Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

базової і повної загальної освіти у 5 класі 2013-2014 навчальному році



№ з/п № уроку в темі Зміст теми, уроку Тип уроку Мета уроку
Розділ 1. Здоров’я людини 5 годин
    Життя і здоров’я людини. Здоровий спосіб життя. Принципи здорового способу життя.   Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити учнів з поняттям «здоров'я» та його ознаками; продовжувати формувати в учнів активну мотивацію щодо дбайливого ставлення до власного здоров'я.
    Безпека і небезпека. Принципи безпечної життєдіяльності. Моделювання поведінки в разі погіршення самопочуття. · Відпрацювання навичок вимірювання температури тіла. · Відпрацювання алгоритму дій при потраплянні у небезпечну ситуацію.     Урок вивчення нового матеріалу Розвивати уявлення учнів про безпечні та небезпечні принципи життєдіяльності. Формувати вміння запобігати хворобам та вміння проводити профілактичні заходи.  
    Безпека на дорозі Безпека пішохода. Види пішохідних переходів. Дорожня розмітка. Перехід багатосмугової дороги. · Відпрацювання навичок аналізу дорожньої ситуації, у тому числі й в умовах обмеженої оглядовості. · Прийняття зважених рішень щодо переходу дороги. · Моделювання ситуації відмови від пропозицій перейти дорогу у небезпечному місці.     Урок вивчення нового матеріалу і формування практичних навичок Розширювати знання учнів з основних правил безпеки пішохода на дорозі; ознайомити з дорожньою розміткою, її значенням; вміння аналізувати дорожню ситуацію та приймати зважені рішення щодо переходу дороги.
    Безпека на зупинках громадського транспорту. Безпека пасажира. · Відпрацювання навичок поведінки у транспорті. · Розробка пам’ятки пасажира громадського транспорту.   Урок формування практичних навичок Познайомити учнів з правилами поведінки на зупинках; виховувати уважність, спостережливість, обережність, дисциплінованість.
    Правила користування громадським транспортом. Етика пасажира. Поведінка пасажира при ДТП. · Відпрацювання навичок поведінки у транспорті. · Розробка пам’ятки пасажира громадського транспорту. · Моделювання поведінки пасажира при аварії в громадському транспорті.     Урок формування практичних навичок Повторити з учнями правила користування громадським транспортом; розробити пам’ятки пасажира громадського транспорту та звернути увагу на дії при ДТП.
    Узагальнюючий урок Урок узагальнення, систематизації знань учнів, удосконалення практичних умінь і навичок Повторити та узагальнити знання з теми«Здоров’я людини»
Розділ 2. Психічна і духовна складові здоров’я – 5 годин
    Уміння вчитися Раціональний розподіл часу. Розпорядок дня школяра. Виконання домашніх завдань. Облаштування робочого місця.     Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити учнів із вмінням правильно розподіляти свій час; правильно облаштовувати своє робоче місце.
    Умови успішного навчання. Розвиток здібностей. Створення мотивації до навчання. Типи сприйняття інформації. Активне слухання. Прийоми для кращого запам’ятовування. · Відпрацювання навичок планування часу з урахуванням усіх правил здорового способу життя. · Відпрацювання навичок активного слухання.   · Визначення індивідуальних особливостей сприйняття.   Урок вивчення нового матеріал Продовжити роботу над виробленням навичок дотримання розпорядку дня; познайомити учнів з умовами успішного навчання.
    Підготовка до контрольної роботи. · Відпрацювання навичок підготовки до контрольної роботи.   Урок узагальнення, систематизації знань учнів, удосконалення практичних умінь і навичок Повторити та узагальнити знання з теми.
    Контрольна робота Урок контролю знань Підсумковий контроль з теми.
