Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ст. 287 Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації



Основним безпосереднім об’єктом є безпека руху і експлуатації транспорту, а додатковим обов’язковим – життя і здоров’я потерпілої особи.

Об'єктивна сторона цього злочину характеризується трьома обов’язковими ознаками: діянням, наслідками і причинним зв'язком між ними.

Діяння (дія або бездіяльність) характеризується: 1) випуском в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів, тобто виїзд у рейс чи поїздку транспортного засобу з несправностями гальмової системи, рульового управління, зовнішніх світлових приборів, склоочисників, коліс тощо; 2) допуском до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу або швидкість реакції, або, яка не має права на керування транспортним засобом; 3) іншим грубим порушенням (грубе порушення режиму роботи водіїв, вказівка про експлуатацію транспорту із перевищення норм завантаження та ін.).

Кримінальна відповідальність за таке діяння настає лише за умови, що це потягнуло наслідки, які прямо передбачені в законі. Це, зокрема, середньої тяжкості чи тяжке тілесне ушкодження або смерть особи.

Встановлення причинного зв'язку в цьому злочині має певну складність, тому що він носить опосередкований характер.

Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується складною формою вини. Завідомість, яка вказана в диспозиції статті стосовно діяння, означає, що особі відомо про безумовну, явну технічну несправність транспортного засобу, про інші грубі порушення правил експлуатації, що забезпечують безпеку руху. Усвідомлюючи суспільну небезпеку і протиправність своєї поведінки винний, тим не менше, бажає вчинити діяння, вказане у статті. Психічне ставлення особи до суспільно небезпечних наслідків виражається в необережності (злочинна самовпевненість або недбалість).

Суб'єкт злочину – спеціальний, а саме особа, яка відповідальна за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів (головний інженер, інженер з безпеки руху транспорту, начальник колони, механік гаражу або маршруту).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...