Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. До виконання практичних робіт



до виконання практичних робіт

з дисципліни: «Соціальна та екологічна безпека»

для студентів: 5 курсу

для спеціальності: 8.000001 – «Якість, стандартизація та сертифікація»

напряму підготовки: 1801 – «Специфічні категорії»

факультету технологій і дизайну

ХЕРСОН – 2010


Методичні рекомендації до виконання практичних робіт з дисципліни «Соціальна та екологічна безпека» для студентів 5 курсу спеціальності 8.000001 – «Якість, стандартизація та сертифікація» / В.Д. Михайлик, В.В. Євтушенко, К.М. Клевцов – Херсон.: ХНТУ, 2010. – 32с.

У методичних рекомендаціях до виконання практичних робіт з дисципліни «Соціальна і екологічна безпека» для студентів денної і заочної форм навчання подані мета і задачі дисципліни, її місце в навчальному процесі, рекомендації з організації і виконання практичних робіт за базовими темами дисципліни; теоретичні основи: методики кількісної оцінки екологічних та соціальних наслідків; заходи захисту населення у надзвичайних ситуаціях; причини випадку, події, інциденту та проводити евакуаційні заходи.

Рецензенти:

Кузьміна Тетяна Олегівна – доктор технічних наук, професор кафедри переробки, стандартизації і сертифікації сировини.

Ляліна Наталя Петрівна – кандидат технічних наук, доцент кафедри переробки, стандартизації і сертифікації сировини.

Затверджено

на засіданні кафедри ПС і СС протокол № 2 від 24.09.2010р.

Зав. кафедрою ПС і СС

______________ Чурсіна Л.А.


ЗМІСТ

Вступ  
Загальні положення і завдання до виконання практичних робіт  
Практична робота №1.Методи та методики кількісної оцінки екологічних та соціальних наслідків випадків та інцидентів.  
Практична робота №2.Прямі та непрямі оцінки шкоди для людей та довкілля  
Практична робота №3.Системи централізованого та локального оповіщення населення  
Практична робота №4. Основні заходи захисту населення та територій у надзвичайних ситуаціях  
Література  
   
   
   
   
   
   
   
   

ВСТУП

Небезпеку, що загрожує людству у зв’язку з сучасною екологічною кризою, можна подолати, лише реалізувавши комплекс заходів щодо екологічної безпеки. Під екологічною безпекою слід розуміти такий стан системи “природа – техніка – людина”, котрий забезпечує збалансовану взаємодію природних, технічних та соціальних систем, формування природно-культурного середовища, що відповідає санітарно-гігієнічним, естетичним та матеріальним потребам жителів кожного регіону Землі при збереженні природно-ресурсного та екологічного потенціалу природних систем і здатності біосфери в цілому до саморегулювання. Важливою складовою екологічної безпеки є стан захищеності особистості, суспільства та держави від загроз, що створюються стихійними лихами та техногенними чинниками.

Екологічна безпека не може бути забезпечена лише природоохоронними діями з відривом від соціальних, економічних, політичних і демографічних проблем. Всі вони настільки взаємопов’язані, що вирішення кожної з них може бути знайдено лише при їх спільному розгляді.

Людина може пристосовуватися до екологічних ситуацій та регулювати їх у певних межах. Це досягається за допомогою дій та засобів технологічного, правового, організаційного, економічного. науково-інформаційного, архітектурно-планового, ландшафтно-меліоративного та освітнього-виховного характеру, у результаті раціональної територіальної організації господарської діяльності на основі міжнародного співробітництва.

Розв’язання перелічених завдань передбачає наявність у фахівців з якості, стандартизації та сертифікації умінь та навичок роботи в цьому напрямку. Цим обумовлена актуальність і значення курсу “Соціальна та екологічна безпека” у процесі навчання студентів за спеціальністю “Якість, стандартизація та сертифікація”.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 271 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...