Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Програмою предмета «історія стилів у мистецтві та костюмах» передбачається виконання студентами практичних робіт



Програмою предмета «Історія стилів у мистецтві та костюмах» передбачається виконання студентами практичних робіт, що допоможе студентам навчитися зв'язувати історію костюма та стилі мистецтва з конкретним історико-культурним контекстом, синтезувати знання, які були отримані ними в період вивчення теоретичного матеріалу та вивчаючи інші різноманітні дисципліни.

Метою виконання практичних робіт є закріплення теоретичних знань з вивчення стилів епох, загальної характеристики країн різних періодів, основних видів і форм костюма, особливостей народного костюма та придбання практичних навичок по збору первинної інформації із творчої ретроспективи будь-якого виду костюма як джерела творчості при розробці сучасних видів одягу.

В ході виконання замальовок історичних і народних костюмів студент приділяє увагу вивченню силуетів костюмів, складових його частин та тканин, з яких вироблялися ці костюми, їх кольору і орнаментації. При зображувані костюмів студентам необхідно дотримуватись естетичних ідеалів, визначивши стилістичні і пластичні особливості, що були притаманні тій або інший історичної епосі.

Кожна практична робота включає два завдання: виконання замальовок копій історичних костюмів і композиційний аналіз історичного костюма заданого періоду.

Вимоги до оформлення практичних робіт: замальовку копій історичних костюмів виконати на папері форматом А 4, всі малюнки з текстом (завдання № 1 і № 2) зброшурувати в папку, доповнити списком використаних джерел.

практичНА РОБОТА №1

Тема: «Костюм Стародавньго Єгипту»

Кількість годин: 2

Мета навчальна:

- ознайомлення з історією розвитку костюму різних періодів Стародавнього Єгипту та відображення в ньому культури й побуту людей тієї епохи.

Мета розвивальна:

- розвиток емоційно-образного сприйняття історичного матеріалу;

- розвиток у студентів творчої ініціативи, розумової діяльності, здатності знаходити потрібну інформацію, відбирати саме головне, робити певні висновки; розширювати кругозір; розвивати особистісну самоосвіту.

Мета виховна:

- виховання естетичного смаку;

- формування у студентів позитивної мотивації до предмета і до спеціальності в цілому.

Прилади та наочні посібники:

- малюнки історичних костюмів;

- методичні вказівки;

- папір; кольорові олівці або фарби, пензлі, вода, палітра.

Література:

1. Пармон Ф.М. Композиция костюма.- М.: Легпромбытиздат, 1985.

2. Каминская Н.М. История костюма. - М.: Легпромбытиздат, 1985.

3. Рачинская Е.И., Сидоренко В.И. Моделирование и художественное оформление одежды/Серия «Учебники, учебные поосбия». – Ростов н/Д. Издательство «Феникс», 2002.

4. Блейз А. История в костюмах. – М.: ОЛМА-ПРЕСС Экслибрис, 2002.

Методичні вказівки до виконання роботи

Завдання № 1 виконати замальовки моделей жіночого та чоловічого одягу одного з періодів епохи розвитку Стародавнього Єгипту.

Для виконання завдання №1

- необхідно обрати із запропонованих взірців ескізів костюмів епохи Стародавнього Єгипту (домашнє завдання, що виконано на аркуші форматом А4) ескіз з відповідним вбранням;

- працюючи з джерелом інформації виконати в кольорі на папері формату А4 з використанням будь-яких образотворчих засобів (акварель, гуаш, олівець, пастель) замальовку жіночого й чоловічого костюму, дотримуючись стилістичних і пластичних особливостей образа відповідного періоду

Завдання №2 зробити аналіз цих моделей, визначивши історичний період, країну, складові частини костюма.

Для виконання завдання №2

потрібно докладно описати кожну модель, для чого визначити:

- що послужило базою для виникнення стилю тієї епохи;

- які види одягу використовувались людьми заданого періоду;

- в яких умовах та з яких тканин виготовляли одяг;

- використання орнаменту на тканинах;

- які кольори були присутні в одязі даного історичного періоду;

- що служило прикрасами до костюму;

- які зачіски, головні убори та взуття використовували люди того часу;

- що є основою моди заданої історичної епохи, та як це проявляється в пластиці ліній костюмів.

Зробити висновок. Як змінювалась мода протягом трьох періодів історії Стародавнього Єгипту:

Ø Стародавнє Царство, (2900 – 2400 р. до н.е.);

Ø Середнє Царство (2000 – 1700 р. до н.е.)

Ø Нове Царство (1580 – 1085 р. до н.е.)





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...