    Повага до себе та інших Унікальність людини. Розвиток самоповаги. Повага і толерантне ставлення до інших людей. Уміння працювати разом. Почуття і емоції. Вияви почуттів. Способи висловлювання почуттів. Співпереживання і співчуття. · Виконання вправ для розвитку самоповаги і поваги до інших людей. Відпрацювання навичок висловлювання почуттів. Урок вивчення нового матеріалу Вчити дітей розуміти індивідуальність людини не тільки як фізичної особи, а й як об’єкта соціального оточення; розвивати повагу до себе та інших людей.
  Розділ 3. Фізична складова здоров’я – 5 годин
    Принципи і методи загартовування. Рухова активність. Урок вивчення нового матеріалу і формування практичних навичок Поглибити знання учнів про принципи та методи загартовування; продовжити формувати у школярів переконання що рух і здоров'я взаємопов’язані.
    Профілактика порушень постави і гостроти зору. . Виконання вправ для формування правильної постави та гімнастики для очей.   Урок формування практичних навичок Розвивати вміння учнів проводити профілактичні заходи щодо формування правильної постави та збереження зору. Виробляти вміння робити щоденну гімнастику для очей.
    · Попередження травм під час рухливих ігор і занять фізичною культурою та спортом. Правила безпечної поведінки в басейні та на льоду. · Моделювання ситуацій надання невідкладної допомоги та самодопомоги при спортивних травмах. · Моделювання ситуацій надання допомоги і самодопомоги тому, хто провалився під лід.     Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити дітей з небезпечними ситуаціями, які можуть виникнути під час рухливих ігор і занять фізичною культурою та спортом; розвивати навички надання невідкладної допомоги та самодопомоги при спортивних травмах.
    · Відпочинок школяра. Ознаки перевтоми. Умови здорового сну. Розрахунок максимальної маси портфеля.   Урок формування практичних навичок Продовжити роботу над виробленням навичок правильного відпочинку школяра; навчити дітей самостійно визначати в себе ознаки втоми; дотримуватися вміння організовувати свою працю і відпочинок.
    Вплив телебачення і комп’ютера на здоров’я. . Розробка пам’ятки щодо перегляду телепередач, користування комп’ютером.   Урок вивчення нового матеріалу і формування практичних навичок Ознайомити учнів із шкідливим впливом телебачення і комп’ютера на здоров’я; розробити пам’ятку щодо перегляду телепередач, користування комп’ютером
    Узагальнюючий урок Урок узагальнення, систематизації знань учнів, удосконалення практичних умінь і навичок Повторити та узагальнити знання з теми.
    Розділ 4. Соціальна складова здоров’я – 16 годин Тема 1. Соціальне благополуччя – 8 годин
    Право на здоров’я Права дитини. Обов’язки учня і громадянина. · Аналіз літературних джерел про права дитини.   Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити учнів із правами та обов’язками дитини; навчитися користуватися літературними джерелами про права дитини
    Спілкування і здоров’я. Ефективне спілкування. Вплив поведінки на здоров’я. Переваги упевненої поведінки. · Відпрацювання навичок ефективного спілкування.   Урок вивчення нового матеріалу Розвивати в учнів вміння спілкування та упевненої поведінки в собі .
    Спілкування з дорослими. Повага до батьків та вчителів. Взаємодопомога членів родини. . Відпрацювання навичок упевненої поведінки: моделювання ситуацій звернення до батьків, вчителів, інших дорослих. Урок вивчення нового матеріалу Розвивати в учнів вміння спілкуватися з дорослими; відпрацювати навички упевненої поведінки: моделювання ситуацій звернення до батьків, вчителів, інших дорослих. упевненої поведінки в собі.
    Спілкування з однолітками. Стосунки між хлопцями і дівчатами. Протидія виявам агресії і насилля в учнівському середовищі. Урок вивчення нового матеріалу Розвивати в учнів вміння спілкуватися з однолітками; вміти протидіяти виявам агресії і насилля в учнівському середовищі.
    Соціальна небезпека інфекційних захворювань. Поняття про туберкульоз і ВІЛ-інфекцію. Урок вивчення нового матеріалу Визначити основні небезпеки інфекційних захворювань та як запобігти їм.
