Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні види похідних фінансових інструментів: ■■ опціони, ф'ючерси, депозитарні розписки



Ф’ючерсні контракти – це угода між продавцем (покупцем) фінансових інструментів, з одного боку, і кліринговою палатою ф’ючерсної біржі, з іншого боку, пр поставку певної кількості базових активів за узгодженою вартістю на конкретну дату в майбутньому. Ф’ючерсні угоди укладаються між двома сторонами, однією з яких завжди є клірингова палата ф’ючерсної біржі, що виконує роль гаранта здійснення всіх контрактів.

Цінова визначеність і обов’язковість виконання – головна характеристика ф’ючерсів.

Опціон являє собою срочний контракт на цінні папери або фінансовий інструмент, який отримує покупець опціону з умовою продажу права на проведення тієї чи іншої операції.суть опціону в тому, що щоб зменшити негативний вплив ринкової коньюктури на пасиви і активи покупця сумою, виплаченою за контракт. В раз і сприятливих умов на ринку покупець отримує при цьому додатковий прибуток. Ці оперції, як правило, заключаються на акції, індекси їх курсів, ф’ючерси на процентні ставки, що включає в себе цінні папери з фіксованим доходом.

Варант є особливим видом цінних паперів. Його поява зв’язана з зобов’язанням, яке продавець надає покупцю відносно права власності на цінні папери, що знаходяться в обігу. Володар варанта може обміняти його на вказану в ньому кількість звичайних акцій за твердою ціною на протязі визначеного терміну, якщо курс акції досягне обумовленого розміру.

Ф’ючерсні контракти – це угода між продавцем (покупцем) фінансових інструментів, з одного боку, і кліринговою палатою ф’ючерсної біржі, з іншого боку, пр поставку певної кількості базових активів за узгодженою вартістю на конкретну дату в майбутньому. Ф’ючерсні угоди укладаються між двома сторонами, однією з яких завжди є клірингова палата ф’ючерсної біржі, що виконує роль гаранта здійснення всіх контрактів (мал 1).


Мал. 1. Схема укладання ф’ючерсного контракту.

Учасник, який узяв на себе зобов’язання прийняти базові активи згідно з контрактом, займає довгу позицію, тобто купує ф’ючерси. Учасник, який узяв зобов’язання здійснити поставку, займає коротку позицію, тобто продає ф’ючерси. Мета уклапдання ф’ючерсного контракту полягає в тому, щоб зафіксувати в даний момент ціну, за якою відбудеться операція продажу або купівлі в майбутньому.

Основні характеристики ф’ючерсного контракту:

· Біржовий характер торгівлі;

· Стандартні умови контрактів (крім ціни);

· Гарантія клірингової палати виконання всіх контрактів;

· Висока ліквідність, зумовлена існуванням активно діючого вторинного ринку;

· Низька вартість укладання угоди;

· Дступність (саме цей принцип є основним при організації біржі);

· Можливість, але не обов’язковість реальної поставки базових активів за укладеними угодами.

Особливості ф’ючерсних контрактів та організації ф’ючерсної торгівлі дають змогу легко ліквідувати зайняту на ринку позиціюукладання офсетної (зворотньої) угоди. Більшість ф’ючерсних угод взаємно погашаються до моменту закінчення строку їх дії, і лише 2 – 5% контрактів закінчуються реальною поставкою базових активів.

Ф’ючерсні контракти виконують дві важливі функції. По-перше, торгівля ф’ючерсами створює механізм для проведення операцій хеджування ризику, пов’язаного з несприятливими змінами цін на спотовому ринку. По-друге, ф’ючерси дозволяють біржовим спекулянтам гарантувати свої прогнози і здійснювати спекулятивні операції з метою отримання доходу від різниці в цінах.

Для ефективної роботи ф’ючерсних ринків необхідні як хеджери, так і торгівці. Останні створюють хеджерам умови для вільної купівлі чи продажу ф’ючерсів у великих кількостях і в будь-який час.

Останнім часом широкого розповсюдження набули ф’ючерсні контракти на індекси біржевих курсів, коли обидві сторони встановлюють домовленість пропереведення визначеної суми у відповідності з рівнем зареєстрованого індексу на момент закінчення строку контракту. Ф’ючерсними контрактами активно користуються корпорації, банки, а також інші фінансово-кредитні установи для регулювання своїх активів і пасивів з ціллю підтримки прибутковості під впливом ринкової коньюктури.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 313 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...