Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Трудовий колектив як соціальний інститут. Функції, типи, структура трудового колективу



У процесі трудової діяльності працівники, що разом реалізують мету виробництва матеріальних або духовних цінностей, об’єднуються в соціальну організацію з певними правилами і процедурами. Таке об’єднання працівників є трудовим колективом. З одного боку, трудовий колектив – соціальний інститут, тобто одна з форм спільної діяльності людей, а з іншого – соціальна спільність, яка виступає елементом соціальної структури суспільства. Колектив (від лат. збірний) – специфічна організована спільність, що здійснює суспільну корисну, цілеспрямовану діяльність на основі суспільної, загальної, спільної колективної або приватної власності на засоби виробництва і загальних умов власної діяльності.

Розглянемо трудовий колектив як соціальний інститут. Трудовий колектив – це осередок суспільства, в якому сполучаються суспільні, групові та індивідуальні інтереси робітників. Це організована спільність людей, які об’єднані конкретним видом суспільно-корисної діяльності, відносинами співпраці та взаємної відповідальності, що виникають в ході цієї діяльності, інтересами, ціннісними орієнтаціями, настановами, нормами поведінки.

Трудовий колектив має дві основні функції: виробничо-економічну і соціальну.

Виробничо-економічна функція передбачає максимальну оптимізацію трудової діяльності; охоплює технічне удосконалення виробництва, правильний підбір і розстановку кадрів, проведення оптимальної системи матеріального і морального стимулювання.

Соціальна функція трудового колективу спрямована на удосконалення і збагачення змісту взаємин між людьми у колективі, задоволенні потреб у спілкуванні, підвищенні соціального статусу, освоєння норм поведінки, формування ціннісних орієнтирів.

Виокремлюють різноманітні типи трудових колективів:

за стадіями їхнього розвитку;

за розмірами;

за організаційними зв’язками;

за часовими показниками;

за стабільністю складу та ін.

Ефективність діяльності трудового колективу залежить від його соціальної структури, мають на увазі сукупність соціальних груп, які відрізняються певними ознаками:

виробничо-функціональні (цільові);

соціально-психологічні;

професійно-кваліфікаційні;

соціально-демографічні.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

Які основні ознаки соціальних інститутів?

Чому поняття „соціальний інститут” посідає одне з центральних місць у соціології?

Які функції виконує в суспільстві соціальний інститут?

Що таке соціальна організація?

У чому полягає відмінність між соціальним інститутом і соціальною організацією?

Охарактеризуйте формальну та неформальну соціальні організації.

У чому полягає сутність праці? Роль праці в регуляції суспільних відносин.

Які функції виконують трудові колективи в суспільстві?

ТЕМА 8. СОЦІАЛЬНІ ЗМІНИ ТА СОЦІАЛЬНІ ПРОЦЕСИ.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 2503 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...