Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види спеціалізації аптек



Спеціалізація аптек - це організаційна форма надання лікарського забезпечення населенню і лікувально-профілактичним закладам. Розрізняють такі види спеціалізації (схема 7.1):

1. За специфікою виробничої діяльності:

· аптеки виробничі (спеціалізуються з забезпечення населення лікарськими засо­бами індивідуального виготовлення, готовими лікарськими засобами, виробами медичного призначення і супутніми товарами);

· аптеки готових лікарських форм (спеціалізуються з забезпечення населення готовими лікарськими засобами, виробами медичного призначення і супутніми товарами).

2.За специфікою збутової діяльності (специфікою споживачів):

· аптеки відкритого типу (забезпечують лише індивідуальних споживачів - насе­лення);

· аптеки закритого типу, а саме: міжлікарняні і лікарняні (забезпечують лише організації-споживачі - лікувально-профілактичні заклади);

· аптеки змішаного типу, тобто територіальні аптеки, особливо у сільській місце­вості, та деякі лікарняні і міжлікарняні аптеки (забезпечують як населення, так і лікувально-профілактичні заклади).

3.За характером групи хворих, які обслуговуються:

· аптеки дитячих лікарських форм (спеціалізуються з забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення осіб дитячого віку з урахуванням їх психофізіологічних особливостей);

· аптеки матері і дитини (спеціалізуються з забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення вагітних жінок, матерів з грудними дітьми та осіб дитячого віку з врахуванням їх психофізіологічних особливостей);

· аптеки геріатричні (спеціалізуються з забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення осіб поважного віку з врахуванням їх психо­фізіологічних особливостей).

4.За специфікою груп лікарських засобів, що відпускаються з аптек:

· аптеки лікарських рослин (спеціалізуються з забезпечення населення лікарською рослинною сировиною і лікарськими засобами, виготовленими з неї);

· аптеки гомеопатичні (спеціалізуються з виготовлення і відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів-гомеопатів);

· аптеки, які спеціалізуються в переважному відпуску окремих груп лікарських засобів - зокрема, за рецептами лікарів профільних лікувально-профілактичних закладів (психоневрологічний, шкірно-венерологічний, наркологічний диспан­сери тощо). Для цього в аптеці концентрується відповідний асортимент лікар­ських засобів (наркотичних, психотропних, гормональних, дерматовенерологіч- них тощо), максимальний за повнотою і глибиною.

5.За специфікою додаткових функцій:

· аптеки навчально-виробничі (структурні підрозділи вищих навчальних закладів фармацевтичного спрямування, на які, крім основних функцій, додатково покла­дено проведення практичних занять із студентами-провізорами (фармацевтами) з метою закріплення теоретичних знань і набуття практичних навиків, прохо­дження навчальних і виробничих практик та виконання курсових і дипломних робіт з фармацевтичних дисциплін).

· аптеки центральні (районні) (окрім основних функцій, додатково покладено адміністративне та організаційно-методичне керівництво аптечною мережею).

6.За формою реалізації безрецептурних препаратів:

аптеки з традиційним продажем (через прилавок);

аптеки з відкритою формою продажу (спеціалізуються на самообслуговуванні щодо лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та інших товарів, визначених законодавством, шляхом облаштування залу обслуговування з віль­ним доступом населення за присутності в ньому фахівців-консультантів /прові­зорів, фармацевтів).

7. За специфікою підприємницького середовища:

· аптеки традиційні (офлайнові) (спеціалізуються на традиційній торгівлі лікар­ськими засобами);

· інтернет-аптеки, або онлайнові аптеки: спеціалізуються на електронній (дис­танційній) торгівлі (Е-соmmегсе), тобто використанні Іntеrnеt-технологій для підтримки торгових операцій між діловими партнерами, одна або дві сторони з яких є кінцевим споживачем (організацією-споживачем).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 5900 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...