Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальні санкції – це стимулювання бажаної поведінки і припинення небажаної для забезпечення внутрішньої згуртованості й безперервності суспільного життя



Соціальні санкції встановлюються і застосовуються суспільством або окремою соціальною групою як засіб захисту соціальної організації, забезпечення дотримання норм поведінки.

Типологія соціальних санкцій:

1. Формальні позитивні санкції – суспільне заохочення з боку офіційних організацій (юридичних, політичних, економічних).

2. Неформальні позитивні санкції – суспільне заохочення з боку неформальних організацій (компліменти, втішні відгуки від друзів та знайомих).

3. Формальні негативні санкції – покарання, які зумовлені юридичними законами, урядовими наказами, розпорядженнями (звільнення, штрафи та ін.).

4. Неформальні негативні санкції – покарання, не зумовлені офіційними інстанціями (насмішка, глузування, презирство).

Здійснення та виконання норм називається конформізмом, а відхилення від суспільних норм – девіацією.

Девіація як соціальне явище буває різноманітною, присутня в суспільстві будь-якого типу і притаманна кожній соціальній спільноті. Особливо вона виявляється на етапі трансформації соціальної системи, під час зміни ціннісних орієнтацій. Оскільки функціонування кожної соціальної системи пов’язане з людською життєдіяльністю, соціальні девіації реалізуються через девіантну поведінку.

Девіантна поведінка – це вчинок, дія людини, групи людей, які не відповідають офіційно встановленим у даному суспільстві нормам (стандартам, шаблонам).

Система самоконтролю – це внутрішній контроль: індивід самостійно регулює свою поведінку, узгоджуючи її з суспільними нормами.

Таким чином, норми й санкції з’єднані у єдине ціле. Якщо у якоїсь норми відсутня супроводжуюча її санкція, то вона перестає регулювати поведінку індивідів у суспільстві. Вона стає лозунгом, але вона припиняє виступати елементом соціального контролю.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ:

1. Розкрийте зміст понять “соціальний зв’язок”, “соціальний контакт”, “соціальні відносини”.

2. У чому полягає суть соціальної дії та її мотивів?

3. Розкрийте суть соціальної взаємодії та регуляції соціальних зв’язків.

4. Перелічіть основні елементи соціального контролю та зробіть їх порівняльний аналіз.

5. Розкрийте зміст поняття “соціальні відносини” та наведіть їх типологію.

ТЕМА 7. Соціальні інститути суспільства і соціальні організації





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 5347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...