрів охорони здоров'я, оздоровлення навколишнього лишнього середовища. Очевидно, що багато проблем ВООЗ пов'язані зі стандартизацією, чим і займаються її підрозділи: відділення здоров'я та навколишнього середовища; відділення захисту здоров'я; відділення фармакології і токсикології.

ВООЗ має консультативний статус в ISO і бере участь в роботі більш ніж 40 технічних комітетів. Зокрема, приділяючи увагу якості води для пиття, ВООЗ брала участь в роботах по стандартизації труб для питної води, дослідженнях використовуються для цього пластмас і встановлення вимог до них.

Безпосередньо стандартизацією ВООЗ займається разом з ФАО по лінії комісії «Кодекс Аліментаріус».

2.4 Комісія «Кодекс Аліментаріус»

Комісія «Кодекс Аліментаріус» з розробки стандартів на продовольчі товари. Комісія «Кодекс Аліментаріус» організована ФАО і ВООЗ для здійснення спільної програми зі створення міжнародних стандартів на продовольчі товари. Комісія у своїй роботі базується на рекомендаціях, прийнятих комітетами ФАО. Її завдання - координація робіт з підготовки проектів стандартів. У реалізації об'єднаної програми ФАО / ВООЗ беруть участь понад 130 країн-членів.

Однією з основних завдань Комісія вважає сприяння укладенню міжнародної угоди по основних харчових стандартів і прийняття цих стандартів у національних системах стандартизації. Основні аспекти стандартизації харчових продуктів: склад, добавки, забруднювачі, залишки мінеральних добрив, гігієна, взяття проб, аналіз, етикетування.
Цілі «Кодекс Аліментаріус» сформульовані нею наступним чином: координація робіт зі стандартизації продуктів харчування, що проводяться урядовими та неурядовими організаціями; огорожу споживача від небезпечних для здоров'я продуктів і шахрайства, забезпечення виконання справедливих норм торгівлі харчовими продуктами; остаточне доопрацювання проектів стандартів і після їх прийняття урядовими організаціями публікація в якості регіональних або міжнародних стандартів; сприяння спрощенню міжнародної торгівлі харчовими продуктами.

Публікація прийнятих міжнародних стандартів Комісією ФАО / ВООЗ здійснюється у виданні, яке називається «Кодекс Аліментаріус». У ньому міститься перелік прийнятих міжнародних стандартів, положення рекомендаційного характеру (звід правил, керівні принципи та ін), а також положення з гігієни та поживної цінності харчових продуктів, мікробіологічними нормам, товарному вигляду і етикетування та ін Комісія вважає, що публікація в «Кодекс Аліментаріус» сприяє гармонізації стандартів і тим самим спрощує процедури міжнародної торгівлі харчовими продуктами.

Технічну роботу у діяльності Комісії виконують допоміжні органи, які або є міжурядовими та очолюються представниками країн-членів (комітет з загальних питань, комітет по сировинних товарах, регіональні координаційні комітети), або працюють в рамках ФАО / ВООЗ або її спільних з ЄЕК ООН органах.

За час діяльності Комісія ФАО / ВООЗ прийняла понад 300 міжнародних стандартів, більше 40 видів правил, велика кількість обмежувальних рекомендацій, що стосуються залишків мінеральних добрив у харчових продуктах, правила щодо визначення ступеня чистоти харчових добавок.

«Кодекс Аліментаріус» розробляє склепіння правил перевірки тварин до і після забою, гігієнічні правила, правила зберігання свіжих, консервованих і заморожених продуктів, а також натуральних мінеральних вод. Ці розробки рекомендуються урядам як факультативні посібників.

ФАО / ВООЗ співпрацює з ISO (в основному по лінії ФАО), активно беручи участь у роботі десятка технічних комітетів, причому спільні роботи координуються ІСО.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 819 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...