    Запобігання дискримінації людей, які живуть з ВІЛ. Урок вивчення нового матеріалу Розвивати в учнів толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ.
    Підготовка до контрольної роботи.   Урок узагальнення, систематизації знань учнів, удосконалення практичних умінь і навичок Повторити та систематизувати знання з теми «Соціальне благополуччя».
    Контрольна робота Урок контролю знань Підсумковий контроль з теми.
    Тема 2. Безпека в побуті і навколишньому середовищі – 8 годин
    Пожежна безпека. Умови і причини виникнення пожеж. Принципи запобігання та гасіння пожеж. · Відпрацювання навичок евакуації з приміщення школи.     Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити дітей з причинами виникнення пожеж та з елементарними правилами користування сірниками, електрообладнанням.  
    Способи гасіння невеликих пожеж. Особливості гасіння електроприладів. Захист органів дихання під час пожежі. · Відпрацювання навичок захисту органів дихання від отруйних газів.     Урок вивчення нового матеріалу Формувати навички гасіння невеликих пожеж, гасіння електроприладів; вміння захистити органи дихання під час пожежі; відпрацювати навички захисту органів дихання від отруйних газів.  
    Дитина в автономній ситуації Безпека в побуті. Ризики побутового травмування, телефонного та телевізійного шахрайства, проникнення в оселю зловмисників. · Обстеження безпеки своєї оселі*.     Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити дітей з небезпечними ситуаціями, які можуть виникнути в побуті;вчити основних правил поведінки в екстремальних ситуаціях.
    Інформаційна безпека в Інтернеті. Безпека надворі. Місця підвищеної небезпеки. Екстремальні ситуації з незнайомцями. · Моделювання безпечної поведінки із незнайомими людьми.     Урок вивчення нового матеріалу Ознайомити дітей з безпекою в Інтернеті; в місцях підвищеної небезпеки; моделювання безпечної поведінки із незнайомими людьми.  
    Безпечне довкілля Наслідки забруднення довкілля для життя і здоров’я людини. Способи збереження природного середовища. · Відпрацювання алгоритму безпечної поведінки в місцях великого скупчення людей. · Відпрацювання навичок відмови від ігор у небезпечних місцях. · Створення саморобок для повторного використання пластикових упаковок.     Урок вивчення нового матеріалу Вчити дітей берегти власне життя і здоров'я; розвивати екологічну свідомість школярів щодо збереження природного середовища.
    Стихійні лиха. Правила поведінки під час сильного вітру, грози та в разі потрапляння у зону підтоплення. Підручні рятувальні заходи.   · Моделювання безпечної поведінки під час сильного вітру, грози і підтоплення.   Урок вивчення нового матеріалу Сформувати в учнів поняття «Стихійні лиха»;ознайомити з правилами поведінки під час сильного вітру, грози та в разі потрапляння у зону підтоплення; навчити учнів користуватися підручними рятувальними заходами для врятування власного життя.
    Відпочинок на природі. Правила купання у водоймах. · Виготовлення рятувальних засобів з підручних матеріалів. Урок вивчення нового матеріалу Розглянути з учнями можливі небезпеки під час відпочинку на природі; обговорити правила купання у водоймах та вміння виготовляти рятувальні засоби з підручних матеріалів.
    Дії у небезпечних ситуаціях на воді. . Моделювання ситуації надання допомоги постраждалому при тепловому або сонячному ударі. Урок вивчення нового матеріалу Розглянути з учнями можливі небезпеки під час купання та розваг на воді; обговорити позитивний і негативний вплив води на організм людини; вчити дітей надавати першу допомогу постраждалому при тепловому або сонячному ударі.
    Узагальнюючий урок Урок узагальнення, систематизації знань учнів, удосконалення практичних умінь і навичок Повторити та систематизувати знання з теми «Безпека в побуті і навколишньому середовищі»
    Підсумковий урок Урок контролю знань Підсумковий контроль з теми.



Дата публикования: 2014-12-10; Прочитано: 606 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...