Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ст. 286 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами



Основним безпосереднім об’єктом є безпека руху і експлуатації транспорту, а додатковим обов’язковим – життя і здоров’я потерпілої особи.

Під транспортним засобом слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби (примітка до ст. 286 КК України).

Об'єктивна сторона цього злочину характеризується чотирма обов’язковими ознаками: діянням, наслідками, причинним зв'язком між діянням і наслідками і обстановкою вчинення.

Діяння (дія чи бездіяльність) полягає у порушенні правил безпеки руху або експлуатації транспорту. Порушення правил безпеки руху можуть полягати в перевищенні швидкості, порушенні правил обгону, об'їзду перешкод, проїзду перехресть, користування світловими приборами, буксирування, а також їзди з причепом тощо.

Порушення правил експлуатації може полягати в недотриманні водієм технічних умов експлуатації, порушенні порядку перевезення пасажирів, неправильному завантаженні, укладанні та закріпленні вантажів.

Відповідальність за ст. 286 КК України диференційована і залежить від тяжкості наслідків, які настали. В частині першій йдеться про наслідки у вигляді середньої тяжкості тілесних ушкоджень, в ч. 2 – про тяжкі тілесні ушкодження або смерть потерпілого, а в ч. 3 – про загибель кількох осіб.

Причинний зв'язок між діянням і наслідками, що настали, є обов'язковою ознакою об'єктивної сторони розглянутого злочину.

Обстановка вчинення характеризується тим, що діяння вчиняється і наслідки настають в обстановці дорожнього руху, тобто в процесі пересування транспортного засобу.

Суб'єктивна сторона цього злочину визначається ставленням суб’єкта до суспільно небезпечних наслідків і в цілому характеризується необережністю.

Суб'єктом злочину є особа, яка керує транспортним засобом і досягла 16-річного віку.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 657 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...